Justice League: Warworld

Informatie

Regie Jeff Wamester
Jaartal2023
Releasedatum22-08-2023
Speelduur89 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJensen Ackles, Ike Amadi, Troy Baker, Matt Bomer, Stana Katic, John DiMaggio, Darren Criss & Brett Dalton

Een een ingeslapen stadje in het Wilde Westen trekt een vrouwelijke schutter voorbij die behoorlijk de aandacht trekt van de lokale schurk Jonah Hex. Wanneer de zaken behoorlijk uit de hand dreigen te lopen als Hex het gemunt heeft op de bewoners van het dorpje blijkt de vrouw, die over goddelijke krachten bezit, niemand minder dan Diana Prince te zijn. De heldin, beter bekend als Wonder Woman, is verstrikt geraakt in en andere wereld maar ze is niet de enige die niet daar is waar ze thuishoort. Ook Batman vecht voor zijn leven in een wereld vol barbaren terwijl er een hevige oorlog is uitgebroken en ook Superman leeft zijn leven in een andere dimensie ten tijde van de jaren ’50 waarin hij als detective een mogelijke buitenaardse invasie onderzoekt. Als het punt is bereikt dat de drie verschillende werelden met elkaar in conflict komen moeten de helden alles op alles zetten om de waarheid achter de zogenaamde Warworld te achterhalen om zo de originele wereld te kunnen redden van diens ondergang. Maar zijn ze, gedesillusioneerd door hun leven in onbekende oorden, opgewassen tegen het kwaad dat de touwtjes strak in handen lijkt te hebben?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: Justice League: Warworld is niet voor iedereen weggelegd en is louter gemaakt voor fans die bekend zijn met de comics. Dat is op zich niks nieuws als het aankomt op de animatiefilms van DC Comics in het zogenoemde Tomorrowverse, maar Justice League: Warworld behoeft wat meer uitleg om lekker in het verhaal te komen van Batman, Wonder Woman en Superman die zich allen in een andere wereld bevinden maar toch met elkaar verbonden zijn. Hoe? Door een groot kwaad dat de drie helden in soort gevangenschap houdt door ze ieder naar een andere dimensie te sturen en het daar lekker te laten uitzoeken. Uiteraard met snode motieven, maar die zijn niet bijster duidelijk. En daar gaat het eigenlijk al mis met deze animatiefilm van regisseur Jeff Wamester.

Justice League: Warworld bestaat eigenlijk uit drie verschillende verhalen die uiteindelijk samenkomen in een vierde, meer overkoepelend, verhaal. Met andere woorden: je krijgt als kijker eerst drie korte verhalen voor je kiezen met de hoop dat het uiteindelijk op bevredigende wijze samenkomt. En zo voelt Justice League: Warworld ook: als drie losse films die alledrie hetzelfde vervolg hebben gekregen in de vierde akte van de film. Bijzonder prettig kijkt dat overigens niet aangezien de verhalen één voor één worden afgewerkt zonder echt naar elkaar te linken of te knipogen. Aan samenhang dus een flink te kort in deze negentig minuten durende animatiefilm die wel stevig uit de startblokken gaat als het verhaal van Wonder Woman in het Wilde Westen de film opent. Haar strijd met Jonah Hex is tof, maar als het klaar is wordt er ook zonder blikken of blozen overgeschakeld naar de verhaallijn van Batman die op zijn buurt weer wordt gevolgd door die van Superman. Alsof je van drie films alleen het eerste kwartier kijkt om daarna aan de volgende te beginnen.

Het is jammer dat de film zo onsamenhangend is want de basis van het idee is eigenlijk best tof te noemen waarin onze helden slingeren tussen verschillende dimensies terwijl ze de puzzelstukjes op hun plek proberen te krijgen over wat er toch met ze is gebeurd. Als de onthulling dan eindelijk daar is, na ongeveer een uur in de film, is de interesse van de kijker ongetwijfeld al naar een dusdanig laag niveau gezakt dat het vast allemaal niet zoveel indruk meer maakt als dat de makers moeten hebben gehoopt. Justice League: Warworld is zeker niet de beste titel uit het Tomorrowverse en zal waarschijnlijk alleen de echte fan nog een plezier kunnen doen die bekend is met de gelijknamige comics.

Extra’s: Ondanks dat het hier gaat om een animatiefilm die enkel is gemaak voor de thuismarkt is er wel degelijk aandacht besteed aan de uitgave. Zo zit het schijfje in een zeer fraaie steelcase en vinden we de nodige extra’s terug op de blu-ray. Wel is het verrassend dat een sneak peak voor een aankomende titel dit keer ontbreekt.
· Illusion on Warworld (07:45) Een featurette die inzoomt op het verhaal en de ontwikkeling van de film.
· The Heroic, the Horrible, and the Hideous (07:52) Een featurette die zich vooral concentreert rondom de personage.

Justice League: Warworld is een matige titel uit het welbekende Tomorrowverse die verhalen vertelt buiten de de geijkte paden van wat we gewend zijn van de superhelden van DC Comics. Ditmaal treffen we Wonder Woman, Batman en Superman aan in een dimensie die ieder van hen vreemd is, maar uiteindelijk samenkomen om het op te nemen tegen een gezamenlijk kwaad. Doordat ieder personage zijn eigen verhaal heeft in diens eigen universum bestaat de film feitelijk uit drie losse korte films en dat spreekt niet in het voordeel van de film. Het moment dat de verhalen met elkaar in de mixer worden gegooid laat te lang op zich wachten op de kijker de volledige speelduur geboeid aan de buis gekluisterd te houden.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

9 november, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer