Before the Devil Knows You’re Dead

Informatie

RegieSidney Lumet
Jaartal2007 | 2023
Releasedatum09-05-2023
Speelduur117 minuten
DistributeurThe Searchers
CastPhilip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei, Aleksa Palladino, Michael Shannon en Amy Ryan

Met een aanstaande audit die zijn verduistering aan het licht zal brengen zit Andy Hanson in geldnood. Hij besluit hierop aan te kloppen bij zijn broer Hank, een gescheiden vader die zijn hoofd amper boven water kan houden en steeds vaker verzuimt betreft alimentatie en schoolgeld. Andy is van plan om een kleine, plaatselijke juwelierswinkel te beroven om zo in een keer een flinke smak geld te vergaren. Een klein detail: de winkel is van hun ouders. Toch lijkt het een kat in het bakkie en zorgvuldig voorbereid gaan ze ervan uit dat alles goed gaat. Maar als Hank zonder te overleggen met Andy een vriend inschakelt om de overval te plegen, hij hun moeder onverwacht in de winkel treft en alles gigantisch uit de hand loopt, lijken de plannen van de broers volledig in het water te vallen.

Sidney Lumet was een van de grote regisseurs van de generatie die ook Martin Scorsese, Robert Altman en Woddy Allen voortbracht. Hij werd voor maar liefst vijf Oscars genomineerd en zette zichzelf in een klap op de kaart met de klassieker 12 Angry Men. Deze Before the Devil Knows You’re Dead was in 2007 zijn laatste film en, leergierig als Lumet altijd bleef, de eerste die hij volledig digitaal schoot. Opvallend aan de film is dat non-lineair vertellen van het verhaal, waarbij we herhaaldeling heen en weer in de tijd gaan en diverse scènes vanuit verschillende perspectieven worden getoond. Een interessant uitgangspunt, zeker gezien alles zich afspeelt in één, compleet uit elkaar gevallen gezin.

De belangrijkste personages zijn de twee zoons, gespeeld door Philip Seymour Hoffman en Ethan Hawke. Qua uiterlijk kunnen ze niet verder van elkaar af staan, maar juist door het ijzersterke acteerwerk zijn de twee volledig geloofwaardig in hun rol. Vooral Hoffman schittert als nerveuze man die ijskoud probeert te ogen, maar steeds meer de controle over zijn leven kwijtraakt. Toch zijn het niet alleen deze twee acteurs die film kleur geven. Zo is daar de beeldschone Marisa Tomei die zichzelf letterlijk en figuurlijk geeft als spil tussen de twee broers. En laten we vooral ook niet de Brit Albert Finney vergeten als vader. Hij geeft een intense performance als vader die balanceert tussen rouw en wraak, maar die zich anderzijds een gebroken man toont als hij achter de waarheid van de daad van zijn zoons komt.

Ondanks het vele heen en weer geschuif in de tijd blijft het geheel overzichtelijk. In plaats van steeds meer losse puzzelstukjes vallen de stukjes meer en meer op hun plek en zien we wat er van het gezin geworden is. En dat terwijl ieder op zijn manier de beste bedoelingen had. Met een minder ervaren en vaardig regisseur was het geheel vast ontspoord, maar in dit geval is het koren op de molen van Lumet. Het maakt dat hij na een handvol mindere films glansrijk afscheid neemt. Het verhaal staat als een huis, het acteerwerk is om je vingers bij af te likken en de muziek van Carter Burwell mag ook zeker niet onvernoemd blijven. Het maakt van Before the Devil Knows You’re Dead een film die zeker het herkijken waard is, al is het maar om te zien dat Lumet het nog zeker niet verleerd was en ook Hoffman nog maar eens laat zien waarom hij tot een van de beste acteurs aller tijden behoort.

Extra’s: Zoals we vaak bij releases van The Searchers zien bevat ook de Blu-ray re-release van Before the Devil Knows You’re Dead geen bonusmateriaal.

Before the Devil Knows You’re Dead is een uitstekende zwanenzang van Sidney Lumet, waarbij hij mag leunen op een sterk script en uitstekend acteerwerk. Met als basis een noodlottig verhaal over een disfunctioneel gezin, ontvouwt zich een uiterst boeiend verhaal waarin twee broers het hoofd boven water proberen te houden. De manier waarop die ze hiervoor kiezen is net zo stompzinnig als geloofwaardig, puur ook door hoe hun personages worden geschetst. En dan is er nog de non-lineaire verhaalwijzen, wat maakt dat er flink wat ballen waren om hoog te houden voor Lumet. Hij slaagt met vlag en wimpel. Dat de film niet geschaard mag worden  tot zijn allerbeste werken (12 Angry Men en Dog Day Afternoon) zegt dan ook meer over die klassiekers dan over deze dijk van een misdaadthriller.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

16 juni, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer