Luther: The Fallen Sun

Informatie

RegieJamie Payne
Jaartal2023
Releasedatum10-03-2023
Speelduur129 minuten
DistributeurNetflix
CastIdris Elba, Cynthia Erivo, Dermot Crowley, Andy Serkis en Thomas Coombes

Als de jonge schoonmaker Callum Aldrich verdwijnt, wordt DCI John Luther aan de zaak toegewezen. Hij doet hierbij aan Callums moeder Corrine de belofte dat hij haar zoon zal terugvinden. David Robey, de man achter de verdwijning blijkt een seriemoordenaar die het maar niets vindt dat Luther achter hem aan zit. Hij besluit hierop om bewijs van het foutief en illegaal handelen van Luther als politieagent te verzamelen, waarna deze wordt ontslagen, vervolgd en gevangen wordt gezet. Jaren later haalt Robey Corrine en andere ouders van slachtoffers over om naar een huis te komen waar hij openlijk de lijken van hun kinderen verbrandt. Luther wordt achtervolgd door zijn onvermogen en besluit om uit de gevangenis te ontsnappen en zo alsnog achter Robey aan te gaan.

Luther begon in 2010 als een rauwe Engelse serie over een detective die slecht kan omgaan met autoriteit, maar die toch de harten van zijn collega’s (en de kijkers) voor zich wist te winnen door zijn zeldzaam scherpe inzicht in de gedachtewereld van levensgevaarlijke criminelen. Al jaren gingen er geruchten op een op hande zijnde film, maar het kwam er nooit van. De serie kreeg in 2019 nog een vrij laat vijfde seizoen, waarmee het verhaal van de soms bikkelharde detective John Luther een passend kreeg. In de jaren die volgde hield hoofdrolspeler Idris Elba echter altijd de deur voor een terugkeer open, maar door de drukke agenda van zowel Elba als van bedenker en schrijver Neil Cross moesten we hier dus opnieuw lang op wachten.

Maar met het verschijnen van The Fallen Sun komt aan het wachten dus eindelijk een eind. De film doet grotendeels een beroep op een nieuwe cast. Een logische keuze, gezien veel rollen aan het einde van het vijfde seizoen wel uitgespeeld leken. Daarnaast waren belangrijke personages in de loop van de serie noodlottig aan hun eind gekomen. De enige die naast Elba terugkeert is dan ook Dermot Crowley, het ondertussen gepensioneerde, voormalig hoofd van Luthers’ Serious and Serial Crime Unit. Een andere bekende die terugkeert is regisseur Jamie Payne. Eerder stond hij namelijk aan het roer van het gehele vijfde seizoen. Het belangrijkste nieuwe gezicht is Cynthia Erivo, die als DCI Odette Raine het nieuwe hoofd van diezelfde unit belichaamt. Wat opvalt is dat er geen plekje is voor Ruth Wilson, die in de serie naam maakte als Alice Morgan. Op zich ook niet zo gek gezien haar einde, maar goed; er werd eerder al eens aangenomen dat ze overleden was. Het onheil komt dit keer van Andy Serkis, die zijn motion capture pakje heeft thuisgelaten en een sadistische seriemoordenaar neerzit.

Gezien het feit dat de serie een mooi afgerond geheel was, riep de aankondiging van de serie toch vooral de vraag op in hoeverre deze nog wat zou toevoegen. Daarover kunnen we kort zijn: niets. En ondanks dat er ongetwijfeld meer budget beschikbaar was, kunnen we The Fallen Sun het beste omschrijven als een lange aflevering. Helaas alleen niet een van de betere. Natuurlijk blijft het heerlijk om Luther op een rauwe en onorthodoxe wijze weer los te zien gaan, maar het wordt er allemaal niet geloofwaardiger op. Iets waar de serie overigens ook al weleens last van had. Zo moet Luther eerst eens uit de gevangenis zien te ontsnappen om sowieso weer aan de slag te kunnen. Dit lukt uiteraard, en er zijn kosten noch moeite gespaard, maar het is allemaal net wat teveel van het goede. En hetzelfde geldt voor de puzzel die hij in elkaar moet leggen. Het is voor de liefhebbers vast heerlijk hem weer bezig te zien, maar het gaat allemaal net wat te makkelijk en toevallig. Waarmee de film soms haast een belediging is voor de intelligentie van de beste afleveringen van de serie.

Luther: The Fallen Sun is een ongeïnspireerd en overbodig weerzien met de geliefde detective DCI John Luther. Natuurlijk zit de jas Idris Elba als gegoten, ondanks een breed oeuvre is hij immers vereenzelvigd met de Britse speurneus, en de film heeft zeker zijn momenten, maar het is te vaak net niet met deze film. Zo zijn de CGI-effecten niet om over naar huis te schrijven en bulkt het script van ongeloofwaardigheden. Daar kunnen Elba en een op dreef zijnde Andy Serkis verder weinig aan veranderen. En dat maakt dat ondanks dat het fijn is om Elba weer als Luther te zien, deze film eigenlijk vooral afbreuk doet aan het toch wel bevredigende einde van de serie. Dat men aan het eind van deze film de deur vervolgens weer wagenwijd openzet voor nieuwe vervolgen is iets waar we met grote twijfels naar uitkijken. Misschien is nog wel de beste conclusie dat deze film een paar jaar te laat is gekomen en men het gewoon bij de serie en diens prima vijf seizoenen had moeten laten.

15 maart, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer