Knock at the Cabin

Informatie

RegieM. Night Shyamalan
Jaartal2022
Releasedatum16-05-2023
Speelduur100 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastDave Bautista, Jonathan Groff, Rupert Grint, Ben Aldrige, Nikki Amuka-Bird, Abby Quinn & Kristen Cui

Eric en Andrew brengen, samen met hun geadopteerde dochter Wen, hun vakantie door in een hutje in de bos, ver weg van het drukke stadse leven. Hun vakantie wordt echter opgeschrikt als ze bezoek krijgen van vier vreemdelingen met een verontrustende boodschap: De familie moet een moeilijke en ondenkbare beslissing nemen om zo het einde van de wereld te kunnen voorkomen. Eric en Andrew proberen de vreemdelingen nog weg te jagen, maar als het geduld van hun bezoekers opraakt wordt de sfeer steeds grimmiger. Helemaal als het hen lukt om de hut binnen te dringen en het gezin te gijzelen. Eric en Andrew denken te maken te hebben met vier complotdenkers, maar al snel worden hun gedachten aan het wankelen gebracht over het lot van de mensheid dat wel eens echt in hun handen zou kunnen liggen. Verscheurd door twijfels en beslissingen over datgene waar ze in willen, moeten of kunnen geloven proberen ze de puzzelstukjes langzaam op hun plek te leggen met de hoop dat ze deze dag vol allesbepalende keuzes zullen overleven.

Hoe hard regisseur M. Night Shyamalan het ook probeert, hij lijkt zich maar niet los te kunnen weken van datgene wat hem ooit zo plotsklaps de kaart heeft gezet: een verontrustende plottwist die de gehele film in een compleet ander daglicht weet te zetten. Films als The Sixth Sense en Unbreakable zijn niet voor niks uitgegroeid tot twee legendarische klassiekers. Shyamalan heeft onder andere met films als The Last Airbender en After Earth verwoede pogingen gedaan om los te komen van het stigma van een one-trick-pony, maar alle titels konden rekenen op vernietigende kritieken en matige resultaten aan de internationale boxoffice en dus keerde hij alweer snel terug naar het genre dat hijzelf gecreëerd lijkt te hebben. Toch kruipt het bloed blijkbaar waar het niet gaan kan want Knock at the Cabin is niet helemaal geworden wat je van een Shyamalan film zou verwachten.

Toch heb je vanaf de eerste minuut wel het gevoel dat je naar een typische Shyamalan-film aan het kijken bent. De toon wordt meteen gezet met een vaag ogend plotje over vier vreemdelingen die op de deur kloppen van een vakantiehuisje met een simpele boodschap: één van de gezinsleden moet sterven om de mensheid te kunnen redden. Redenen waarom juist dit huisje wordt gekozen of wie de personen precies zijn laat Shyamalan voorlopig nog even in het midden waardoor het giswerk kan beginnen voor de kijker. Beetje bij beetje krijgt de kijker de puzzelstukjes aangereikt tot het plot zich eindelijk zal ontvouwen, maar toch blijft het lang onduidelijk welke richting de film precies naartoe probeert te werken. Zijn de vreemdelingen gewoon doorgeschoten wappies? Is het homostel uitgekozen door hun geaardheid of is er nog een andere reden waarom juist zij het doel van hun gasten zijn. Als kijker voel je de spanning die gestaag opbouwt naar de naderende plottwist die alles in een ander daglicht zal zetten, maar daar zit nou net de crux van Knock at the Cabin.

Ondanks dat Knock at the Cabin aanvoelt als een typische Shyamalan film is het dat niet en dat voelt toch een beetje als een anti-climax. Helemaal omdat het verhaal van de film vrij lang doet om tot een bepaald hoogtepunt te komen. De scenes tot dat hoogtepunt verschaffen weinig tot geen duidelijkheid over waar de film nou precies naatoe werkt en dat voelt toch een beetje vreemd zonder bevredigend plottwist die de boel in de laatste minuten alsnog creatief aan elkaar weet te knoppen. Knock at the Cabin is absoluut geen verkeerde film en weet de kijker zeker zo nu en dan op het puntje van zijn of haar stoel te krijgen, maar echt beklijven doet het door de verwachtingen door de naam van M. Night Shyamalan helaas ook allemaal niet.

Extra’s: De blu-ray uitgave van de film gaat gepaard met een handjevol aan fijne extra’s.
· Verwijderde scenes (05:35) Een viertal scènes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald.
· Chowblaster Infomercial – Extended (01:10) De complete informercial die in de film te zien is waarin Shyamalan zelf een rol speelt.
· Choosing Wisely: Behind the Scenes of Knock at the Cabin (23:37) De welbekende making of waarin vooral wordt besproken hoe de film afwijkt van het boek en hoe het plot tot stand is gekomen.
· Tools of the Apocalypse (05:03) Een blik op de wapens van de vier vreemdelingen.
· Drawing a Picture (03:36) Een blik op de werkwijze van M. Night Shyamalan met het voorbereidende werk van storyboards.
· Kristen Cui Shines a Light (03:46) Een special over de jonge actrice die Wen speelt.

Knock at the Cabin doet vermoeden dat regisseur M. Night Shyamalan eindelijk weer doet waar hij goed in is, maar voor wie met die verwachtingen gaat kijken zal ietwat bedrogen uitkomen. Knock at the Cabin moet het doen zonder het welbekende handelsmerk van de filmmaker, maar gelukkig maakt dat van deze mysterieuze thriller nog geen slechte film. Shyamalan weet genoeg spanning op te bouwen met zijn verhaal over een gezin dat bezoek krijgt van vier vreemdelingen met een nog vreemdere boodschap waarmee er, voor de liefhebber, genoeg te genieten valt. Knock at the Cabin is zeker niet het beste werk van de Indiër met een liefde voor bijzondere plottwist, maar de film heeft genoeg in zich om ook zeker niet tot zijn slechte werk te behoren.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 mei, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer