Migration | Vogelvlucht

Informatie

RegieBenjamin Renner
Jaartal2023
Releasedatum01-04-2024
Speelduur91 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastKumail Nanjiani, Elizabeth Banks, Awkwafina, Keegan-Michael Key, David Mitchell, Carol Kane, Caspar Jennings, Tresi Gazal en Danny DeVito

In Moosehead Pond, ergens in een bos in New England, verhindert de bezorgde eend Mack Mallard dat zijn kinderen Dax en Gwen zich in de buitenwereld wagen. Dit tot grote ergernis van zijn vrouw Pam. Zij wil juist iets nieuws beleven en de wijde wereld verkennen. Op een dag ontmoeten de Mallards een zwerm migrerende eenden die onderweg zijn naar het zuiden van Jamaica. Het heeft gelijk de interesse van de familie, maar Mack verbiedt het hen om mee te gaan. Pam vertelt hem echter zijn ogen te openen voor de buitenwereld en weet hem te overtuigen om op familiereis te gaan via New York naar het warme Jamaica. Kort nadat ze zijn opgestegen vliegen ze echter een regenbui in en lijkt het erop dat hun plannen op niets uitlopen.

Vogelvlucht, zoals de Nederlandse titel van Migration luidt, is een productie van Illumination Entertainment. De studio die groot werd dankzij de haarscherpe geanimeerde wereld van de Minions, de gele pilvormige hulpjes van Gru uit de Despicable Me-films, maar die de laatste jaren steeds verder uitbreidt met films als The Secret Life of Pets en natuurlijk The Super Mario Bros. Movie. Stuk voor stuk zeer succesvolle films en dus een geduchte concurrent door animatiestudios als Disney. De film werd in februari 2022 aangekondigd, onder aanvoering van de Franse animator en stripboekmaker Benjamin Renner, die het volledige vertrouwen kreeg van Chris Meledandri, de grote man van Illumination. Hij omschreef de film als een ‘Little Miss Sunshine, maar dan met eenden’ en Renner putte voor het verhaal uit zijn kindertijd. Iets wat toch maakt dat de film heel iets anders is dan wat Illumination ons normaliter voorschotelt.

Wat opvalt aan de Illumation-films is dat men er niet voor lijkt te kiezen om een willekeurig blik met grote sterren open te trekken voor de stemrollen. Als Mack Mallard horen we bijvoorbeeld The Big Sick-acteur Kumail Nanjiani, terwijl we Elizabeth Banks horen als zijn vrouw Pam. Opvallend hoogtepunt is er daarnaast weggelegd voor Danny DeVito, die de stem van de knorrige, maar avontuurlijk ingestelde oom Dan voor zijn rekening neemt. En ook de Nederlandse versie is op gepaste wijze van stem voorzien. Zo horen we Rayen Panday en Kim van Kooten als Mack en Pam Mallard, waarbij Frank ‘Jumbo’ Lammers de rol van oom Dan op zich neemt. Allemaal erg leuk gevonden en passend, waarbij er bovendien leuke bijrollen zijn voor direct herkenbare stemmen als Jandino Asporaat en Karin Bloemen.

Zoals we ondertussen gewend zijn van Illumination krijgen we ook bij Migration weer prachtige animatie voorgeschoteld. Wel moeten we constateren dat het verhaaltechnisch niet al te hoogstaand is, het betreft een in basis simpel avontuur dat links en rechts wat oppervlakkig en voorspelbaar blijkt. Het maakt de film vooral voor de meekijkende ouder die vaak speurt naar de diepere laag en leuke subtiele dingetje dit keer iets minder interessant. Verder is het allemaal een groot avontuur, dat eigenlijk pas vrij laat wordt voorzien van een bad guy. Per saldo is Migration eigenlijk weer zo’n heerlijke animatiefilm zonder al te drammerige boodschap (al ontbreken de levenslessen en wijsheden natuurlijk niet) en is het verder gewoon precies dat lekker luchtige familievermaak dat veel animatiestudios met handenvol goede bedoelingen soms zo uit het oog lijken te verliezen.

Extra’s: Zoals we zijn gewend van films uit de Illumation stal zit de Blu-ray release weer flink volgestouwd met bonusmateriaal.
· Vlieg op! Mini-Movie (04:01) Een extra avontuur met Chump, waarbij ze worstelt met sneeuw terwijl ze een verloren medaillon probeert terug te krijgen.
· Gemaand Mini-Movie (08:40) Geen normale ruimtereis, want wat als je op een maan strandt met een Minion.
· Nachtmissie Mini-Movie (04:52) Een Kleine groep Minions probeert op hun chaotische, goedbedoelde manier het donker iets minder eng te maken voor Agnes.
· Microfoongekte (03:11) Bekijk hoe de stemtalenten fragmenten van hun tekst opnemen in de cabine, afgewisseld met fragmenten uit de film.
· Ontmoet de cast (15:37) Regisseur Benjamin Renner, Illumination CEO Chris Meledandri en editor Christian Gazal bespreken hier de getalenteerde cast en al hun personages.
· Opstijgen: De making of (05:29) Regisseur Benjamin Renner, Illumination CEO Chris Meledandri en mede-regisseur Guylo Homsy bespreken de reis van vier jaar die het duurde om Migraion te maken.
· De kunst van het vliegen (01:58) Zie de meerdere stadia van animatie die nodig waren om Migration tot leven te brengen.
· Zo teken je (10:33) De creativelingen onder ons kunnen zich wagen aan een tekenles waarbij ze zich wagenaan Mack, Delroy, Chump, and Gwen.
· Maak je eigen uitklapboek (11:07) Leer vijf makkelijke manieren om, met de hulp van alledaagse materialen, beweging te creëren in je eigen pop-up boek.
· Oproep aan alle vogels (05:34) Opnieuw een leuke featurette, waarbij je vogelgeluiden kan nadoen.
· De beste nesten (05:47) Deze laatste doe-het-zelf featurette, laat je zien hoe je een vogelnest kan bouwen met allemaal materiaal die je rondom je huis kan vinden.

Migration is weer heerlijk speels familie-entertainment uit de stal van Illumation. Waar de studio zijn vleugels steeds verder lijkt te spreiden, valt het vooral op dat ze nergens vergeten waar het om draait. Keer op keer levert de studio namelijk fantastisch geanimeerd vermaak voor het hele gezin. En natuurlijk is de animatie weer van hoogstaand niveau. Toch moeten we wel constateren dat het verhaal zich weinig onderscheidt van zijn soortgenoten. Maar ergens ligt de aantrekkingskracht toch ergens ook juist weer in het eenvoudige uitgangspunt. Het is gewoon waar Illumation heel erg goed in is geworden. Met een nieuwe Despicable Me in het vooruitzicht zullen mensen vooral wachten op een vervolg op de The Super Mario Bros-film, maar feit is wel dat iedere Illumation-film de moeite waard is. En ook de mensen die over het geld gaan zullen weer tevreden zijn, want ook Migration wist het budget weer meermaals terug te verdienen.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 april, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer