Black Adam 4K

Informatie

RegieJaume Collet-Serra
Jaartal2022
Releasedatum22-02-2023
Speelduur124 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastDwayne Johnson, Aldis Hodge, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Sarah Shahi, Quintesa Swindell, Marwan Kenzari en Bodhi Sabongui

2600 B.C. in Kahndaq. De tirannieke heerser koning Akh-Ton creëert de Kroon van Sabbac om grote macht te verwerven. Teth-Adam, een voormalige slaaf, krijgt van de Raad van Tovenaars de buitengewone krachten van Shazam toebedeeld om de strijd aan te gaan. Hij wordt de kampioen van Kahndaq, maar wordt al vrij snel opgesloten in een tombe. Vandaag de dag wordt Kahndaq onderdrukt door Intergang, een criminele organisatie. Adrianna, een archeologe en verzetsstrijder, verzet zich tegen de onderdrukking en probeert samen met haar broer Karim de Kroon van Sabbac te lokaliseren. Als Intergang hun in een hinderlaag lokt wordt Adrianna gedwongen om een bezwering te lezen die Teth-Adam wekt uit zijn slaap. Nu is hij weer vrij is, is Teth-Adam klaar om zijn eigen vorm van gerechtigheid los te laten op de moderne wereld.

Black Adam is een film die een lange weg had af te leggen om uiteindelijk op het witte doek te belanden. Dit waar Dwayne Johnson in eerste instantie juist al heel vroeg bij het project betrokken was. Punt was dat hij al in 2014 werd bevestigd als slechterik in de Shazam!-film, maar de producers besloten om het personage eerst te introduceren in een eigen film. An sich al interessant, aangezien Black Adam de aartsvijand is van Shazam!. Maar goed, men leek het bij het rechte eind te hebben, want Shazam! bleek een gigantisch succes aan de box-office en dus kreeg Black Adam hoge prioriteit. Maar wederom kwam er zand in de motor, zand genaamd COVID-19. De pandemie zorgde ervoor dat de geplande opnames werden uitgesteld. Toen de film in oktober van het afgelopen jaar dan eindelijk in de bioscopen verscheen hadden critici hun messen geslepen. De opbrengst van 393 miljoen dollar kon de tegenvallende cijfers dan ook niet maskeren, zeker niet omdat er flink was geïnvesteerd in grootse marketingcampagnes.

Maar waar ging het dan mis? Niemand kijkt er tegenwoordig van op dat films grotendeels uit de computer komen rollen. Dat is bij Black Adam dan ook niet anders. Voor Dwayne Johnson is de film zijn passieproject en ondanks dat hij nooit een groot acteur zal worden, doet hij het met zijn charme weer prima. Sarah Shahi is een knap koppie naast hem en met de Justice Society is er genoeg wapenkracht aanwezig als bondgenoten van Black Adam. Kers op de taart is een in uitstekende vorm verkerende Pierce Brosnan als senior lid van de Justice Society. Daarnaast is het voor ons kleine kikkerlandje leuk om Marwan Kenzari weer in een aanzienlijke bijrol te zien. Allemaal niks mis mee en toch beklijft het allemaal niet. Het is vermakelijk en zeker geen vervelend kijkvoer, maar de overdaad aan special effects, niet altijd even geslaagde humor en een wat slap verhaaltje zorgen er gewoon voor dat je als kijker soms moeite hebt om je aandacht erbij te houden. Oh en de film is volledig woke-verantwoord, maar dan wel dusdanig opzichtig dat het ook weer irritant wordt. Kort; het houdt allemaal niet over.

Een van de grootste successen van de film is de herintroductie van Henry Cavill als superman, iets waar Johnson hard voor heeft ingezet. De verschijning van Cavills’ ‘Man of Steel’ werd enthousiast onthaald door de fans waarna Cavill bekend maakte inderdaad terug te zullen keren als de geliefde superheld. Helaas werd dit vervolgens bijna instant weer ontkracht. Dit tot frustratie van Johnson. Alles lijkt te maken te hebben met de aanstelling van James Gunn als Creative Director van de superhelden-divisie van Warner Bros. Helaas moeten we constateren dat Black Adam niet het succes is geworden wat werd gehoopt. En een flop kan je de film misschien niet direct noemen, maar bepaald winstgevend is de peperdure ook niet. Het maakt dat een potentiële sequel of een verder aandeel van Johnson in de DC-wereld op losse schroeven staat.

Extra’s: Naast de film op 4K UHD én op Blu-ray, zit deze release boordevol met bonusmateriaal, het maakt deze uitgave compleet op alle vlakken.
· The History of Black Adam (10:08) Aan de hand van host Sarah Shah worden we meegenomen in de history van Black Adam in de comics.
· Who is the Justice Society? (14:16) Eenzelfde soort feature, dit keer gehost door Aldis Hodge, die ons meeneemt naar de roots van de Justice Society in de comics.
· From Soul to Screen (06:09) Producer Hiram Garcia, Dwayne Johnson en andere crewleden bespreken het naar het scherm brengen van het titelpersonage.
· A Flawed Hero (05:09) Cast- en crewleden laten hun gedachten gaan over de sterkte- en zwaktepunten van Black Adam.
· New Tech in an Old World (04:49) Hiram Garcia, set decorator Larry Dias, production designer Tom Meyer en anderen bespreken de ambitieuze schaal en het ontwerp van de film.
· Taking Flight (03:32) Een feature die zich richt op de special effects gebruikt bij luchtvaartuigen.
· Kahndaq: Designing a Nation (06:27) Een blik op Kahndaq, in het heden en verleden, en het belang van de stad voor het verhaal.
· The ROCK of Eternity (05:42) Een blik op de oude talen in de film en de Rock of Eternity, met niet alleen aandacht voor hun plek in de comics, maar ook aandacht voor de korte verschijning in de film.
· Costumes Make the Hero (08:25) Zoals de titel al doet vermoeden; een blik op de kostuums.
· A New Type of Action (06:38) Belangrijke cast- en crewleden laten hun gedachten gaan over de vele actiescènes in de film.

Black Adam 4K is de zoveelste DC-film die je om de oren slaat met CGI-geweld over een weinig indrukwekkend verhaal. Het maakt dat een van de grootste comic-schurken weinig eer aan wordt gedaan en de film al de opgebouwde reuring gewoonweg niet waarmaakt. Feitelijk is de film gewoon weer een nieuwe superheldenfilm die veel te vol zit met speciale effecten en daarmee gewoonweg een hart mist. En dat is spijtig, zeker voor Dwayne Johnson. The Rock heeft namelijk veel geduld gehad en zich jarenlang ingezet voor de film. En dan is het natuurlijk teleurstellend dat alles niet bepaald de goede kant uit lijkt te vallen voor zijn passieproject. Gezien de recente ontwikkelingen aan het hoofd van de superhelden-divisie lijkt het er zelfs op dat overal een dikke punt achter wordt gezet. En ergens is dat dan weer jammer, want zoals met zoveel niet bepaald geslaagde DC-films eerder was er altijd wel weer iets tofs om van te genieten of om naar uit te kijken en nu is het maar weer afwachten waar James Gunn en zijn team mee komen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

2 maart, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer