Fear The Walking Dead – seizoen 7

Informatie

RegieMichael E. Satrazemis, Lennie James, Colman Domingo, Ron Underwood, Sharat Raju, e.a.
Jaartal2021
Releasedatum15-12-2022
Speelduur640 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastLennie James, Karen David, Austin Amelio, Alycia Debnam-Carey, Colman Domingo, Jenna Elfman, Danay Garcia & Magie Grace

De groep is versplinterd geraakt na de succesvolle lancering van de nucleaire raket door Teddy wat het gebied haast onbewoonbaar heeft gemaakt. Morgan en Grace zitten met baby Mo nog steeds opgesloten in de onderzeeër zonder enig contact met de rest van de groep en zicht op de veiligheid van de buitenwereld. In zijn zoektocht naar voedsel en medicijnen ontdekt Morgan dat Victor een veilige thuishaven heeft gevonden in een toren, net buiten het stralingsgebied. In de toren leeft Victor inmiddels een luxueus leven en heeft hij een gemeenschap opgebouwd waarbij hij de regels bepaald en wie er wel of niet in de toren mag wonen. Het zet de twee voormalige vrienden lijnrecht tegenover elkaar en zorgt voor nog veel meer verdeeldheid in de ooit zo hechte groep. Toch gloort er voor Morgan hoop aan de horizon als hij Alicia weet terug te vinden en zij hem verteld over PADRE: een veilige plek, ver weg van het stralingsgebied en Victor en zijn regime in de toren. Maar het vinden van PADRE gaat nog niet zo makkelijk als het lijkt en confronteert de groep niet alleen met nieuwe problemen om het hoofd te bieden, maar ook met spoken uit het verleden die wel eens voor nieuwe problemen zouden kunnen zorgen.

2022 stond natuurlijk in het teken van het afscheid van de moederserie The Walking Dead die er na elf seizoenen de brui aan gaf, maar de fans konden gelukkig nog opgelucht ademhalen met de aangekondigde spin-offs voor de toekomst. En die opluchting is niet heel gek als we kijken naar de eerste spin-off serie die nog steeds, met veel succes, is te zien met inmiddels zijn zevende seizoen: Fear the Walking Dead. De serie lijkt er ieder seizoen een tandje beter op te worden en keek zelfs een stuk vermakkelijker weg dan de verhalen rondom Maggie, Negan en de rest van de groep uit Alexandria. Toch is het voor de Nederlandse kijker altijd even zoeken hoe en waar de serie nou precies te zien is. Inmiddels heeft de serie zijn thuishaven gevonden bij streamingdienst Prime (en is tv-zender Paramount+ inmiddels ook begonnen met het uitzenden van de serie vanaf het eerste seizoen), maar voor wie geen abonnement heeft op de streamingdienst is er gelukkig altijd nog de uitgave op blu-ray.

Na de finale van het zesde seizoen namen we afscheid van de groep die zichzelf wederom opgesplitst zag worden nadat sekteleider Teddy het toch voor elkaar kreeg om op de knop te drukken en een nucleaire raket de lucht in te schieten. Het maakt de start van het zevende seizoen vrijwel gelijk aan die van het zesde seizoen waarin de groep ook verdeeld raakte door toedoen van Virgina die ze verdeelde over haar kampement en de zoektocht naar elkaar was begonnen. Het geeft dit zevende seizoen een beetje een stroeve start, maar dat niet alleen: het is vooral even schakelen voor de kijker omdat niet geheel duidelijk is welke tijdsspanne er precies zit tussen de twee seizoenen. In eerste instantie voelt het als een heldere voortzetting, maar later blijkt dat we toch al een paar weken verder zijn als we kijken naar de gemeenschap die Victor in de toren heeft opgebouwd en er heerst als een koning met lichtelijke dictatoriale trekjes.

De nieuwe opsplitsing heeft ook tot gevolg dat de groep als geheel wat onderbelicht blijft. Bovendien zien we bepaalde (grote) bijpersonages niet of nauwelijks meer en dat voelt toch een beetje wrang. Het biedt alle ruimte om de verschillen tussen Morgan en Victor goed uit te lichten, maar voelt een beetje als een stijlbreuk met de vorige seizoen waarin de serie juist uitblonk door zich veel minder te richten op individuele verhalen. Ongetwijfeld een bewuste keuze van de makers om de focus te verleggen, maar die pakt dus niet altijd even goed uit. Het zorgt er tevens voor dat het lang wachten is voordat de nog niet voltooide verhalen van andere personages eindelijk worden voortgezet of afgerond. Zo lieten we Daniel achter met dementie wat een interessante invalshoek opleverde, maar we moeten er in dit seizoen lang op wachten voordat we eindelijk weten hoe het er met de Mexicaan voorstaat.

Wat ook geheel verdwenen lijkt is de enige mogelijke link die er was om deze serie te verbinden met de moederserie of de andere spinoff van twee seizoenen: The Walking Dead: World Beyond. Vorig seizoen was er nog via het personage van Althea (Maggie Grace) een complete verhaallijn die betrekking had tot de CRM (Civil Republic Military), maar die invalshoek is als sneeuw voor de zon verdwenen. Grote kans dat we daar nog iets van gaan zien in het afsluitende achtste seizoen dat volgend jaar zal verschijnen, maar ook een beetje krom dat er in dit seizoen totaal geen aandacht meer aan wordt besteed. Het zevende seizoen van Fear the Walking Dead lijkt helaas weer een stapje terug na het vorige en zeer sterke seizoen, maar laten we hopen dat het bij een klein dipje blijft.

Extra’s: Normaliter gaat de uitgave op blu-ray gepaard met een paar fijne extra’s, maar het is voor het eerst dat een seizoen het moet doen zonder enige toevoegingen op de schijf. Toch altijd een beetje zonde.

Fear The Walking Dead – seizoen 7 is helaas een stapje terug na het ijzersterke zesde seizoen. De uitkomst van de nucleaire aanval van Teddy biedt een hoop nieuwe en interessante mogelijkheden, maar de makers maken er maar mondjesmaat gebruik van. In plaats daarvan ligt de focus vooral tussen de uiteenlopende gedachtegangen van Morgan en Victor waardoor dit seizoen ook voor het eerst het grote collectief uit het oog wordt verloren. En dat is zonde, want Fear the Walking Dead onderscheidde zich nou juist op die manier van de moederserie. Een totale blamage is het absoluut niet, maar het is zonde dat het ijzersterke einde van het zesde seizoen daardoor niet een bevredigend vervolg heeft gekregen.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 januari, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer