Halloween Ends 4K

Informatie

RegieDavid Gordon Green
Jaartal2022
Releasedatum11-01-2023
Speelduur111 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJamie Lee Curtis, Andi Matichak, Rohan Campbell, Will Patton, Kyle Richards en James Jude Courtney

Vier jaar zijn verstreken sinds de laatste moordpartij van Michael Meyers. Terwijl Michael is verdwenen, heeft Laurie een nieuw huis gekocht waar ze samen woont met haar kleindochter Allyson en schrijft aan haar memoires. Ze heeft ervoor gekozen om een nieuwe weg in te slaan en haar angst en woede los te laten en van het leven te genieten. Echter, de vriendschap die Allyson onderhoudt met de getraumatiseerde Corey heeft een kettingreactie tot gevolg. Zeker als Corey op een sterk verzwakte Michael stuit. Op 31 oktober gaat Corey de strijd met hem aan voor zijn masker, waarna hij tekeer gaat tegen zijn pestkoppen. Ondertussen wordt Laurie steeds wantrouwender en begint ze te vermoeden dat hij is besmet met Michaels’ kwaad.

Na het succes van John Carpenters’ Halloween in 1978 werden er tussen 1981 en 2002 zeven sequels geproduceerd. Geen van de film wist het succes van de eerste film te ervaren, zelfs niet toen Jamie Lee Curtis werd teruggehaald voor Halloween H20: 20 Years Later. Je zou daarmee kunnen denken dat er op een begeven moment weleens definitief is afgerekend met Michael Meyers. Toch ontstonden er uiteindelijk weer plannen voor een nieuwe Halloween film. Waar dit in eerste instantie nog een vervolg zou worden op de remakes die Rob Zombie maakte van Halloween en Halloween II in 2007 en 2009, werd het project meermaals uitgesteld, om uiteindelijk een stille dood te sterven. In 2015 werd er een nieuwe term bedacht naast de woorden remake en reboot; recalibration. Deze alternatieve werkelijkheid gaf de schrijvers de vrijheid om eigenlijk alles wat na de originele film is gebeurd te negeren en als het ware een nieuwe Halloween II te presenteren. Het bleek een indrukwekkende wederopstanding, met niet alleen een terugkeer voor Michael Meyers, maar ook van screamqueen Jamie Lee Curtis.

De film was amper goed en wel uit toen producent Danny McBride bevestigde dat een vervolg reeds in ontwikkeling was. Het zouden er zelfs twee blijken: Halloween Kills en Halloween Ends, resulterend in een soort definitieve trilogie. De eerste beelden van Halloween Kills waren veelbelovend. Nadat Michael weer eens aan zijn einde leek te zijn gekomen, zagen we hoe brandweerwagens zich richting het in vlammen staande huis spoedde. Helaas waren die beelden, die gebruikt werden als eerste teaser gelijk het meest positieve aan de gehele film. De film was namelijk teleurstellend en bleek totaal anders van toon dan zijn voorganger. In plaats van weer de focus opnieuw te leggen op Laurie Strode en haar relatie met Michael Meyers, lag de focus op massahysterie. Wellichte een goed gevonden invalshoek, maar de uitwerking liet flink te wensen over. Zo was het een vreemde gewaarwording dat de menigte opeens de boosdoener was en Michael niet langer alleen een kille psychopaat was maar zelfs werd vereerd.

Hiermee leek de geschiedenis te herhalen, met na een goede eerste film opnieuw een flink tegenvaller. Regisseur David Gordon Green liet in aanloop van de release van deze afsluiter van zijn trilogie optekenen dat mensen te vroeg oordeelden; ‘Elke keer weer moet het fris aanvoelen, met een nieuwe sfeer en vibe. Het laatste deel sluit alles perfect af’. Gezien de eerste film gaven wij hem uiteraard het voordeel van de twijfel, maar wie ‘Ends’ een kans geeft zal al snel ontdekken dat we hier met een weinig bevredigend slot te maken. Dit voor zover je van een slot kan spreken bij Michael Meyes natuurlijk. Opnieuw is het best aardig en biedt het voor de liefhebbers wat nieuwe lagen, maar feit is dat beide sequels nergens ook maar in de buurt komen van de eerste film van deze rekalibratie-trilogie. Zo ligt in deze film de focus opnieuw op randpersonages en zien we menselijkere Michael, die zelfs ernstig verzwakt is na de gebeurtenissen uit de eerdere films. En dat voldoet natuurlijk niet aan het beeld dat we van hem hebben. En erger nog, men poogt zelfs om een andere villain neer te zetten. Iets wat toch bizar is gezien Michael Meyers hand in hand gaat met Halloween. Toch is de uiteindelijke finale nog best aardig, maar het mist aan de nodige impact omdat de hele aanloop gewoonweg niet sterk genoeg is. Een gemiste kans.

Extra’s: Naast de bijgesloten Blu-ray heeft de 4K UHD release een aardige verzameling aan bonusmateriaal meegekregen.
· Deleted and Extended Scenes (07:06) Een zestal verwijderde- en/of verlengde scenes; Michael Shakes Things Up, Joan’s Bunny Slam, Corey Reflects Upon Himself, Ronald’s Stuck at Work, Margo Gets the Boot en Joan’s Recipe for Disaster.
· Final Girl (04:40) Een terugblik op Jamie Lee Curtis’ legacy, waarbij zij vier decennia te zien was als Laurie Strode.
· No Place Like Haddonfield (07:49) Een featurette die dieper induikt op Haddonfield en diens bloederige geschiedenis. Er is daarnaast aandacht voor personages en de regie van David Gordon Green’s.
· Gag Reel (02:45) Een verzameling grappige momenten vanaf de set.
· Ending Halloween (08:26) Een featurette over de evoluatie van de franchise, welke in deze film tot een ultieme climax komt.
· A Different Threat (05:43) Een blik op Corey, de nieuwe villain in deze film.
· The Visions of Terror (05:47) Aandacht voor het kostuum van Michael Myers costumes en de continuïteit, met daarnaast veel aandacht voor het productieontwerp van deze trilogie.
· Twisted Deaths (05:02) Een korte making of van wat belangrijke kills in de film.
· Audiocommentaar: Co-schrijver/ regisseur David Gordon Green, acteurs Andi Matichak en Rohan Campbell, co-producer/First Assistant Director Atilla Salih Yücer en Production Assistant Hugo Garza verzorgen een prima informatieve commentaartrack.

Halloween Ends 4K is een teleurstellende afsluiter van de rekalibratie, een uiteindelijke trilogie die als geheel nergens de verwachtingen na het verrassende succes van de eerste film waar wist te maken. Opnieuw heeft Laurie Strode een veredelde bijrol. Het is haar kleindochter waar de meeste aandacht naar uitgaat en met Michael verloopt het eigenlijk weinig anders. De makers hebben het zelfs aangedurfd een nieuwe schurk neer te zetten en Michael zijn menselijkheid te benadrukken door hem verzwakt neer te zetten. Gedurfd wellicht, maar het pakt allemaal niet best uit. Helaas heeft Halloween Ends dan ook meer gemeen met Halloween Kills dan met Halloween en dan doelen we vooral op het niveau. Want waar met de eerste film nog een sterke alternatieve Halloween II werd neergezet, hebben we nu te maken met een trilogie die bestaat uit meer magere dan goede films. En de toekomst? Nou het lijkt nu wel echt heel erg zeker dat Michael aan zijn einde is gekomen, maar omdat de film het nog redelijk deed aan de box-office zal er vast ooit wel weer sequel, prequel of hernieuwde rekalibratie verschijnen.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 februari, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer