Decision to Leave

Informatie

RegieChan-Wook Park
Jaartal2022
Releasedatum02-12-2022
Speelduur138 minuten
DistributeurCinéart
CastGo Kyung-Pyo, Tang Wei, Park Hae-Il, Lee Jung-hyun, Shin-Young Kim, Teo Yoo & Jeong Min Park

Hae-Joon is een ijverige detective die lijdt aan slapeloosheid. Hij onderzoekt een man die is omgekomen door een val van een hoge berg. De weduwe van het slachtoffer, de bloedmooie Seo-Rae, lijkt echter niet rouwig om de dood van haar man wat haar voor Hae-Joon meteen de hoofdverdachte maakt. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid lijkt al het bewijsmateriaal er echter op te wijzen dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Toch laat Hae-Joon de weduwe niet met rust omdat zijn gevoel zegt dat er meer aan de hand is. Hae-Joon raakt echter steeds meer geobsedeerd door de vrouw die een rustgevend effect om hem lijk te hebben wat hem in staat stelt om eindelijk weer eens goed te kunnen slapen. De twee trekken steeds dichter tot elkaar en Seo-Rae helpt Hae-Joon zelfs bij oude onopgeloste moordzaken. In conflict met zijn gevoel betrekt Hae-Joon naar een andere stad met zijn vrouw, maar de hernieuwde rust is van korte duur als ook Seo-Rae opduikt met haar nieuwe liefde en het spel weer van voor af aan lijkt te beginnen. Hae-Joon raakt steeds verder verwikkeld in het web dat Seo-Rae vakkundig om hem heen lijkt te spannen.

Voor wie bekend is met het werk van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook is het toch even schakelen tijdens het zien van Decision to Leave waarvoor hij de prijs voor Beste Regie op het Filmfestival in Cannes in ontvangst mocht nemen. Daar waar de regisseur zich vaak bedient van een horrorachtige randje, met Oldboy uit 2003 als zijn grootste wapenfeit, is daarvan in Decision to Leave weinig sprake. Toch maken zijn films juist zoveel indruk door een ingenieus plot en laat deze film daarop nou geen uitzondering zijn. Decision to Leave begint als een simpel verhaal over een ijverige detective, een verdachte moord met tegenstrijdig bewijsmateriaal en een femme fatale, maar ontpopt zich uiteindelijk tot zoveel meer. Chan-Wook neemt zijn tijd om de schaakstukken op de juiste plaats te zetten, maar als het spel eenmaal is begonnen dan is het nog maar moeilijk wegkijken.

Park Hae-il speelt de ijverige detective die rete-goed in zijn werk is, maar de boel maar moeilijk los kan laten. Zijn hoofd lijkt vierentwintig uur aan te staan waardoor hij de slaap maar moeilijk of helemaal niet kan vatten. Helemaal ingewikkeld wordt het als nou juist de hoofdverdachte in zijn moordzaak degene is die hem de rust weet te brengen waar hij zo naar hunkert. Het levert een bijzondere situatie op die lang doorsuddert om tot vol wasdom te komen. Want een hoofdverdachte toelaten in je privéleven is natuurlijk vragen om problemen. Gelukkig voor ons krijgt Jang Hae-joon die ook, maar het is maar de vraag of hij zijn nieuw verworven problemen wel het hoofd kan bieden.

Decision to Leave is grofweg te verdelen in twee aktes waarbij de eerste akte draait om de moord op de man die Jan Hae-joon onderzoekt en de invloed die diens vrouw heeft op het leven van de detective. Het is een rustige akte waarin misschien op het eerste oog niet zo heel veel gebeurd, maar het blijkt de perfecte basis om de tweede akte op de juiste manier te kunnen bedienen. De spanning tussen de detective en de femme fatale wordt gestaag opgevoerd en komt in het tweede deel van de film tot volledig wasdom. Maar niet alleen de relatie tussen de twee, ook de toon van de film lijkt een kantelpunt te kennen als de zaken er ineens heel anders voor staan. Decision to Leave is een intrigerende film die verschillende genres met elkaar weet te verweven. De spanning is voelbaar, maar er is ook ruimte voor humor om op de juiste moment wat luchtigheid in de film te brengen. En uiteraard schuwt Chan-wook het nodige geweld niet dat expliciet in beeld wordt getoond.

Extra’s: Decision to Leave is in Nederland helaas alleen verkrijgbaar op DVD wat betekent dat de schijf het helaas moet doen in een wat matige beeld- en geluidskwaliteit en bovendien ook zonder enige vorm van extra’s.

Decision to Leave begint als een fijne whodunnit, maar blijkt al snel zo veel meer in huis te hebben. De detective die de moord op een man onderzoekt raakt in de ban van diens vrouw die hem als een ware femme fatale om haar vinger weet te binden, maar het spel tussen de twee lijkt iedere keer met andere spelregels gespeeld te worden. Regisseur Park Chan-wook voorziet zijn film van een ingenieus plot dat zich langzaam ontvouwt en halverwege een kantelpunt kent waardoor de zaken er ineens heel anders voorstaan. Decision to Leave is een intrigerend stukje cinema die veel meer in huis heeft dan op het eerste gezicht lijkt.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

4 januari, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer