Creed III

Informatie

RegieMichael B. Jordan
Jaartal2023
Releasedatum02-03-2023
Speelduur117 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland
CastMichael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris, Florian Munteanu en Phylicia Rashad

Nadat hij de rematch heeft gewonnen tegen “Pretty” Ricky Conlon besluit Adonis “Donnie” Creed om zijn bokshandschoenen aan de wilgen te hangen. In de jaren die volgen leidt Donnie met zijn voormalig coach Little Duke de Delphi Boxing Academy waar hij een protégé van hun begeleidt richting een nieuw titelgevecht. Toch vraagt ook zijn thuisfront ook de nodige aandacht van Donnie. Door haar gehoorproblemen heeft Bianca het optreden op moeten geven, al heeft ze een succesvolle carrière als producer. Daarnaast zijn er de zorgen om de gezondheidsproblemen van zijn adoptiemoeder Mary Anne. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt Donnie bezoek van Dame, een vriend uit zijn verre verleden. Nadat Dame een jarenlange gevangenisstraf heeft uitgezeten is hij erop uit om wat dingen recht te zetten, met als einddoel een kans op de wereldtitel. Al snel bevindt Donnie zich tweestrijd waarbij hij probeert om iedereen tevreden te houden.

Al vrij snel na de release van Creed II werd bekend gemaakt dat men werkte aan een opvolger. Ondanks dat geestelijk vader van de reeks Sylvester Stallone de nodige ideeën had voor een nieuwe film, gaf hij tevens aan dat dit zich toch vooral buiten de ring zou afspelen. Toeval of niet; niet veel later kwam het bericht naar buiten dat Michael B. Jordan niet alleen opnieuw zou verschijnen als Adonis Creed, maar hij dit keer ook de regie op zich zou nemen. Voor sommige is het wellicht vreemd dat Sly totaal niet betrokken is bij deze film, maar aan de andere kant zat dit er natuurlijk dik in na de scène uit Creed II waarin hij met de opmerking ‘It’s your time’ het stokje doorgaf aan zijn protégé’. En ergens heeft het ook wel een mooi iets. In een ver verleden was het namelijk Stallone die zowel zijn acteer- als regisseurscarrière op de kaart zette met de Rocky-films, dus hoe mooi is het dat Jordan met Creed III zijn regiedebuut mag maken.

Groot voordeel dat Jordan op veel anderen heeft bij het maken van zijn regiedebuut is dat hij de stof van het onderwerp door en door kent. Hij speelt het personage voor de derde keer en kent diens wereld door en door. En dat is goed te zien. Het verhaal is wellicht weinig vernieuwend, maar zeker degelijk genoeg om als kapstok te dienen voor een nieuw avontuur. Ook heeft het in zijn vingers om de boksscènes op een enerverende wijze naar het scherm te vertalen, zeker de wijze waarop de finalematch soms wordt verbeeld is op visueel gebied prima gedaan. Wat Jordan ook zeker helpt is dat hij met Jonathan Majors een acteur onder de gelederen heeft die op het moment helemaal hot is. Niet alleen werd hij in Marvel’s meest recente Ant-Man geïntroduceerd als het belangrijke personage Kang the Conqueror, ook hier toont hij zich een dragende kracht met een mysterieus personage uit het verleden van Donnie dat de boel even flink op komt schudden.

Natuurlijk is het voor liefhebbers van de Rocky-films jammer dat Stallone in dit deel volledig buiten beeld blijft, maar zijn aandeel leek wat uitgespeeld en wat dat betreft siert het Jordan dat hij hem niet enkel gebruikt als hoekvulling. De focus ligt hier volledig op Creed en zijn familie. Het wordt allemaal niet heel erg ver uitgediept, maar de verhaallijn rondt de gehoorproblemen van Tessa Thompsons’ Bianca wordt verder uitgewerkt en vooral de focus op hun Amara, die door eveneens gehoorproblemen communiceert met gebarentaal, is aandoenlijk. Toch ligt de focus verder volledig op Creed zelf en eigenlijk is dat precies de bedoeling ook met een film gemaakt rond zijn naam. We zien hoe hij worstelt met loyaliteitsproblemen richting zijn gezin, zijn heden en het verleden, waarbij zijn best doet om zijn nieuwe leven op gepaste manier vorm te geven. Het is allemaal vrij veel en de uitwerking blijft oppervlakkig, maar Jordan blijkt zowel de vaardigheid in huis te hebben om alles tot een goed eind te brengen.

Creed III is een prima derde film in een reeks die toch al niet uitblonk in originaliteit. Door goed op te letten toen hij acteerde onder flink wat grote namen gunt Jordan zichzelf een zeer verdienstelijke aftrap als regisseur. Hij durft het aan om, in elk geval voor nu, afscheid te nemen van Stallone en Creed eigenlijk voor het eerst echt op zijn eigen benen te laten staan. En dat het verhaal links wat leent van Rocky en rechts wat van Rocky III is eigenlijk een manier van verhalen die wel past in de legacy van films zoals die zo verdienstelijk uitgebouwd werden door Stallone. Nu zijn bokshandschoenen aan de wilgen hangen is het nog maar de vraag of het logisch is om een vierde film tegemoet te mogen zien. Toch zal niemand het verbazen als de schrijvers weer een manier weten te vinden de beschadigde Donnie weer de ring in te laten stappen. Jordan zelf was eerder dit jaar in elk geval alvast stellig toen hij de vraag kreeg voorgelegd en vastbesloten zei dat er zeker een vierde film zou volgen, om eraan toe te voegen dat er zelfs naar de mogelijkheid wordt gekeken om spin-offs te lanceren. Of het zover komt is nog maar de vraag, maar op basis van deze film verdient hij het zeker om zijn visie verder uit te bouwen.

5 maart, 2023

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer