Dumb Money

Informatie

RegieCraig Gillespie
Jaartal2023
Releasedatum06-03-2024
Speelduur104 minuten
DistributeurThe Searchers
CastPaul Dano, Pete Davidson, Vincent D'Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley en Seth Rogen

Keith Gill is een man uit de middenklasse die als financieel analist werkzaam is in Brockton, Massachusetts en verder worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen om zijn gezin te onderhouden. In zijn vrije tijd bezoekt hij regelmatig r/WallStreetBets, een subreddit pagina over de aandelenmarkt, waarover hij dan weer zijn mening spuit via livestreams op YouTube onder zijn bijnaam Roaring Kitty. Het is een wat nerdige hobby die voortdurend door zijn broer Kevin bespot wordt. Op het hoogtepunt van de corona-pandemie merkt Keith dat de aandelen van videogamewinkel GameStop dalen, waarop hij besluit om er steeds meer geld in te stoppen. Kevin en verschillende collega’s verklaren hem voor gek, maar met zijn actie zet hij een revolutie in gang die de gevestigde orde ten val dreigt te brengen.

Er zijn over de jaren aardig wat films gemaakt over aandelenhandel en verwanten. Natuurlijk kan een film als Wall Street uit 1987 niet onbenoemd blijft, maar The Big Short van Adam McKay is een recenter voorbeeld. Beide inhoudelijk best pittige films, waarbij het toch een van de grootste uitdagingen was om alle informatie enigszins behapbaar bij de kijker te krijgen. Voor veel mensen zijn alle termen uit de financiële wereld allemaal toch een wat ver-van-mijn-bed-show. Het resulteert erin dat een film snel als taai wordt neergezet en het weliswaar goed doet bij critici en nerds op financieel vlak, maar voor anderen pakweg twee uur abacadabra is.

Dumb Money is ook weer zo’n film; goed beoordeeld door de critici, maar geen hond heeft van de film gehoord. Dat terwijl de film kan rekenen op een cast met onder andere Paul Dano, Vincent D’Onofrio, Sebastian Stan, Shailene Woodley en Seth Rogen. Even wat voorkennis geven dan maar. De titel betekent letterlijk ‘dom geld’, een term die grote investeerders gebruik om kleine beleggers mee weg te zetten. Wat ook belangrijk is om te weten, is wat ‘short gaan’ betekent; geld proberen te verdienen door in te spelen op een dalende koers. Zo zien we in Dumb Money een aantal vermogende beleggers short gaan op aandelen van GameStop, Echter, Keith Gill krijgt het voor elkaar dat heel veel kleine beleggers aandelen kopen. Hierdoor stijgt de koers alleen maar, waardoor de grote investeerders veel geld kwijtraken. Volgt u het nog?

Voor een ieder met enige interesse in beleggen (en waarom zou je anders een dergelijke film opzetten) is Dumb Money zonder meer een zeer vermakelijke zit. Het geheel is nergens te zwaar op de maag en gelukkig wordt voorkomen dat je teveel met termen om je oren wordt geslagen waar je steeds een woordenboek bij nodig hebt. De film weet op een goede manier lastige dingen uit te leggen, waardoor je langzaamaan steeds verder mee gaat in het verhaal van Keith en zijn volgelingen. Zeker het stuk met de ‘diamond hands’ en de twijfel die toeslaat om te incasseren kent een goede spanningsopbouw. Dat het daarbij voor een leek echt onbegrijpelijk is om niet te cashen als je virtueel gezien een (financieel gezien) rijk mens bent laten we dan maar even voor wat het is.

Extra’s: Zoals ondertussen bekend van releases van The Searchers, is er naast de film geen bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden.

Dumb Money is een zeer vermakelijke film over een best wel taai onderwerp. Het is zeker aan te bevelen om voor het kijken van de film je even te verdiepen in het verhaal, want anders is de kans groot dat je echt op zoek bent naar houvast. Zeker het eerste uur is die dan ook amper te vinden. Regisseur Craig Gillespie laat ons net even iets teveel zwemmen. Het is allemaal wat chaotisch wat we voorbij zien komen, en dat helpt een film als deze natuurlijk niet. Gelukkig kan de film rekenen op een ijzersterke cast en valt alles beetje bij beetje op zijn plek. Of het voor een leek vervolgens allemaal even logisch is wat er gebeurt is nog maar de vraag trouwens. Zeker de ‘diamond hands’ leveren flink wat spanning op, maar als je financieel aan de grond zit is het werkelijk onbegrijpelijk dat men niet massaal op cashen drukt. Maar goed. Dumb Money is zo’n film waarbij het niet zo gek is dat de film geen groot publiek wist te bereiken. Toch valt er genoeg te genieten.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

28 maart, 2024

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer