Blue Beetle 4K

Informatie

RegieÁngel Manuel Soto
Jaartal2023
Releasedatum14-12-2023
Speelduur127 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastXolo Maridueña, Adriana Barraza, Damián Alcázar, Raoul Max Trujillo, Susan Sarandon en George Lopez

In de afgelegen toendra van Antarctica ontdekt Kord Industries een oud buitenaards artefact dat bekend staat als de Scarab. Ondertussen keert de Mexicaans-Amerikaanse tiener Jaime Reyes terug naar zijn ouderlijk huis in Palmera City nadat hij is afgestudeerd aan de Gotham Law University. Nadat hij heeft ontdekt dat zijn familie in geldnoot zit, gaat hij met zijn zus Milagro mee voor een baantje bij het huis van Victoria Kord, mede-oprichter en CEO van Kord Industries. Ze staan echter al snel weer op straat als Jaime zich mengt in een confrontatie tussen Victoria en haar nicht Jenny. Geluk bij een ongeluk is dat Jenny gecharmeerd is van hem en hem prompt uitnodigt om een dag later naar Kord Tower te komen om de mogelijkheid voor een baan te bespreken. De volgende dag ontdekt Jenny echter dat Victoria de Scarab gebruikt voor haar One Man Army Corps- projecten, waarop ze besluit het artefact te stelen.

De wereld van DC wordt eigenlijk sinds jaar en dag beheerst door Batman en Superman, waarbij we beide superhelden in meerdere uitwerkingen voorbij hebben zien komen. De laatste jaren is hier door het DC Extended Universe wat verandering in gekomen, door daar ook personages als Aquaman, Wonder Woman en de leden van de Suicide Squad aan toe te voegen. Toch zijn er nog tal van superhelden die, zeker in Nederland, relatief onbekend zijn. Blue Beetle is daar zonder meer eentje van. Toch werd de eerste Blue Beetle-comic reeds in 1939 uitgegeven in de Verenigde Staten. In de loop van de jaren had Blue Beetle verschillende alter-ego’s. De laatste hiervan verscheen in 2006 in de vorm van de tiener Jaime Reyes, het alter-ego waarop deze film zich ook richt, wiens krachten afkomstig zijn van geavanceerde buitenaardse technologie.

Voor de rol van Jaime Reyes viel de keuze van de makers op Xolo Maridueña, die zichzelf behoorlijk in de kijker heeft gespeeld met zijn rol asl Miguel Diaz in Netflix-serie Cobra Kai. Met zijn Cubaanse- Mexicaanse- Ecuadoriaanse afkomst boort hij direct weer een nieuwe markt aan, dus het valt geheel te billijken dat de makers hebben gekozen voor dit alter-ego. Toch is er de laatste tijd behoorlijk wat gaande rond de superhelden-films; men lijkt een beetje superhelden-moe te worden. Nu deed DC met hun universum altijd al dik onder voor dat van Marvel, maar ook Marvel heeft moeite om de aandacht te behouden. Men wil meer en alles voor een nog breder publiek inzetten, maar men lijkt hierbij te vergeten dat het belangrijkste toch wel is om een goede film af te leveren. Er is weinig originaliteit te vinden in het genre.

En dat is nou precies wat ook Blue Beetle heel erg parten speelt. Het is allemaal heel erg degelijk en leuk gemaakt, maar feitelijk is het weinig meer dan een slappe, inspiratieloze nieuwe injectie in het overvolle genre. Leg 9 van de 10 meest recente superhelden-films naast elkaar en behalve het titelpersonage valt er weinig onderscheid in te maken. En dat is natuurlijk bijzonder spijtig. Wat is het geval van Blue Beetle ook niet helpt is dat de meeste aandacht uit gaat naar de familieperikelen, waarbij de familie uiteraard bevolkt wordt door flink wat kleurrijke personages. Zo is er de maffe oom met een likeable karakter, de zorgzame moeder etc. etc. Een beetje kenner van het genre kan de verhaallijnen ondertussen zo uittekenen. En voor wie dan hoopt dat de actie nog het een en ander goedmaakt komt ook bedrogen uit, want zoals we helaas vaker bij DC hebben moeten constateren zijn ook de visuals hier met meer dan eens ondermaats.

Extra’s: De 4K UHD wordt uitgegeven in een fraaie steelbook, voorzien van een Blu-ray disc als bonus. De release loopt niet over van bonusmateriaal.
· Blue Beetle Generations (46:07) Verdeeld in vier delen; Origins, Production Begins, In Full Flight en A Hero’s World, krijgen we een meer dan aardig beeld van het gehele process achter de schermen. Natuurlijk zijn er de interviews met cast- en crewleden, behind-the-scenes opnames, camera tests en nog veel meer items die de ontwikkeling van de film weergeven.
· Scarab Vision (13:25) We zien twee aparte ‘scene breakdowns’. In “Initiation”, zien we hoe Jaime worstelt met zijn nieuwe superkrachten, waarna “Mastery” zich toelegt op de climax.
· Blue Beetle’s Nana Knows Best (4:21) Een eerbetoon aan Jaime’s verrassende ‘badass grandma’.

Blue Beetle 4K is een weinig verheffende introductie van een nieuwe superheld die vooral uitblinkt in degelijkheid. Dat de familieperikelen rondom het hoofdpersonage het hoogtepunt zijn van de film zegt eigenlijk al genoeg. Natuurlijk, het zorgt voor het hart van de film, maar na jaren waarin we keer op keer omver werden geblazen door superheldenfilms zouden een beter verhaal en spectaculaire visuals de show moeten stelen. Helaas blijkt dat ook hier weer niet het geval. Het maakt dat het DC Extended Universe gewoonweg niet stabiel genoeg is gebleken. Er zijn zeker wat opleveringen geweest, maar over het geheel genomen is het onvoldoende. En dat is bijzonder spijtig want Blue Beetle geeft ook aan dat er zeker nog superhelden op de plank liggen te wachten met de nodige potentie. Blue Beetle is voor nu in elk geval een matige aanvulling en gewoonweg een van de meest misbare DC-films in hun universum.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 december, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer