Extraction 2

Informatie

RegieSam Hargrave
Jaartal2023
Releasedatum16-06-2023
Speelduur122 minuten
DistributeurNetflix
CastChris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Olga Kurylenko, Daniel Bernhardt, Tinatin Dalakishvili en Idris Elba

Nadat hij ternauwernood zijn vorige missie in Bangladesh heeft overleefd, trekt Tyler Rake zich terug in een afgelegen hut in Oostenrijk om te herstellen. Daar wordt hij benaderd door een vreemdeling voor een nieuwe missie. Rake weigert in eerste instantie resoluut, tot hij hoort dat het gaat om Ketevan, de zus van zijn ex-vrouw Mia, en haar twee kinderen. Ketevan is getrouwd met Davit Radiani, samen met zijn broer Zurab een van de medeoprichters van het grootste misdaadsyndicaat in Georgië. Davit zit vast in een levensgevaarlijke gevangenis, maar houdt zijn gezin dicht bij hem. De slechte leefomstandigheden en misbruik brachten Ketevan er echter toe om de hulp van haar zus in te schakelen. Tyler weet succesvol te infiltreren in de gevangenis en Ketevan en haar kinderen te bevrijden. Maar als Davit hun aanvalt Tyler hem doodt, krijgen zij al snel Zurab en het gehele syndicaat achter zich aan.

Extraction was in 2020 een heerlijke actiefilm, die het bovendien bijzonder goed deed op Netflix. Zoals het einde van de film al een beetje deed vermoeden kon een vervolg niet uitblijven. En dus kunnen we ons opmaken voor een nieuwe missie Het verhaal komt opnieuw uit de pen van Joe Russo, een van de twee Russo broertjes die samen verantwoordelijk waren voor het Avengers-tweeluik Infinity War en End Game. De regie wordt opnieuw gevoerd door voormalig stuntman Sam Hargrave, die zich met de eerste film (tevens zijn debuut) ruimschoots wist te bewijzen. Met al het bovenstaande zal het niemand nog verbazen dat het na een kleine inleiding, waarin Rake weer wordt opgelapt, vooral weer actie is wat de klok slaat.

Belangrijk voor dergelijke films is een bekend gezicht. Dat is voor de Extraction-franchise, want dat kunnen we straks wel zeggen, gevonden in de Australiër Chris Hemsworth. Hij schitterde de afgelopen jaren als Thor in de Marvel-films en heeft precies wat nodig is om te kunnen schitteren als voormalig SAS-operator die later uitgroeide tot huurling, een rol waarin hij dan ook moeiteloos overtuigd. Golshifteh Farahani keert terug als Nik Khan, een partner van Rake en zij zag haar aandeel iets uitgebreid worden door nu ook echt actief mee te doen aan de actie in plaats van aan de zijlijn. Verder zien we vooral lokaal bekende acteurs, al zijn er twee uitzonderingen. Zo zien we Idris Elba als de naamloze vreemdeling die Rake rekruteert voor zijn missie en mag voormalig Bond-girl Olga Kurylenko aantreden als Mia, de ex van Rake en zus van Ketevan.

Maar goed, zoals gezegd draait het eigenlijk vooral om Hemsworth en actie. En dat laatste zien we in Extraction 2 weer veelvuldig. Het verhaal doet er eigenlijk niet, maar opnieuw dekt de titel goed de lading, al is het vooral een excuus voor een overdosis aan geweld. Het ziet er allemaal gelikt uit en Hargrave doet met een indrukwekkende ‘extraction’ uit de gevangenis zelfs een poging om zijn spectaculaire one-shot van ruim 12 minuten uit de eerste film te overtreffen. Of dat lukt laten we in het midden, wellicht is het allemaal wat te geforceerd, maar knap is het zonder meer. En dat geldt eigenlijk voor de gehele film, want ondanks dat alle actie soms net iets te duidelijk uit de computer komt rollen is het vooral topentertainment! En dat zorgt ervoor dat de actie samen met een prima op dreef zijnde Hemsworth opnieuw de grote attractie is van deze film. En stiekem hadden we niet anders verwacht.

Extraction 2 is een heerlijke over-de-top actiethriller die weinig tot niets onder doet voor zijn voorganger. Met Chris Hemsworth heeft de kersverse franchise een actiester van formaat en Hargrave weet alles op energieke wijze naar het scherm te vertalen. Wat dat betreft heeft de potentiële reeks wel wat gemeen met de John Wick-films, die ook geregisseerd wordt door een voormalig stuntman. Het is in elk geval duidelijk dat zij precies weten wat ze willen zien. Het is energiek, origineel en de non-stop actie zorgt ervoor dat je als kijker geen moment rust krijgt en continu aan het beeld gekluisterd zit. Natuurlijk, het verhaal is niet al te hoogstaand en vooral een kapstok om weer helemaal los te kunnen gaan, maar het werkt wel! Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat een derde film reeds in ontwikkeling is en ondanks dat Tyler Rake de eerste twee films meer dood dan levend door weet te komen na diverse schiet-, mes- en handgevechten lijken we ons op te mogen maken voor een nieuwe langlopende franchise. En het lijkt erop dat we daarvoor gewoon kunnen rekenen op Hemsworth, ondanks dat hij recent nog aangaf het iets rustiger aan te willen gaan doen in verband met op de loer liggende gezondheidsproblemen. Gelukkig maar, want deze reeks kan niet zonder hem.

28 juni, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer