Batman: Mask of the Phantasm 4K

Informatie

RegieEric Radomski & Bruce Timm
Jaartal1993
Releasedatum20-09-2023
Speelduur78 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastKevin Conroy, Mark Hamill, Dana Delany, Hart Bochner & Abe Vigoda

Crimineel Chuckie Sol overspoeld Gotham City met vals geld, maar gelukkig is Batman hem op het spoor. Een andere gemaskerde burgerwacht is hem echter voor en dood de crimineel maar vlucht op tijd voordat de politie arriveert die Batman als de schuldige voor de dood aanwijst. Terwijl Batman uit de handen van de politie probeert te blijven slaat de andere gemaskerde burgerwacht, beter bekend als The Phantasm, wederom toe en lijkt het gemunt te hebben op verschillende criminelen die met elkaar verbonden lijken te zijn. In de diepe schaduwen van Gotham City gaat Batman op onderzoek uit naar de ware identiteit van The Phantasm, maar het wordt er niet bepaald makkelijker op als ook de Joker opduikt en zich met de moorden begint te bemoeien. Met de politie in zijn nek worstelt Bruce Wayne met zijn leven als Batman, helemaal als zijn oud-geliefde Andrea Beaumont weer op de stoep staat en de boel helemaal lijkt te ontwrichten in zijn strijd tegen de haast ongrijpbare Phantasm.

Tussen al die succesvolle live-action Batman-films met iedere keer een nieuwe acteur die de rol van Bruce Wayne/Batman speelt zou je bijna vergeten dat de vleermuis-achtige superheld ook in animatievorm al in verschillende gedaantes is opgedoken. We zien de laatste jaren bijzonder veel films opduiken waarin Batman, of één van de andere helden van DC Comics, een belangrijke rol speelt, maar vraag de gemiddelde fan welke incarnatie de beste is en de kans is groot dat hij of zij de animatieserie zal noemen die van 1992 tot 1995 te zien was. Het succes van die serie resulteerde al snel in een eerste speelfilm in dezelfde stijl die het zelfs schopte tot een release in de bioscoop. Batman: Mask of the Phantasm was helaas een flop in de bioscoopzalen, de makers gaven de studio de schuld door veel te gehaast de film naar de bioscoop te brengen, maar gelukkig was de film door de home entertainment release alsnog een groot succes. En nadat de film inmiddels op ieder denkbaar platform is verschenen is daar dit jaar dan ook eindelijk de 4K-editie aan toegevoegd.

Het is niet gek dat Batman: Mask of the Phantasm een succes werd want de film is zonder enige twijfel één van de beste Batman-films ooit gemaakt. De film serveert niet een simpel plotje met een eendimensionale vijand die vooral een hoop actie genereert maar voegt een hoop lagen toe waar menig live-action film nog een puntje aan kan zuigen. Niet voor niets diende deze film als inspiratie voor Matt Reeves’ The Batman die vorig jaar zeer succesvol in de bioscopen draaide. Na het zien van Batman: Mask of the Phantasm vallen de gelijkenissen zeker op, maar dat is in dit geval zeker geen schande. Reeves heeft er gelukkig geen complete kopie van gemaakt, maar vooral dezelfde structuur op zijn eigen verhaal toegepast. Het geeft maar weer eens aan hoe ontzettend sterk Batman: Mask of the Phantasm in elkaar steekt en beschouwd kan worden als één van de beste Batman-films ooit. Zelfs ruim 30 jaar na diens release staat de strijd tussen Batman en The Phantasm nog steeds als een huis.

De film vult een gat tussen de eerste twee seizoenen van de serie, maar voor wie nu het gevoel heeft dat hij of zij eerst het eerste seizoen van de serie moet kijken hebben we goed nieuws: dat hoeft niet. De makers hebben de film voorzien van de nodige flashbacks die krachtig genoeg zijn om de film ook als losstaand avontuur te beleven. Nergens heb je het gevoel dat je informatie mist waardoor de film bijzonder strak in elkaar steekt. Tel daar het stemgeluid van Kevin Conroy bij op, de meest legendarische stem voor Batman/Bruce Wayne ooit, de heerlijk pacing en magistrale soundtrack en er valt niet anders te concluderen dat dit met gemak één van de beste Batman-films ooit gemaakt is. En ja, dat hadden we in de vorige alinea ook al gezegd, maar we kunnen in dit geval, helemaal door zijn mooie 4K-jasje, geen andere conclusie trekken.

Extra’s: Het is fijn dat Batman: Mask of the Phantasm eindelijk in een prachtige 4k-steelbook in aan te schaffen, maar helaas is de uitgave wel een beetje karig. Er is slechts één extra op de schijf te vinden: een special van 26 minuten over stemacteur Kevin Conroy die helaas een paar maanden voor deze release overleed.

Batman: Mask of the Phantasm is zonder enige twijfel één van de beste Batman-films ooit gemaakt. Ondanks dat de film inmiddels al de dertig jaar aantikt staat de strijd van Batman tegen de onbekende Phantasm nog steeds als een huis. En nu helemaal in een strak 4K-jasje. Voor wie dus een keer zin heeft in een geanimeerd verhaal rondom Bruce Wayne en zijn superhelden-alter ego die zich met gemak kan meten aan films als The Batman, The Dark Knight of de films van Tim Burton zit met Batman: Mask of the Phantasm meer dan goed.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

1 december, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer