Night Swim

Informatie

RegieBryce McGuire
Jaartal2024
Releasedatum24-04-2024
Speelduur98 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastWyatt Russell en Kerry Condon

Nadat Ray Waller door een slepende blessure een punt heeft moeten zetten achter zijn honkbalcarrière, is hij met zijn vrouw Eve en kinderen Izzy en Elliot op zoek naar een nieuwe permanente woning. Ze besluiten uiteindelijk om de keuze te maken voor een koophuis met een groot zwembad in de achtertuin, vooral omdat dit goed zou zijn voor Ray’s toestand. Naarmate het gezin begint te settelen en Ray steeds meer tijd begint door te brengen in het bad, lijkt zijn ziekte in remissie te gaan. Eve begint zich echter steeds meer zorgen te maken over de veranderingen die ze bij haar man ziet.

Aan de basis van deze bovennatuurlijke horrorfilm staat een korte, gelijknamige film van krap vijf minuten. Met een krappe voldoende op de IMDb doet het je afvragen waarom, maar toen de short in 2014 op YouTube belandde ging deze viraal. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat James Wan’s productiemaatschappij Atomic Monster er wel wat in zag om de film om te bouwen tot een volledige speelfilm. In Jason Blums’ Blumhouse Productions werd vervolgens een partner gevonden. De film werd voor een relatief klein budget van 15 miljoen dollar gemaakt en dat zorgde ervoor dat ondanks voornamelijk negatieve recensies de film ruimschoots uit de kosten geraakte. Toch maakten alle negatieve recensies ons wat sceptisch.

Het helpt een film marketingtechnisch natuurlijk altijd als er wat bekende gezichten in de te zien zijn. Voor Night Swim zijn het niet direct hele grote namen die zijn opgetrommeld. Zo is de hoofdrol hier voor Kerry Condon, die wellicht nog het bekendste is van haar rol in The Banshees of Inisherin. Dan is deze horrorfilm even een totaal andere tak van sport natuurlijk. Toch brengt ze het er goed vanaf. Iets wat ook gezegd kan worden van Wyatt Russel, nog altijd weinig meer dan de zoon van Kurt Russel en Goldie Hawn, die hier haar partner speelt en eigenlijk de persoon is die het mikpunt is van dat wat in het zwembad verblijft. Of misschien kunnen we beter in het water. Zo vernemen we al vroeg in de film dat bad zelfvoorzienend is en zijn water uit een ondergrondse bron haalt uit de omgeving. Interessant op zich, maar wel direct een flinke kink in de kabel.

Zo kan je je afvragen waarom alle incidenten steeds weer terug zijn te halen op het zwembad. Dat terwijl de film zelfs uit de doeken doet dat het in het verleden een soort waterbron betrof. Een die weliswaar veel geeft, maar daar ook wat tegenover stelt. Het doet je oprecht afvragen waarom niet de gehele omgeving dezelfde problemen heeft. Al blijft dit verder ook wijselijk buiten beeld. Nee, het zwembad lijkt het probleem. Toch is het wel dit gebrek aan logica dat de film opbreekt. Zo zien we de vrouwelijke hoofdpersoon een tuinslang met behulp van een dikke knoop vastmaken aan de trap, waarna ze vervolgens het water induikt om op grote diepte even een verse teug zuurstof uit de slang te halen. Het ziet er allemaal aardig uit, de sfeer is ook best aardig, maar op gebied van logica faalt de film jammerlijk.

Extra’s: Naast enkele korte making of documentaires is het toch vooral de enthousiaste commentaartrack die mag schitteren tussen het bonusmateriaal op de Blu-ray release.
· Audiocommentaar: een uitgebreide en enthousiaste commentaartrack ingesproken door scenarist en regisseur Bryce McGuire.
· Masters of Fear (06:45) Jason Blum en James Wan besproken hier hun samenwerking voor deze film en waarom debuterend regisseur McGuire de perfecte man was voor deze klus.
· Demons from the Depths (07:16) Een leuke blik op de special effects die werden gebruikt om de wezens in het zwembad tot leven te wekken.
· Into the Deep (05:50) De cast- en crewleden bespreken alle uitdagingen die kwamen kijken bij alle onderwateractie.
· Marco Polo (04:04) De ‘breakdown’ van een spannende scène uit de film, waarbij een kindspel word omgetoverd tot een nachtmerrie.

Night Swim ziet er op het eerste gezicht nog best aardige uit, maar verliest de logica al snel volledig uit het zicht. De film opent vrij goed zelfs, met een griezelige sfeer, maar eigenlijk wordt het nooit beter dan dat. Daar kan prima camerawerk en degelijke vertolkingen verder niets aan veranderen. En dat is toch vooral te danken aan het volstrekte gebrek aan logica. Zo heeft blijkbaar enkel dit huis last van het water uit de bron in de omgeving, terwijl de film toch ook een keer laat zien dat dit niet helemaal waar is. Waarmee de logica nog verder naar de achtergrond wordt gedrukt. En dan is er nog het volstrekt ridicule einde, waarna je je hardop kan afvragen wat de waterbron nou uiteindelijk gegeven heeft. Maar goed, wat de film nog het meeste parten speelt is dat de film gewoonweg geen verrassingen kent, zeker niet voor mensen die wat vaker een horrorfilm bekijken.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

1 mei, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer