China Salesman

Informatie

RegieTan Bing
Jaartal2017
Releasedatum22-12-20222
Speelduur110 minuten
DistributeurThe Searchers
CastDongxue Li, Mike Tyson, Steven Seagal, Janicke Askevold, Li Ai, Clovis Fouin & Eriq Ebouaney

Yan Jian vertrekt naar een Noord-Afrika voor een speciale opdracht voor het bedrijf waar hij voor werkt. Er vind daar namelijk een competitie plaats om de rechten te kunnen winnen voor alle communicatie tussen Noord en Zuid. En dat niet alleen, het geeft de winnaar ook toegang tot alle bronnen met mineralen van onschatbare waarde. Maar Yan Jian is niet de enige die in Noord-Afrika is. Ook Michael, een Franse spion, bevindt zich daar om zich in de strijd te mengen en de rechten voor zich te winnen. Hij schakelt de hulp in van de lokale drugsbaron Lauder en de voormalige generaal Kabbah om voor hem te vechten door de twee handig tegen elkaar uit te spelen. Er dreigt een burgeroorlog die het land nog verder kan verschuren, terwijl het rijke Westen er met de rijkdom vandoor zal gaan. Als Yan Jian achter dit complot komt, zet hij alles op alles om niet alleen de deal voor zijn bedrijf te redden, maar ook om te voorkomen dat het continent in handen valt van de verkeerde mensen. Maar is Yan Jian opgewassen tegen de uitdagingen die hij het hoofd moet bieden in een land dat hem totaal vreemd is?

Actiefilm China Salesman, ook wel bekend onder zijn originele titel Zhong Guo Tui Xiao Yuan, is al een tijdje onderweg om hier de winkelschappen te bereiken. De film was in 2017 al klaar, maar vind pas zes jaar later zijn release. Nou beloofd zo’n uitstel meestal niet heel veel goeds en al helemaal niet in combinatie met de namen van voormalige bokser Mike Tyson en voormalig actiester Steven Seagal prijkend op de hoes van de blu-ray. En die belofte wordt dan ook volledig ingelost want China Salesman is een nieuw dieptepunt als het aankomt op films die direct op dvd of blu-ray verschijnen. Want zelfs voor dat type film valt er bijzonder weinig tot niks te genieten van de film van regisseur Tan Bing.

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen om teleurstelling te voorkomen: Steven Seagal maakt bijzonder weinig deel uit van de 110 minuten dat China Salesman duurt. De beste man mag dan groot op de hoes prijken, zijn rol is wederom bijzonder beperkt en eigenlijk ook niet bijzonder relevant voor het plot van de film. De rol van Mike Tyson is dan misschien net iets groter, maar ook hij is niet de spil van China Salesman. Dat is acteur Donh Xue-Li die de Chinese verkoper speelt waar ook de titel naar refereert. En mocht je die referentie niet meteen oppikken, dan is dat ook geen probleem. Tot in de treure rolt de term ‘China Salesman’ over de tong van menig personage in de film om het zo cool mogelijk te laten klinken. Overigens het enige ‘coole’ aan China Salesman wellicht.

China Salesman is een rommeltje van jewelste waar werkelijk geen touw aan vast te knoppen valt. Ondanks dat het allemaal gebaseerd is op een echte telecom-strijd tussen Oost en West, is het allemaal vooral bijzonder saai en onsamenhangend. Dat zou op zich niet heel erg hoeven zijn voor een actiefilm van dit niveau, maar er zijn geen toffe actiescènes om het allemaal me te compenseren. Het rommelt, het rammelt, het valt na vijf minuten al als een kaartenhuis in elkaar en dan moet je als kijker nog door 105 resterende minuten worstelen. Als je het zolang volhoudt uiteraard, want China Salesman vraagt veel geduld van haar kijker dat je je iedere minuut zult afvragen waar je nou precies naar aan het kijken bent en waarom je je tijd niet beter besteed.

Kijk, we zullen heel eerlijk zijn: er is een publiek voor films als China Salesman. En ja, er zullen zeker nog fans van Steven Seagal rondlopen die smullen bij dit soort films waarin je meer naar de, niet goed lijkende, stuntdouble van de actiester met staart aan het kijken bent dan de uitgerangeerde ster zelf. Maar ook zij zullen zich toch lichtelijk bedrogen moeten voelen na het zien van de film. Nergens komt de beloofde actie echt los, nergens doet het verhaal nog enigszins de moeite om te beklijven en nergens vormt China Salesman tot een volwaardige speelfilm. Een nieuw dieptepunt voor het genre. Wat dat ook moge zijn.

Extra’s: Dat een film al zes jaar op de planken ligt nodigt niet uit tot een goed gevulde blu-ray. China Salesman moet het dan ook met een kale editie doen.

China Salesman laat zien dat er blijkbaar toch nog een lagere trede op de ladder van B-films is dan we reeds hebben gezien. De film van regisseur Tan Bing doet nergens zijn best om tot een goedlopend geheel te komen om zich überhaupt als speelfilm te kunnen en mogen identificeren. Het rommelt, het rammelt en stort na de eerste minuten al als een kaartenhuis in elkaar. Ook de rollen van Mike Tyson en Steven Seagal zijn, wellicht niet heel verrassend, niet bijster groot en lijken enkel aan de film te zijn toegevoegd om een bepaald publiek nog enigszins warm te laten lopen voor deze titel. Laat je in dat geval niet misleiden: China Salesman is je tijd echt niet waard. Ook niet als je een bedenkelijke smaak hebt voor actiefilms van dit kaliber.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

4 april, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer