Holy Spider

Informatie

RegieAli Abbasi
Jaartal2022
Releasedatum03-02-2023
Speelduur115 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastMehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani & Forouzan Jamshidnejad

Journalist Rahimi vertrekt naar de heilige stad Mashhad om daar onderzoek te doen naar de ongrijpbare seriemoordenaar die bekend staat als “De Spider Killer”. Deze moordenaar vermoord verschillende prostituees, maar weet iedere keer uit handen van de politie te blijven, ondanks dat hij contact heeft met de pers omtrent de vindplaatsen van zijn slachtoffers. Rahimi loopt echter al snel tegen de nodige problemen tijdens haar onderzoek omdat ze als vrouw simpelweg niet dezelfde rechten lijkt te hebben als de mannen. Het weerhoudt haar er echter niet van om steeds grotere risico’s te nemen om de dader te vinden, ook al brengt ze hiermee haar eigen leven in de gevaar. Daarnaast is het nog maar de vraag of ze de dader echt achter de tralies zal krijgen nu ze tevens verwikkeld is in een web van corruptie, mannelijke dominantie en religieuze overtuigingen.

Een vrouw verlaat in de avond haar huis nadat ze haar zoontje naar bed heeft gebracht. Een kus op zijn voorhoofd en de belofte dat ze weer terug is als hij de volgende ochtend wakker zal worden. In de nachtelijke uren prostitueert ze zichzelf en laat zich vernederen, mishandelen en uitbuiten door verschillende mannen. Uiteindelijk belandt ze achter op de motor bij een vriendelijk ogende man die haar mee naar huis neemt. Bij de voordeur twijfelt ze. Twijfel die wordt beantwoord met de dood omdat ze in de handen is gevallen van een seriemoordenaar die er op verschillende avonden op uit trekt om de straten te zuiveren van, in zijn ogen, onreine vrouwen. Het zijn pakweg de eerste minuten van Holy Spider, de Oscar-inzending van Denemarken, die op intense wijze de toon zetten voor wat komen gaat.

Subtiliteit is in de eerste akte ver te zoeken. Regisseur Ali Abbasi brengt de nacht op intense wijze naar voren. We zien hoe de vrouw, op expliciete wijze, vernederd wordt tot op het bot en uiteindelijk de ochtend nooit zal zien. De kijker blijft weinig bespaard. Nergens neemt de camera even afstand. Dat de eerste minuten van deze thriller even slikken zijn voor de kijker is een understatement. De aandacht is volledig daar waar Abbassi hem wil hebben. En dat niet alleen: ook de moordenaar is al vol in beeld. Wat voor een thriller gaat Holy Spider in de resterende minuten worden?

Holly Spider kent twee verhalen met twee gezichten die in elkaar verweven zijn. Aan de ene kant vinden we journalist Rahimi, een glansrol van Zar Amir Ebrahim die op het Filmfestival van Cannes werd onderscheiden als Beste Actrice, die tijdens haar zoektocht naar de waarheid meer dan haar lief is oploopt tegen een corrupt systeem. Dat ze als ongetrouwde vrouw wordt geweigerd in een hotel maar ineens wel welkom is als het personeel ontdekt dat ze een journalist is, zegt genoeg. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de getrouwde maar getroebleerde Saeed die op zijn motor de ene na de andere prostituee oppikt en vermoord en daar ogenschijnlijk mee weet weg te komen door een lakse houding van de politie die eigenlijk niet zoveel zin heeft in een uitgebreid onderzoek. Twee verhalen die elkaar meer dan eens kruizen tot de onvermijdelijke samensmelting zal volgen.

Regisseur Ali Abbasi kiest er duidelijk voor om de moordenaar niet als eendimensionaal personage op film te zetten. Of het ontdekken van diens identiteit als hoofdmoot van de film op te voeren. Hij geeft daarmee Saeed een gezicht. Het gezicht van een ogenschijnlijk normale man die kampt met problemen uit zijn verleden die hem uiteindelijk aanzetten tot zijn daden. Het maakt Holy Spider een meer menselijke film die haast nog enige sympathie bij de dader weet op te wekken al weet Abbassi duidelijk waar hij de grens neer moet leggen. Toch helpt juist die verbinding met het personage om de sloktakte van de film als kijker als een mokerslag binnen te voelen komen. Want vind iedereen in Iran eigenlijk wel dat Saeed iets vreselijks heeft gedaan? Holy Spider is intens, persoonlijk en verontrustend. Maar bovenal een intrigerende thriller.

Extra’s: Holy Spider is in Nederland enkel verkrijgbaar op DVD en ligt als kale editie in de winkelschappen zonder extra’s.

Holy Spider is persoonlijk, intens en verontrustend. Regisseur Ali Abbasi brengt het waargebeurde verhaal van de Iraanse seriemoordenaar, die in 2001 verschillende prostituees om het leven bracht, bijzonder confronterend in beeld. Door zijn expliciete stijl blijft de kijker weinig bespaard. Dat hij de moordenaar vanaf de eerste minuten een gezicht geeft helpt ook niet bepaald om de man af te schilderen als een moordend beest. Holy Spider verweeft het verhaal van de vrouwelijke journalist Rahimi en de mannelijke seriemoordenaar Saeed op intense wijze met elkaar waarin een uiteindelijk confrontatie onvermijdelijk op de loer ligt. Holy Spider is een onconventionele thriller die een diepe indruk bij de kijker zal achterlaten.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

16 januari, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer