Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One 4K

Informatie

RegieChristopher McQuarrie
Jaartal2023
Releasedatum30-10-2023
Speelduur163 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastTom Cruise, Rebecca Ferguson, Pom Klementieff, Hayley Atwell, Simon Pegg, Shea Whigham, Esai Morales, Henry Czerny, Gregory Sanon en Ving Rhames

De Sevastopol, een Russische next generation onderzeeër, maakt gebruik van geavanceerde AI, geactiveerd door een tweedelige sleutel. De AI misleidt de bemanning om een vals vijandig doelwit aan te vallen, maar vuurt vervolgens zijn eigen torpedo op zichzelf af waarbij de bemanning om het leven komt. Ondertussen krijgen Ethan Hunt en zijn IMF-team de missie om de sleutels te bemachtigen. Nadat hij de eerste helft heeft weten te bemachtigen, infiltreert hij een briefing van de Nationale Inlichtingendienst waar de kwaadaardige AI wordt besproken. Eugene Kittrigde vertelt hoe de ‘entiteit’ bewustzijn heeft verworven en naar eigen goeddunken de grote defensie-inlichtingen en financiële netwerken van de wereld kan manipuleren. Wereldmachten strijden om de sleutel die controle geeft over de entiteit en het is aan Ethan en zijn team om de sleutel op te sporen voordat het in verkeerde handen valt.

Toen Tom Cruise in het vorige millennium de gelijknamige televisieserie, die liep in de periode 1966 tot en met 1973, nieuw leven inblies, had niemand kunnen bevroeden dat de Mission: Impossible filmreeks zou gaan behoren tot een van de succesvolste filmreeksen ooit. In het actie-spionage segment wordt de film hierbij hooguit overtroffen door James Bond. Sinds 1996 volgen we een Impossible Missions Force-team onder leiding van Ethan Hunt, die wordt bijgestaan door een ensemble waarvan sommige personages terugkerende rollen hebben. Andere kenmerken van de serie zijn dat de cast, en dan vooral Tom Cruise, een groot deel van het stuntwerk voor eigen rekening nemen.

Voor Dead Reckoning Part One mocht Christopher McQuarrie opnieuw terugkeren, waarmee hij ondertussen al zijn derde film in de reeks aflevert. Verder speelt uiteraard Tom Cruise opnieuw de rol van Ethan Hunt en ondanks dat Cruise niks meer te bewijzen heeft lijkt hij er vooral heel plezier in te hebben om het publiek realistisch topentertainment van de bovenste plank te leveren. Iets waar hij overduidelijk in slaagt getuige ook het succes van Top Gun: Maverick, of zoals Steven Spielberg zei ‘Cruise saved Hollywood’s ass!’ in het pro-corona tijdperk. Naast Cruise bevat de cast daarnaast ook veel bekende gezichten. Niet alleen is daar de haast vanzelfsprekende terugkeer van Ving Rhames en Simon Pegg, ook mag Rebecca Ferguson terugkeren. Vers bloed is er ook. Zo springt Hayley Atwell in het oog springt als dief en nieuwe bondgenoot van Ethan. De opvallendste casting is er echter in de vorm van Henry Czerny, die zijn rol als Eugene Kittridge uit de eerste film weer oppakt. Een goede vondst!

Eigenlijk zien we keer op keer hetzelfde bij iedere nieuwe Mission: Impossible-film. Zo vraagt men zich steeds weer af hoeveel rek er nog in de filmreeks zit. En wat wordt er nu weer voor stunt bedacht die de vorige gaat overtreffen. Deze film bevat er zelfs twee. Zo ging de meeste aandacht vooraf uit naar de motorstunt waarbij Cruise met motor en al een klif afduikt. Het is op z’n zachts gezegd sensationeel natuurlijk. Maar eigenlijk is de grootste verrassing nog wel de fenomenale climax op de Orient Express. We moeten toegeven dat de scène flink doet denken aan het avontuur dat Nathan Drake doormaakt in Uncharted 2, een spel op de Playstation, maar dat dit allemaal zo naar het scherm wordt getoverd is filmmagie ten top. Laat dat maar aan Cruise en consorten over. Niet dat we er daarmee al zijn hoor. Zo is er een heerlijke actierijke achtervolging met een kanariegele Fiat 500 in Rome.

Tsja en het verhaal, dat is weliswaar vreselijk actueel, met de dreiging van AI die de wereld flink bezighoudt de laatste tijd, maar het is allemaal wat doorzichtig. Na ruim twintig jaar weet je daarnaast ondertussen wel dat niemand te vertrouwen is, zeker niet als diegene met de beschuldigende vinger richting Hunt wijst. Het zij de film vergeven, onderaan de streep is het natuurlijk vooral een kapstok voor het fantastische stuntwerk. Toch is er meer, want wat ook wederom goed werkt is de score van componist Lorne Balfe. Niet alleen weet hij opnieuw een fijne twist te geven aan het kenmerkende thema van de filmreeks, ook weet hij soms op bijna Hans Zimmer-achtige wijze de actiescènes te ondersteunen. Dat terwijl sommige actiescènes juist schitteren doordat de muziek achterwege is gelaten. Wat is er tenslotte lekkerder dan het geluid van crashend metaal en brullende motoren.

Extra’s: Naast de 4K UHD disc zit er ook een Blu-ray disc bijgesloten, een combinatie die ervoor zorgt dat je als kijker een beroep kan doen op flink wat bonusmateriaal.
· Audiocommentaar: Regisseur Christopher McQuarrie en editor Eddie Hamilton gaan in op een breed aantal aspecten gerelateerd aan de film. Verwacht niet alleen technisch geneuzel, maar ook info over de structuur van de film, de casting, de actie, opnamelocaties en planning.
· Isolated Score Track: Een ode aan de geweldige score van Lorne Balfe, waarbij je de film kan kijken met enkel de score, dus zonde dialoog en dergelijke.
· Abu Dhabi (03:55) In de poging nog meer van de wereld te laten zien, belandt de film dit keer ook in hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, met onder andere aandacht voor het vliegveld en de omliggende woestijn.
· Rome (04:12) Een prachtige locatie, maar met flink wat uitdagingen en dat is hier goed terug te zien!
· Venice (04:12) Nog zo’n waanzinnige locatie, die alleen maar meer sprookjesachtig is geworden door bij nacht te filmen.
· Freefall (09:05) Een featurette volledig gewijd aan de spectaculaire motorstunt in Noorwegen, notabene geschoten op de allereerste opnamedag van de productie.
· Speed Flying (04:17) Een featurette vol adrenaline en gevaren, gewijd aan speed flying. Het is niet voor niets een van Tom Cruises’ hobbies.
· Train (05:32) Een eigenlijk weer veel te korte making of van de trein sequentie.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One 4K biedt opnieuw sensationeel spektakel met Tom Cruise als stralend middelpunt. De film is als geheel wellicht niet zo sterk als voorganger Fallout, die kon rekenen op een ijzersterke rol van Henry Cavill, maar feit is wel dat we hier gewoon met briljant gemaakt entertainment van de bovenste plank te maken hebben. Dat de film niet goedkoop was en concurrentie kreeg van het ‘Barbenheimer’-fenomeen zorgde er echter voor dat de film niet zo succesvol was aan de box-office als gehoopt. Toch mag je aannemen dat de toekomst voor de reeks een zekerheidje is. Een direct vervolg zou in eerste instantie de zwanenzang worden van Cruise als Ethan Hunt, maar ondertussen is bekend gemaakt dat zowel McQuarrie als Cruise interesse hebben om nog meer films in de serie te blijven maken. Wat ervan komt kunnen we puur en alleen afwachten. De film staat door alle stakingen gepland voor 23 mei 2025. Tom Cruise is tegen die tijd 63 jaar, maar goed… hij heeft ondertussen allang bewezen dat dat niks hoeft te zeggen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

28 november, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer