Glass Onion: A Knives Out Mystery

Informatie

RegieRian Johnson
Jaartal2022
Releasedatum23-12-2022
Speelduur138 minuten
DistributeurNetflix
CastDaniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Kate Hudson, Dave Bautista en Jessica Henwick

Ondanks dat de coronapandemie nog niet is overgewaaid, nodigt tech-miljardair Miles Bron een handvol van zijn beste vrienden uit voor een moordspel op Glass Onion, zijn privé eiland in Griekenland. Het gezelschap, bestaande uit wetenschapper Lionel, gouverneur Claire, mode-ontwerpster Birdie Jay en Twitchsensatie Cody, worden echter overvallen door de aanwezigheid van Andi Brand, een voormalig compagnon van Miles wie hij niet al te netjes het bedrijf uit heeft gewerkt. Een andere vreemde eend in de bijt is rechercheur Benoit Blanc, die al snel niet blijkt te zijn uitgenodigd door Miles. Al snel wordt duidelijk dat het paradijs niet zo perfect is als de omgeving doet vermoeden. Zeker als mensen verdwijnen en iemand voor hun ogen wordt vermoord is het aan Blanc om de lagen van intriges tussen het gezelschap weg te pellen.

De subtitel van de film doet het al vermoeden; Glass Onion is een vervolg op Knives Out, de succesvolle film uit 2019. Nog voor de film uit kwam liet regisseur Rian Johnson vallen dat graag meerdere sequels wilde maken rond Benoit Blanc, die dan steeds een ander mysterie onderzoekt. Het verbaasde dan ook niemand dat een vervolg al vroeg in 2020 groen licht kreeg van Lionsgate. Zij bleken alleen niet de vervolgrechten te hebben, waarvoor Netflix uiteindelijk het langste strootje trok. Ze overtroefden Amazon en Apple met een bod van 469 miljoen dollar, bemachtigden hiermee de rechten voor twee vervolgfilms en lieten de concurrentie verbijsterd achter. En laten we wel wezen; het is ook een bizar bedrag natuurlijk. Aan de andere kant bracht de eerste film 312,9 miljoen dollar op tegenover een budget van 40 miljoen dollar. Het moge duidelijk zijn dat Netflix vertrouwen heeft in Johnson en zijn Knives Out-mysteries.

Van de gigantische sterrencast uit de eerste film keert alleen Daniel Craig terug. Craig heeft zijn James Bond-project afgerond en na een verblijf op Broadway met een eigentijdse versie van Macbeth lijk hij zijn batterij weer helemaal te hebben opgeladen voor flink wat mysterie. Naar verluid tekende hij niet alleen voor deze film, maar ook gelijk voor een tweede vervolg waarmee het uitzicht op een Knives Out-trilogie in elk geval verzekerd lijkt. Craig krijgt wederom gezelschap van een behoorlijke sterrencast met voorop Edward Norton. Zijn personage is wellicht fictief, maar je kan er gewoonweg niet omheen dat zijn Miles Bron veel weg heeft van ondernemer Elon Musk. Andere belangrijke rollen zijn er voor Janelle Monáe als voormalig zakenpartner van Bron en Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Kate Hudson en Dave Bautista als het bonte gezelschap vrienden van Bron. Leuk zijn de veredelde cameo’s van Ethan Hawke als assistent van Bron, Hugh Grant als (levens)partner van Blanc en een handvol andere vluchtige verschijningen van bekende namen. Meest noemens waardig zijn de optredens van Stephen Sondheim en Angela Lansbury, die beide overleden voor de release.

De hamvraag van alles is natuurlijk of Netflix goed heeft gegokt en ze waar voor hun geld krijgen. We kunnen er kort over zijn; Glass Onion is een uiterst vermakelijk mysterie! De film houdt zich duidelijk vast aan de bekende sequel-regels om alles grootser en met meer show te presenteren, maar het werkt allemaal bijzonder goed. De locatie is ditmaal geen landhuis, maar een heel eiland en omdat alles zich afspeelt onder de Griekse zon heeft alles haast een glamour look meegekregen dat het schitterend doet op beeld. Het belangrijkste is uiteraard natuurlijk het mysterie. Als kijker weet je dat het opletten geblazen is, maar daar heeft Johnson duidelijk rekening mee gehouden. In plaats van gelijk het ‘whodunnit’-element erin te knallen kent de film een zorgvuldige opbouw waarin het gezelschap wordt samengebracht. Pas in het tweede deel krijg je als kijker meer te weten over de bedoeling van bepaalde personages, waarmee het geheel in een nieuw perspectief wordt geplaatst. Het houdt je als kijker bij de les en pakt bovendien erg goed uit. Het maakt dat dit vervolg in niets onderdoet voor zijn voorganger.

Glass Onion: A Knives Out Mystery biedt opnieuw een heerlijk mysterie, maar dan met net wat meer glamour en jeu dan zijn voorganger. En ondanks dat de film er regelmatig de draak mee lijkt te steken, is Knives Out gewoon de perfecte verfilming die het bordspel Cluedo nooit gekregen heeft. Niet alleen kan je je vingers aflikken bij de uitgebreide sterrencast, die alle ruimte krijgt om zich uit te leven, ook technisch zit de film goed in elkaar. Waar het in de eerste film al snel een whodunnit werd heeft dit vervolg gewoonweg nog wat meer in petto met een uitstekende opbouw en een leuke wending in het tweede deel. En waar de eerste film toch vooral ook een opvallend ouderwets aandoend mysterie was met een moderne schwung, geeft dit keer vooral de locatie de film wat meer show. Het moge duidelijk zijn dat Rian Johnson en Daniel Craig opnieuw een topfilm afleveren die nergens onder doet voor de eerste film. Het is dan ook te hopen dat ze deze lijn verder door kunnen trekken, want dit mysterie smaakt naar meer en gezien de deal van Netflix mogen we sowieso uit gaan kijken naar een tweede vervolg.

23 december, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer