Black Lotus

Informatie

RegieTodor Chapkano
Jaartal2023
Releasedatum28-07-2023
Speelduur89 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastRico Verhoeven, Frank Grillo, Rona-Lee Shimon, Pippi Casey, Kevin Janssens, Roland Møller, Magnus Samuelsson, Simon Wan, Marie Dompnier, Peter Franzén

Sinds Special Forces-officier Matteo Donner zijn beste vriend en teamleider verloor bij een missie leeft hij een teruggetrokken leven Roemenië. Nadat hij vijf jaar met een knagend schuldgevoel heeft rondgelopen, besluit hij om terug te keren naar Amsterdam. Hij besluit een bezoek te brengen aan Helene, de weduwe van zijn vriend, die nog vol verwijten zit over Matteos’ plotselinge vertrek. Toch trekken de twee weer naar elkaar toe, waarbij de dochter van Helene direct toetrekt naar de vriend van haar biologische vader. De vaderrol is op zich genomen door de nieuwe man van Helene, een zakenman die zich met crypto-beleggingen voor criminelen op uiterst glad ijs begeeft. Dat blijkt als hij 15 miljoen dollar kwijt raakt van maffiabaas Saban en deze de dochter van Helene ontvoert als drukmiddel. Uiteraard voor hem heeft hij daarbij geen rekening gehouden met Matteo.

Rico Verhoeven is een levende legende in de wereld van het kickboksen bij Glory. Sinds hij op 21 juni 2014 de wereldtitel veroverde, wist hij deze al tien keer met succes te verdedigen. Toch reiken zijn ambities verder dan alleen het kickboksen in de ring. Hij wil het namelijk ook maken als filmster, en dat is eigenlijk niet verwonderlijk gezien hij vernoemd is naar Ricardo Tubbs uit de televisieserie Miami Vice. Hij sprak links en rechts wat stemmen in voor animatiefilms en had wat kleine gastrolletjes, maar tot een echte doorbraak op het witte doek kwam het nooit. Wel bijna, want eind 2021 liet Verhoeven optekenen dat hij naar Los Angeles zou vertrekken om stappen te zetten betreft zijn filmcarrière. Hij kwam een paar maanden van een koude kermis thuis toen ene Sylvester Stallone himself hem afwees om de zoon van Ivan Drago te spelen in Creed II. Reden: Stallone vond hem ‘te knap’ voor de rol. De officiële uitlag was wat subtieler, maar het voelde even als een knock-out.

Toch is daar nu Black Lotus, een Nederlands-Amerikaanse actiefilm met Verhoeven in de hoofdrol. Een gedurfde stap, want het is een sprong in het diepe zonder enig houvast. En ergens is dat te merken. De film wordt gepresenteerd als een actiefilm waarmee actiesterren als Steven Seagal en Jean-Claude van Damme groot werden, maar op de een of andere manier mist Verhoeven die uitstraling. En dat is jammer, want de passie en wilskracht is van zijn gezicht af te lezen. Regisseur van de film is Todor Chapkanov, een Bulgaarse regisseur die als assistent of second-unit director als betrokken was bij menig grote(re) film maar die hier min of meer zijn debuut maakt. Het voorspelt allemaal weinig goeds, maar dat valt eigenlijk best mee. Het ziet er allemaal best goed en verzorgd uit wat we voorgeschoteld krijgen, waarbij de film natuurlijk op zijn best is als er klappen vallen. Daarnaast heeft de film met Frank Grillo een bekend gezicht in zijn gelederen die in flink wat grote films te zien was. Dat dit voor hem waarschijnlijk alleen een project was om even snel een extra zakcentje te verdienen laten we verder maar even achterwege.

Dan de film zelf. Het plot heeft eigenlijk weinig om het lijf. Het is een typische variant die we al zoveel eerder in b-films hebben gezien. Voor een ieder buiten Nederland en/of onbekend met Rico Verhoeven zal er verder weinig te beleven zijn. Voor een ieder die daar wel toe behoort ligt het wellicht wat anders. Zo zien we behoorlijk veel Amsterdamse locaties terug in de film. Een goed voorbeeld hiervan is de climax van de film, die op een overigens wel erg rustige Dam is gefilmd. Het ziet er allemaal bijzonder gelikt uit en is leuk om terug te zien, maar geloofwaardig is het niet. Maar goed, wie kwam daarvoor toen ze deze film besloten te bekijken. Voor de liefhebbers van Nederlandse film is daarnaast de letterlijke kopie van de openingsscène van Amsterdamned zonder meer een hoogtepunt, al is het maar door de aanwezigheid van Dick Maas himself in de rondvaartboot. Toch is Black Lotus vooral een gelikt visitekaartje van en voor Rico Verhoeven. Een acteertalent is hij helaas niet, maar als hij zijn kickboks kwaliteiten in de strijd mag gooien blijkt alles opeens een stuk beter te genieten. Wellicht dat Sly nog eens aan hem denkt als hij een uit de kluiten gewassen ‘Deense’ handlanger nodig heeft voor een badguy.

Extra’s: Naast de film is er nog een aardige featurette bijgesloten.
· Behind the Scenes (08:26) Een ogenschijnlijk compilatie van een drie web behind the scenes montages, begeleid door Rico Verhoeven himself. Niet heel bijzonder of diepgaand, maar een leuke bonus waar vooral Verhoevens’ passie voor het project vanaf straalt.

Black Lotus is een typische b-film die niet alleen als visitekaartje voor Verhoeven dient, maar helaas ook direct zijn gebreken als dragende acteur blootlegt. De passie voor dit project druipt er bij Verhoeven aan alle kanten vanaf. De wil om zijn droom waar te maken in Hollywood is dan ook bij niemand zo levend als bij Verhoeven zelf. Of het ervan komt is nog maar de vraag. Black Lotus laat namelijk soms op pijnlijke wijze zien dat hij het niet in zich heeft om een film te dragen, zoals bijvoorbeeld Seagal en Van Damme wel kunnen. Toch doet hij het allemaal maar wel mooi even en dat lef valt dan ook wel weer te prijzen. Een blik op de finale van de film, waarin Verhoeven het vooral van zijn kickboks-kunsten moet hebben, leert ons dan ook dat er wellicht toch nog wel toekomst zit in zijn dromen. Maar dan alleen wel in bijrollen. De toekomst zal leren of dat een concessie is die hij bereid is om te doen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

31 augustus, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer