Hypnotic

Informatie

RegieRobert Rodriguez
Jaartal2023
Releasedatum22-06-2023
Speelduur94 minuten
DistributeurIndependent Films
CastBen Affleck, Alice Braga, J.D. Pardo, Hala Finley, Dayo Okeniyi, Jeff Fahey, Jackie Earle Haley en William Fichtner

Danny Rourke is een rechercheur bij de politie van Austin die dagelijks wordt herinnert aan de ontvoering van zijn zeven jaar oude dochter Minnie, iets wat uiteindelijk ook zorgde voor het mislopen van zijn huwelijk. Als hij samen met zijn partner een anonieme tip natrekt dat er een specifieke kluis zal worden leeggehaald bij een bank, stuitten ze op een mysterieuze man die instructies weet te geven aan burgers, bankmedewerkers en politieagenten, welke blind worden opgevolgd. De man weet te ontsnappen, maar in de bewuste kluis vindt Rourke niet veel later een foto van Minnie met de boodschap ‘Find Lev Dellrayne’ erop geschreven. Ervan overtuigd dat de overval iets met de verdwijning van zijn dochter heeft te maken gaat Rourke op onderzoek uit.

Hypnotic is de nieuwe film van Robert Rodriguez, bekend van films als Sin City, Planet Terror en Machete. Niet direct iemand die je verwacht bij een actiemysterie als Hypnotic. Maar goed, anderzijds is hij ook verantwoordelijk voor de Spy Kids-reeks natuurlijk. Nadat Robert Rodriguez de eerste versie van het script had neergepend in 2002, noemde hij het direct een van zijn favoriete verhalen. Het mocht uiteindelijk even duren, maar de film kwam er en kreeg een prijskaartje van 65 miljoen dollar mee. Voor Hollywoodmaatstaven niets schokkends, maar de film wist amper een tiende hiervan terug te verdienen en markeerde het slechtste openingsweekend van zowel Rodriguez als hoofdrolspeler Ben Affleck. Het zijn cijfers die het ergste doen vermoeden. Toch is Hypnotic helemaal zo slecht nog niet, al is het zeker geen geweldige film te noemen.

Met Ben Affleck heeft de film natuurlijk wel een dragende acteur, al moeten we toegeven dat Affleck films van nogal wisselende kwaliteit aflevert. Toch leverde hij onlangs met Air, waarvoor hij tekende voor zowel de regie als de hoofdrol, een uitstekende film af. Helaas krijgen we hier weer de wat saaie en ongeïnspireerde Affleck voor ons neus. Gelukkig wordt de film qua acteerprestaties nog gered door Alice Braga, als het mysterieuze medium Diana Cruz, de ooit nog voor een Oscar genomineerde Jackie Earl Haley en de eigenlijk altijd goede William Fichtner. Het grootste minpunt van de film is echter het script waar Rodriguez zo trots op was. Op een begeven moment rollen we van twist naar twist en ondanks dat er nog best verrassende dingen gebeuren, weet het allemaal niet te overtuigen.

De film begint eigenlijk zeer goed. Er wordt een mysterie neergezet met een agent die duidelijk lijdt onder de verdwijning van zijn dochter en zijn misgelopen huwelijk. Als kijker stel je jezelf direct vragen als; ‘Is hij uitzonderlijk goed in zijn werk of is hij juist de weg helemaal kwijt?‘. Het is allemaal weinig vernieuwend, maar het wordt wel goed neergezet. Maar dan volgt wending na wending, en deze blijken niet alleen vermoeiend, wat ook niet helpt is dat Rodriguez alles waar je als kijker een beetje bij kan meedenken helemaal uitkauwt. Als we vervolgens na een krappe vijf kwartier op een finale afstevenen waarbij men even overschakelt op de grote-stappen- snel-thuis valkuil, voelt de film ernstig afgeraffeld en vraag je je aan het einde hardop af of dit het beste is waar men mee kon komen. De mid-creditscène is vervolgens leuk gevonden, maar de deur die hier nog even wordt opengezet voor een vervolg heeft eigenlijk nooit echt opengestaan.

Hypnotic heeft een interessant uitgangspunt, maar de uitwerking laat behoorlijk te wensen over. De film wordt er daarnaast niet geholpen met een ongeïnspireerde hoofdrol van Ben Affleck. En misschien zijn er mensen die de film juist door de prettige speelduur van iets meer dan anderhalf uur een kans geven, maar het is haast knap hoe onnodig ingewikkeld en vooral niet-interessant het vervolgens allemaal wordt. En dat is bijzonder spijtig, want het eerste half uur wordt het mysterie best goed neergezet. Maar aan de hand van een flinke handvol plottwists komt de film vervolgens nergens aan de verwachtingen tegemoet, en dan zeker niet in positieve zin. Het is dan de film is gemaakt door een topregisseur en we een in potentie topacteur in de hoofdrol hebben, want het lijkt haast wel of we naar een goedkope versie van een Christopher Nolan-thriller zitten te kijken.

21 juni, 2023

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer