Ferrari 4K

Informatie

RegieMichael Mann
Jaartal2023
Releasedatum15-05-2024
Speelduur130 minuten
DistributeurThe Searchers
CastAdam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley, Sarah Gadon, Gabriel Leone, Jack O'Connell en Patrick Dempsey

In de zomer van 1957 bevindt de Italiaanse ondernemer Enzo Ferrari zich zowel privé als zakelijk in een crisis. Zo zit het huwelijk van Ferrari en de van hem vervreemde vrouw Laura in stormachtig weer door het verlies van hun zoon Dino en de ontdekking dat Enzo een tweede zoon heeft, geboren uit een buitenechtelijke affaire. En terwijl zijn minnares hem onder druk zet om hun zoon te erkennen, dreigt ook het bedrijf dat hij en zijn vrouw hebben opgebouwd failliet te gaan. Enzo besluit vervolgens zijn bitterheid aan te pakken door alles in te zetten op één enkele 1.600 km lange race die Italië doorkruist, van Brescia naar Rome en terug: de iconische Mille Miglia.

Michael Mann is een van de grote namen van de Amerikaanse cinema. Hij leverde al in 1981 de sterke misdaadfilm Thief af, maar werd in de tweede helft van de jaren 80 eigenlijk pas echt bekend als brein achter televisieserie Miami Vice. In de jaren die volgde bouwde hij zijn oeuvre uit met ijzersterke films als The Last of the Mohicans, Heat, The Insider en Collateral. Hij nam niet alleen de rol van regisseur op zich, maar trad ook op als producent en schrijver. Mede hierdoor slaagde hij er steeds meer in om zijn films een eigen identiteit mee te geven. Zijn films kenmerkten zich door een oog van detail en visuele flair, waarbij hij een voorloper werd van het filmen met digitale camera’s.

Voor zijn eerste film sinds het toch wat teleurstellende Blackhat uit 2015, ging Mann aan de slag met een passieproject. Zijn eerste plannen voor het maken over een film over Enzo Ferrari dateren namelijk al van het eind van het vorige millennium. Hij baseerde zijn script op de biografie ‘Enzo Ferrari: The Man, the Cars, the Races, the Machine’ van autosportjournalist Brock Yates. Door de lange weg die de film aflegde passeerde diverse castleden de revue. Zo was eerst Christian Bale aan het project verbonden, om het stokje over te geven aan Hugh Jackman. Uiteindelijk was het Adam Driver die de rol op zich mocht nemen. Zijn emotieloze voorkomen werkt hier wat bevreemdend, al loopt dit wel weer parallel met het gereserveerde en soms raadselachtige karakter van Enzo Ferrari. Daarbij krijgt hij sterk tegenspel van Penelope Cruz als zijn vrouw Laura en Shailene Woodley als zijn minnares.

Als we dan naar de film kijken valt het op dat de focus ligt op een klein deel van Enzos’ zo rijke leven. Wel een belangrijke periode overigens, zowel privé als zakelijk. Daarnaast is het opvallend dat hoes van deze release een quote bevat met ‘the best car movie ever made’, maar de film toch vooral hevig leunt op drama. Nu heeft de film daar ook de acteurs voor, maar bij een film over Ferrari verwacht je toch meer race spektakel en brullende motoren. In plaats daarvan richt Mann zich vooral op relationele perikelen, die toch vooral erg clichématig blijken. En daar ligt zonder meer een gemiste kans. Als we ons richting het slot van de film toch op mogen maken voor wat racegeweld is dat weliswaar prachtig vormgegeven, maar de spanning is volledig afwezig en de emotie voelt gekunsteld.

Extra’s: Het lijkt erop dat The Searchers beginnen te geloven in hun eigen mogelijkheden. Deze 4K UHD-release heeft de Blu-ray als bonus disc meegekregen en bevat bovendien enkele featurettes als bonusmateriaal. Omdat het oog ook wat wil, is de disc gestoken in een nette sleeve.
· Building the World (04:42) Aan de hand van diverse cast- en crewleden duiken we dieper in op Manns’ oog voor detail en aandacht voor de belichting, waarvoor hij inspiratie haalde uit de Italiaanse schilder Caravaggio.
·  Building Perfection (03:09) Crewleden en car bodies manufacturer Rita Campana kijken naar de auto’s die werden gebouwd voor deze film en die dienen als replica’s voor de originele ontwerpen.
· The Mille Miglia (03:23) Regisseur Michael Mann en acteurs Adam Driver en Patrick Dempsey bespreken de legendarische race die centraal staat in de film.
· Adam Driver on Enzo Ferrari (04:49) Mann en Driver gaat dieper in op de geschiedenis van Enzo Ferrari en hun gekozen benadering voor deze film. Ook word de relatie tussen Mann en Driver verder uitgediept.
·  Penelope Cruz on Laura Ferrari (03:49) Een tegenhanger van bovenstaande featurette, waarbij dit keer Mann samen met Penelope Cruz dieper ingaat op de benadering van het door haar gespeelde personage in de film.

Ferrari 4K ziet er snaarstrak uit, maar leunt teveel op een clichématig verhaal om te spreken van een intrigerende biopic. Zoals altijd bij films van Mann is het visueel om je vingers bij af te likken. Toch had niemand voorzien dat hij zo weinig racegeweld zou laten zien in een film over de man die verantwoordelijk is voor een van de grootste automerken van deze wereld. Voor de film richt Mann zich vooral op de relationele perikelen en dat is gewoonweg ondermaats, zeker voor zijn doen. En als we dan uiteindelijk gaan racen is het vooral visuele pracht en praal dat voorbij trekt. Nergens krijg je als kijker een band met de racers. Het emotionele element ontbreekt in zijn geheel op dat vlak. En natuurlijk gaat de film over Enzo Ferrari, maar gebaseerd op de biografie ‘Enzo Ferrari: The Man, the Cars, the Races, the Machine’, mag je toch meer verwachten dan een focus op enkel ‘the man’. Een waar zeker veel meer in had gezeten.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

29 mei, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer