Peacemaker – seizoen 1

Informatie

RegieJames Gunn, Jody Hill, Rosemary Rodriguez en Brad Anderson
Jaartal2022
Releasedatum12-07-2023
Speelduur346 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJohn Cena, Danielle Brooks, Freddie Stroma, Chukwudi Iwuji, Jennifer Holland, Steve Agee en Robert Patrick

Vijf maanden na zijn missie met Suicide Squad in Corto Maltese is Christopher Smith aka Peacemaker hersteld van zijn verwondingen en wordt hij uit het ziekenhuis ontslagen. Al snel komt hij erachter dat zijn vrijheid een prijs heeft. Als hij terugkeert in zijn woonwagen wordt Smith geconfronteerd met een groep ARGUS-agenten onder leiding van Clemson Murn. Murn geeft Smith de keuze om terug te keren naar de Belle Reve gevangenis of deel te nemen aan een nieuwe missie dat de codenaam ‘Project Butterfly’ draagt. Samen met Emilia Harcourt, John Economos- die het team van tactische informatie voorziet en de nieuwe rekruut Leota Adebayo trekt Smith als Peacemaker ten strijde om de parasitaire, vlinderachtige wezen te identificeren en elimineren die over de hele wereld bezit hebben genomen van menselijke lichamen.

Al jaren doet DC verwoede pogingen om een universum uit de grond te stampen dat net zo succesvol is als het Marvel Cinematic Universe. Ondanks dat er zeker wel wat goede films tussen zaten kunnen we echter niet anders concluderen dat DC met zijn DC Extended Universe nergens het niveau van zijn grote concurrent wist te behalen. Het zorgde ervoor dat het roer om werd gegooid en James Gunn en Peter Safran werden aangesteld om een enorm ambitieus tienjarenplan voor het nieuwe DC Universe uit te werken. Na het voltooien van zijn werkzaamheden aan The Suicide Squad begon Gunn tijdens de coronalockdown met het schrijven van een een spin-off in de vorm van een oorsprongsverhaal van publiekslieveling Peacemaker. Toen Safran Gunn later vroeg naar een potentiële spinoff in serieformaat wist hij dan ook gelijk dat Gunn zou toehappen.

Met Gunn aan het hoofd van DC is het nog maar de vraag wat (en vooral wie) er overblijft uit het eerdere DC Extended Universe. Hij heeft namelijk al aangekondigd de hele opzet van de verfilmingen van de DC comics om te willen gooien en daarbij afstand te nemen van verschillende personages en acteurs. Gelukkig mag WWE-worstelaar John Cena wel terugkeren als Peacemaker. Zijn vertolking in The Suicide Squad viel in de smaak bij het publiek, iets wat vooral te danken is aan zijn komische timing. Zo weet hij op een heerlijk droge manier zeer komische en ridicule karaktertrekken aan het personage mee te geven, iets waarmee zijn Peacemaker nog het beste te vergelijken valt met Deadpool. Maar ook de bijrollen zijn goed afgestemd op Cena, waarbij vooral ook Robert Patrick opvalt als zijn vader. De vader-zoonrelatie wordt daarbij optimaal benut door Gunn om het personage een groei door te laten maken.

Het verhaal zelf wordt eigenlijk op doodeenvoudige wijze in gang gezet. Smith is weliswaar weer op vrije fouten, maar als Clemson Murn bij hem aanklopt heeft hij weinig andere keus dan het accepteren van de missie. Hij heeft tenslotte nog steeds een bom in zijn hoofd. Naast de keiharde actie die je van een DC-serie mag verwachten is Peacemaker doorspekt met humor. Dat begint al in de aantiteling, waarin een lachwekkend dansje wordt opgevoerd. Maar ook verder in de serie zijn het vooral de rauwe, soms flauwe- en platte- en vooral ook seksistische grappen waar je mee om je oren wordt geslagen. Het zal zeker niet ieders kopje thee zijn en soms is het wat teveel van het goede, maar voor de liefhebber is het smullen geblazen. Dat de serie richting het einde eigenlijk steeds interessanter wordt heeft ermee te maken dat alles goed uitgewerkt wordt, iets wat zeker te danken is aan het werk van Gunn. Het zal dan ook niemand verbazen dat een tweede seizoen reeds aanstaande is.

Extra’s: Zoals je mag verwachten bij een DC-serie zit de Blu-ray release van dit eerste seizoen behoorlijk vol met bonusmateriaal.
· Making the World Safe for Violence: Peacemaker’s Team (11:44) Een introductie tot het Peacemaker-team met een behoorlijk komische inslag.
· Bad Daddy Issues: Peacemaker’s Search for Inner Peace (05:28) Een featurette over het terugkerende thema in de serie.
· Peacemaker: Under the Helmet (02:33) Een wat korte featurette of het gebruik van CGI in de serie, met vooral aandacht voor Eagly..
· Project Butterfly Team Members (09:09) Een zevental voorstelrondes van de belangrijkste personages in deze serie: Peacemaker, Adebayo, Harcourt, John Economos, Vigilante, Murn en Eagly.
· On Set with Steve Agee (02:27) Acteur Steve Agee neemt ons mee op de set, wat een leuke blik achter de schermen geeft.
· Dramatic Comic Book Readings with Chukwudi Iwuji (02:13) Iwuji, die Clemson Murn speelt, leest op overdramatische wijze delen voor uit verschillende DC strips.
· Gag Reel (09:23) De welbekende bloopercompilatie.
· Unlocking the Quantum Unfolding Storage Area (01:36) Nog een rondje backstage, ditmaal begeleid door John Cena.
· Peacemaker and Vigilante: BFFs (02:06) Een wat summiere feature over de aparte vriendschap tussen Peacemaker en Vigilante.
· So What Do You Really Think of Peacemaker? (02:17) Een soort roast van het titelpersonage.
· Danielle Brooks Explains the DC Universe (01:41) Weinig ‘universe’ alhier. Deze feature richt zich vooral op Brooks, die ingaat op enkele comics.
· Keep the Tweets (02:03) Een blik op de social media posts van John Cena.
· Dance for Peace (01:42) Een blik op de rehearsal en opnames van de opening credits van de serie.
· How to Properly Give a F**k (01:05) Een tik op de vingers van de cast, die in grote mate het f-woord laten vallen in de serie.

Peacemaker – seizoen 1 is een hilarische superheldenserie waarmee James Gunn zich duidelijk mee heeft kunnen uitleven. We kunnen er niet omheen dat John Cena geen groots acteur is, daar moet deze serie het dan ook niet van hebben. Als je echter houdt van een combinatie van stevige actie en allerhande soort humor zit je hier meer dan goed. Daarnaast is de serie met ‘maar’ acht afleveringen natuurlijk prima te behappen. Door alle randpersonages en een goede uitdiepingen van de vader-zoonrelatie is er meer dan genoeg potentie aanwezig in de serie. Het is nu te hopen dat Gunn niet teveel hooi op zijn vork heeft genomen en hij gewoon aanblijft voor het volgende seizoen. Feit is wel dat dat tweede seizoen er sowieso gaat komen en we zelfs een spin-off tegemoet mogen zien in de vorm van Waller, waarin Amanda Waller en Team Peacemaker worden gevolgd.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

11 september, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer