Meg 2: The Trench 4K

Informatie

RegieBen Wheatley
Jaartal2023
Releasedatum28-11-2023
Speelduur116 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastJason Statham, Wu Jing, Sophia Cai, Page Kennedy, Sergio Peris-Mencheta, Skyler Samuels en Cliff Curtis

Het is vijf jaar na het gevecht met de megalodon en de ervaring diepzee- en reddingsduiker Jonas Taylor is betrokken geweest bij de bestrijding van flink wat milieumisdaden. Daarnaast leidt hij het onderzoeksteam van Mana One om de Marianentrog verder te verkennen, het deel van de oceaan waar ook de megalodon vandaan kwam. Na de dood van Suyin heeft Jonas haar tienerdochter Meiying samen met Suyins broer Jiuming opgevoed, die samen met de rijke financier Hillary Driscoll het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen. Als Jonas en Jiuming voor een routinematige verkenning vertrekken naar de diepe trog, worden ze achtervolgd door een huursoldaat die in opdracht werkt om de toegang van de Mana One tot de loopgraaf te gebruiken om zeldzame aardmetalen te bewerken om zo miljarden te verdienen.

In 2018 verscheen The Meg, een Jason Statham-film die zowaar kon leunen op een literair werk. Niet dat je het er aan af kon zien overigens, want de film was eigenlijk weinig meer dan goedkoop verhaal in een duur jasje. En zo zagen veel mensen hoe een groep wetenschappers het aan de stok kregen met een reusachtige megalodon tijdens een reddingsmissie op de bodem van de Stille Oceaan. We zeggen bewust ‘veel mensen’ want ondanks dat de recensies vooral het hoge b-film gehalte steeds weer onderstreepten, wist de film zijn budget meermaals terug te verdienen. Je kon dan ook op je vingers natellen dat het een kwestie van tijd zou zijn dat er zich een vervolg zou aandienen. Of zoals Statham liet optekenen: “I think it’s like anything in this day and age—if it makes money, there’s an appetite to make more money. And if it doesn’t do well, they’ll soon sweep it under the carpet. But that’s the way Hollywood works.”

Een van de sleutelwoorden bij het maken van een sequel is natuurlijk: méér. Maar meer en groter betekent eigenlijk zelden beter. Echter het grootste probleem leek toch wel dat aan het eind van de eerste film met de megalodon werd afgerekend. Maar goed, er is altijd wel weer een creatieve scenarioschrijver te vinden die hier wel raad mee weet. En dus daalt Statham opnieuw af naar ongekende dieptes om daar de donkere onderwaterwereld in kaart te brengen. En natuurlijk kom je er dan al snel achter de de megalodon én niet alleen was én het misschien wel helemaal niet het gevaarlijkste dier was in dat eerder onontdekte deel van de wereld. Toch moet de schrijver gedacht hebben; ‘Wat nou als er nog meer is. Wat nou als het gevaar niet alleen vanuit die richting komt.’ Het zal niemand verbazen dat men bij deze sequel eigenlijk alles doet waar een sequel om bekend staat.

Het beste wat de makers hebben gedaan is het veiligstellen van Jason Statham. En waar veel acteurs het water al snel de neus uit komt, voelt de voormalig schoonspringer en lid van het Britain’s National Diving Squad zich natuurlijk als een vis in het water. En dus gaat Statham dit keer maar liefst drie megalodons én een gigantische octopus te lijf. Het is allemaal goedgemaakte pulp waarbij het verhaal een stuk minder belangrijk is. Het heeft allemaal weinig om het lijf. Niet dat daar geen pogingen toe worden gegaan overigens, want het begin van de film kent een flinke aanloop waarin de film zichzelf te serieus lijkt te nemen. Echter als het onheil losbarst gaat alles weer net zo hard overboord om over te gaan tot actie. Dat de makers hiernaast proberen om er nog een verhaaltje omheen te breien met corrupte financier is natuurlijk volstrekt kansloos. Het is allemaal zo doorzichtig als water. Gelukkig maakte de actie flink wat goed, waardoor de film onderaan de streep zelfs beter te genieten is dan zijn voorganger.

Extra’s: De 4K UHD wordt uitgegeven in een fraaie steelbook, voorzien van een Blu-ray disc als bonus. Helaas loopt de release niet over van bonusmateriaal.
· The Making of Meg 2: The Trench (13:02) Een making of zoals we helaas te vaak zien. Snel gemaakt, waarbij we de nodige filmclips zien en de nodige cast- en crewleden even hun zegje doen. Opvallend hierbij is overigens de afwezigheid van Jason Statham.
· Up From the Depths: Even More Beasts (9:40) Een beetje laken een pak, met dit keer aadacht voor wat concept artwork, meer beelden vanaf de set en vrijwel dezelfde cast- en crewleden als bij de making of hierboven.

Meg 2: The Trench 4K is goedgemaakte pulp dat zowaar zijn voorganger overstijgt. Je kan natuurlijk de vraag stellen hoeveel je mag verwachten van een film met een dergelijke synopsis. Het doel lijkt toch vooral entertainment en daarin slaagt de film met vlag en simpel. Het verhaal is niet bepaald hoogstaand te noemen en ook de CGI spat soms in pixels van het scherm, maar het is wel allemaal gemaakt met een dikke knipoog. Goed voor een heerlijke avond vermaak als je in bent voor dit soort avontuur. De The Meg-reeks van auteur Steve Alten omvat ondertussen maar liefst 7 romans, met zelfs een achtste aanstaande. Het zal dan ook een kwestie van zijn is dat we een volgende film tegemoet mogen zien. Als men deze kwaliteit weet vast te houden zal er altijd een markt voor zijn.  

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

3 januari, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer