Plane 4K

Informatie

RegieJean-François Richet
Jaartal2023
Releasedatum28-06-2023
Speelduur107 minuten
DistributeurThe Searchers
CastGerard Butler, Mike Colter, Tony Goldwyn, Yoson An, Evan Dane Taylor en Paul Ben-Victor

Brodie Torrance, een voormalig RAF-piloot uit Schotland, bestuurt een vlucht van Trailblazer Airlines van Singapore naar Tokio met onder de passagiers een voortvluchtige moordverdachte Louis Gaspere. Als hij op advies van zijn superieuren een alternatieve neemt, raakt het vliegtuig zwaar beschadigd door een storm. Na een succesvolle noodlanding realiseert Brodie zich al snel dat ze terecht zijn gekomen op Jolo, een Filipijns eiland dat wordt geregeerd door zwaarbewapende antiregeringsmilities. Nadat de crisismanager van Trailblazer Airlines al snel laat blijken dat ze niet op hulp van de autoriteiten hoeven te rekenen en de privé militairen een tijd op zich laten wachten, bevrijdt Brodie Louis en trekken ze samen de jungle in om hulp te halen. Ondertussen gijzelt een lokale militieleider de passagiers om zo grote sommen losgelden van hun families af te persen.

Plane is een film die er door de coronapandemie bijna nooit geweest was. Distributiemaatschappij Lionsgate had in 2019 de rechten weten te bemachtigen, maar moest de plannen een jaar later weer laten varen omdat ze er niet in geslaagd waren een verzekering af te sluiten die een nieuwe of verdere uitbraak zou dekken. Het prijskaartje aan de film van pakweg 50 miljoen dollar bleek een te groot risico. De rechten gingen kortstondig over naar Solstice Studios, maar kwamen na ongetwijfeld veel mailtjes, belletjes en tussenkomst van te dure mensen uiteindelijk toch weer bij Lionsgate terecht in mei 2021. Er werd vervolgens flink gas gegeven en 11 oktober 2021 waren de opnames voltooid en dat tegen een budget van uiteindelijk ‘maar’ 25 miljoen dollar. Niet slecht, zeker niet als je bedenkt dat de film goed ontvangen werd en meer dan het dubbele wist op te halen aan de box-office.

Een belangrijk deel van de film is ongetwijfeld het affiche. Zo zien we Gerard Butler in de hoofdrol. De Schot heeft het na zijn doorbraak bij het grote publiek met Zack Snyders’ 300 eigenlijk bijzonder goed voor elkaar. Zo had hij succes met zowel romkoms als actiefilms en heeft hij met de Has Fallen-films een uiterst succesvolle franchise te pakken waarin hij de hoofdrol speelt. Dat hij met regelmaat een Golden Raspberry krijgt toegewezen doet daar verder helemaal niets aan af. En ook in Plane zien we weer waarom. Met zijn markante doch charmante kop komt er echt iemand binnen en films als Plane, films die onder de hoede van een willekeurige b-film acteur ook nooit meer worden dan een b-film, tilt hij met ogenschijnlijk gemak naar een water hoger plan. Dit uiteraard ook gewoonweg omdat hij meer kwaliteit heeft.

Toch is het niet alleen Gerard Butler die de film de moeite waard maakt. Zo krijgt hij leuk tegenspel van Mike Colter, bekend als Luke Cage in de gelijknamige Marvel serie. Dusdanig zelfs dat Colter de hoofdrol heeft weten te bemachtigen in het vervolg, origineel getiteld ‘Ship’. Maar ook het verhaal zit gewoon meer dan degelijk in elkaar. Natuurlijk, je moet er niet teveel bij nadenken, maar eigenlijk komt de film in alles tegemoet aan de verwachtingen die je mag hebben bij een film als deze. De actie is bovendien goed en ook de spanning wordt met regelmaat flink opgevoerd. En ach, dat ze het in de Filipijnen allemaal ‘hersenloos b-entertainment’ vonden, vooral omdat de situatie in Jolo niet bepaald accuraat wordt geschetst, is dan ook eigenlijk geenszins een belediging te noemen. Plane is gewoon een heerlijke actiethriller waar Butler ons best mee mag blijven vermaken.

Extra’s: Zoals we vaak bij releases van The Searchers zien bevat ook Plane geen bonusmateriaal.

Plane 4K is weer een hoogst vermakelijke prent met Gerard Butler. Net als eigenlijk iedere film die de Schot aflevert is het weer geen klassieker of film die je lang bijblijft, maar wel weer gewoon een film met een onderhouden verhaal waarbij hij laat zien dat hij het in zich heeft om dergelijke dertien in een dozijn-films toch de moeite waard te maken. Het wordt een beetje een subgenre op zich zo. Origineel is het allemaal nergens, maar feit is wel dat als je wat op de bank hangt en even twee uur vermaakt wil worden, je niet snel betere films in dit genre zal vinden. Er valt allemaal weinig op af te dingen, zelfs de CGI is redelijk onderhouden, dus als je bereid bent om je verstand even wat rust te gunnen zit je helemaal goed met deze sterke actiethriller.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

14 juli, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer