Barbie 4K

Informatie

RegieGreta Gerwig
Jaartal2023
Releasedatum22-11-2023
Speelduur114 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastMargot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Kate McKinnon, Issa Rae, Rhea Perlman en Will Ferrell

Barbie woont in Barbieland, een matriarchale samenleving die wordt bevolkt door verschillende versies van Barbies, Kens en een groep stopgezette modellen, die vanwege hun onconventionele eigenschappen als verschoppelingen worden behandeld. Terwijl de Kens hun dagen doorbrengen met spelen op het strand, hebben de Barbies prestigieuze banen als dokter, advocaat en politicus. Op een avond op een dansfeest wordt Barbie plotseling overvallen door zorgen over de sterfelijkheid. Niet lang erna wordt Barbie uit Barbieland gezet en vertrekt ze naar de mensenwereld om het ware geluk te vinden.

De eerste ideeën voor een live-action Barbie-film stammen al uit de jaren 80, toen Cannon Films ermee in de weer was. Echter, toen hun Masters of the Universe pijnlijk flopte stopte Mattel de samenwerking. Pas in 2009 werden de plannen weer opgepakt, waarna er met regelmaat een update verscheen over plannen die uiteindelijk nooit verder werden ontwikkeld. Pas toen de optie van Sony in 2018 afliep en de rechten overgingen naar Warner Bros. Pictures kwam er schot in de zaak, zeker toen Margot Robbie zich ermee ging bemoeien. De CEO van Mattel was direct overtuigd van haar, niet alleen door haar ideeën betreft een film, maar uiteraard ook doordat haar uiterlijk nagenoeg perfect overeenkomt met het beeld dat men bij een Barbie-pop heeft.

Op voorspraak van Robbie gingen de regie van de film naar Greta Gerwig, die de opdracht aannam op voorwaarde dat daar partner (Noah Baumbach) samen met haar het script mocht schrijven. Dat ging uiteindelijk zelfs zover dat de twee volledige creatieve vrijheid kregen bij het schrijven van de film. Waar mensen al direct hun messen slepen, liet Robbie optekenen dat het de bedoeling was om de verwachtingen te ondermijnen en het publiek met de film datgene te geven waarvan je niet wist dat je het wilde. Nogal grote woorden natuurlijk, zeker als je bedenkt dat de film gelijktijdig uitkwam met Christopher Nolans’ Oppenheimer. Entree ‘Barbenheimer’; een internetfenomeen dat op sociale media circuleerde na de aankondiging dat de Barbie- en Oppenheimer-films op dezelfde dag werden uitgebracht. Fenomeen of niet, feit is wel dat Barbie tegenover een budget van 145 miljoen dollar maar liefst 1,4 miljard dollar wist op te halen aan de box-office.

Een ieder die de film een kans geeft zal toch al snel moeten constateren dat de film voor een breed publiek genietbaar is. Het verhaal valt zelfs ambitieus en interessant te noemen. Wat dat betreft krijgen we een gelaagdheid voorgeschoteld die we nooit en te nimmer hadden gezocht achter de poppen van Mattel. Vooral het eerste deel van de film doet het productieontwerp goed zijn werk, waarbij er ook met regelmaat een beroep wordt gedaan op de lachspieren. Het tweede deel wordt de komedie meer en meer ingeruild voor een musical, wat de film zeker niet beter maakt. Ook het verwachte feminisme (de film ligt tenslotte in handen van Gerwig) zal niet ieders ding zijn, maar daar tegenover staat dan weer genoeg wat je niet achter een Barbie-film zal hebben gezocht. Zo speelt de film op sterke wijze met vele clichés en is de film een toch wel onverwachte maatschappij-kritische satire.

Extra’s: De 4K UHD wordt uitgegeven in een fraaie steelbook, voorzien van een Blu-ray disc als bonus. Betreft bonusmateriaal loopt het niet over, zeker niet als je kijkt naar het succes van de film. Wat teleurstellend wat dat betreft dus.
· Welcome to Barbie (11:41) Flink wat aandacht voor het productie ontwerp, waarbij duidelijk veel liefde is uitgegaan naar de omgeving waarin Barbie zich beweegt.
· Becoming Barbie (6:24) Margot Robbie bespreekt haar vertolking van Barbie. Uiteraard is er aandacht voor haar transformative, maar ook voor de haar- en kostuumafdeling.
· Playing Dress-Up (7:38) Diverse cast- en crewleden laten zich uit over het kostuumontwerp voor de film.
· Musical Make Believe (6:22) Een soort uiteenzetting van de kleurrijke dansscène die we al vroeg in de film zien.
· All-Star Barbie Party (5:14) Margot Robbie, Kate McKinnon, Greta Gerwig, Ryan Gosling en producent David Heyman bespreken de casting en de fijne vibe op de set.
· It’s A Weird World (5:02) Margot Robbie, Kate McKinnon, Greta Gerwig bespreken McKinnons ‘weird Barbie’ en haar plek in Barbie Land

Barbie 4K is een fantastisch uitziende live-action film rond de pop van Mattel, die meer lagen heeft dan ieder ooit had kunnen voorzien. Daarnaast kan de film natuurlijk rusten op de perfecte casting. Amy Schumer, Anne Hathaway en Gal Gadot werden ooit genoemd, maar wie had Barbie beter kunnen spelen dan Margot Robbie? En natuurlijk heeft het Barbenheimer-fenomeen de film heel erg geholpen. Het idee om Barbie (en Ken) te volgen op een reis van zelfontdekking na een existentiële crisis pakt geweldig uit, al moeten we wel zo eerlijk zijn dat het tweede deel van de film nergens het ijzersterke niveau haalt van het eerste deel. Ook het slot is zeker niet het sterkste aan de film, maar voor die tijd heeft de film ons al ingepakt met zijn haarscherpe details en adembenemende kleuren.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 december, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer