Mummies

Informatie

RegieJuan Jesús García Galocha
Jaartal2023
Releasedatum14-06-2023
Speelduur89 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastAna Esther Alborg, Jaume Solá, José Luis Mediavilla, Luis Pérez Reina, María Luisa Solá & Óscar Barberán

Onder de grond van wat ooit het Oude Egypte was bevindt zich een stad vol met mummies die daar in alle rust kunnen voortleven. Onder hen de ooit zeer succesvolle paardenrenner Thut die door een traumatische gebeurtenis zijn carrière aan de wilgen heeft gehangen en zijn dagen nu slijt met het uitdelen van handtekeningen in zijn winkel. Aan dat rustige leventje komt plots een einde als de helige phoenix, weliswaar ingegeven door een foutje van het broertje van Thut, Thut uitkiest om te trouwen met prinses Nefer. Zowel Thut als Nefer zitten echter niet te wachten op dit uitgekozen huwelijk, maar zullen zich toch over moeten geven aan de eeuwenoude rituelen. Thut krijgt de huwelijksring mee naar huis om deze te bewaren, maar dat blijkt nog een hele opgave. De plek waar hij de ring verstopt wordt namelijk ruw verstoort door archeoloog Lord Carnaby die een doorgang heeft ontdekt naar deze wereld vol met nog levende mummies en steelt de ring voor eigen gewin. Thut zet alles op alles om de ring terug te halen, maar daarvoor zal hij de oversteek moeten maken naar onze wereld. Een wereld die hem volledig onbekend is. Als ook Nefer de overstap maakt raken ze samen verstrikt in een spannend avontuur om de ring terug te halen naar hun eigen wereld.

Soms kunnen bepaalde zaken heerlijk simpel zijn om een verhaal mee te vertellen. Animatiefilm Mummies doet zich niet moeilijker voor dan wat het is om een stel oude mummies in onze hedendaagse wereld te krijgen. Er is een wereld onder die van ons waar de mummies al eeuwen voortleven. Punt. Hoe deze wereld daar gekomen is, dat iedereen daar dus eigenlijk in de echte wereld gestorven is, maar daar verder geen herinnering aan lijkt te hebben is allemaal van ondergeschikt belang. Laat staan dat de makers enige moeite doen om het überhaupt een beetje in een logische vorm te gieten door middel van een flashback bijvoorbeeld. Is ook niet belangrijk want daar draait het uiteindelijk ook allemaal niet om. Mummies met oude gewoontes naar de moderne wereld halen is het credo en daar slaagt de film met vlag en wimpel in.

Mummies begint met het lichtelijk gedwongen huwelijk tussen de uitgerangeerde Thut die met een klein trauma rondloopt en de energieke Nefer die niet zit te wachten op een huwelijk en de daaraan gekoppelde troonopvolging. Twee totaal verschillende persoonlijkheden dus waarvan je op voorhand al weet dat ze uiteindelijk liefdevol in elkaars armen zullen vallen. Erg is dat niet, want bij dit concept telt niet zozeer de uitkomst maar is de weg daar naartoe het hart van het verhaal. En dat is natuurlijk een aaneenschakeling van humoristische misverstanden want oude mummies in het hippe moderne Londen: dat moet wel garant staan voor leuke grappen toch? Zeker, maar Mummies is daarentegen ook duidelijk niet gemaakt voor een meer volwassen publiek wat graag meekijkt met diens kroost.

Mummies is een animatiefilm die echt gemaakt is voor kinderen, dus verwacht weinig tot geen dubbelzinnige grappen die enkel door de meekijkende ouders opgepikt zullen worden. Wat wel te verwachten valt is een wereld die draait om social media en kekke dansjes en de daarbij behorende publiciteit waarbij je ineens uit kan groeien tot een superster. Mummies gaat aan de ene kant voor de makkelijke grappen, denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een auto en een paard als vervoersmiddel, maar presenteert het met zo ongelofelijk veel plezier dat het de film ook nergens echt in de weg zit. Mummies is geen animatiefilm die een lans gaat breken, daarvoor is de animatie op sommige vlakken ook veel te kil, maar wel eentje die zijn publiek meer dan prima weet te dienen. Inclusief een boodschap dat je op moet komen voor je eigen dromen. Want ja, aan ook dat aspect ontkomt dit avontuur niet.

Extra’s: Helaas ontvingen we de DVD-uitgave van Mummies en is die is nogal aan de karige kant. Het ontbreekt de uitgave aan enige vorm van extra’s. Daarnaast heeft het inmiddels verouderde medium DVD ook zijn weergave op de beeldkwaliteit van de film.

Mummies is een meer dan prima animatiefilm over een drietal mummies die terecht komen in het hedendaagse Londen om een eeuwenoude ring terug te vinden en weet diens jonge publiek meer dan prima te bedienen. Nergens doet de film zich beter voor dan wat het wil zijn en dat is op een bepaalde manier best een verademing. Dat niet iedere grap even geslaagd is en dat de wereld door diens animatie op sommige vlakken wat kil aanvoelt doet niet af aan het plezier waarmee de film ogenschijnlijk is gemaakt. Mummies is absoluut geen animatietopper die je perse gezien moet hebben, maar is daarentegen wel een meer dan prima titel om je, als jong publiek, een fijne anderhalf uur mee te vermaken.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 juli, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer