Puss in Boots: The Last Wish

Informatie

RegieJoel Crawford
Jaartal2022
Releasedatum07-03-2023
Speelduur102 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastAntonio Banderas, Salma Hayek, Olivia Colman, Ray Winstone, Samson Kayo, Anthony Mendez & Joy Randolph

De Gelaarsde Kat leeft zijn leven als haast onverslaanbare legende terwijl hij uit de handen van de wet probeert te blijven, maar moet dat losbandige en vogelvrije leven soms met de dood bekopen Geen punt natuurlijk aangezien een kat negen levens heeft, maar toch ontstaat er een klein probleempje als blijkt dat hij er al acht doorheen heeft gejaagd en inmiddels toe is aan zijn negende en laatste leven. Met de dood op zijn hielen zit er voor De Gelaarsde Kat nog maar één ding op: tijd om met pensioen te gaan. Maar dan duikt er ineens een onweerstaanbare kans op die hem zomaar weer zijn negen levens terug zou kunnen geven. Diep in het zwarte woud ligt namelijk een wensster verborgen die de eigenaar laat wensen wat hij of zij wil. Helaas voor De Gelaarsde Kat is hij niet de enige kaper op de kust en zit niet alleen de dood, maar ook Goudhaartje en de drie Beren en “Big” Jack Horner hem op de hielen. Samen met zijn oude partner-in-crime Kitty en Perro, “de-hond-die-graag-kat-wil-zijn”, trekt hij de bossen in voor misschien wel het laatste avontuur van de legendarische Gelaarsde Kat in zijn jacht naar de laatste wens.

Shrek ontketende een ware revolutie in 2001 door als animatieiflm ook uitermate geschikt te zijn voor een volwassen publiek. Door het op de hak nemen van verschillende sprookjes openbaarde zich een schatkist aan geslaagde grappen die vooral door volwassen kijkers meer dan prima werden opgepikt. Toch was de rek er na vier delen wel een beetje uit en stopte het avontuur voor de grote groene ogre in 2010, al was het succes er niet bepaald minder om met een wereldwijde opbrengst van meer dan 750 miljoen Dollar wereldwijd. De geruchten over een revival van het moerasmonster gonzen al een tijdje door filmland, maar tot nu toe blijft het nog akelig stil. Wie wel op herhaling mag is het ‘bijpeprsonage’ Puss in Boots die in 2011 al zijn eigen avontuur kreeg. Een keuze die in eerste instantie wat wenkbrauwen deed fronsen, want wie zat er ruim elf jaar later nog te wachten op de kat met de grote laarzen? Een groot publiek, zo bleek.

Puss in Boots: The Last Wish mag gerust de verrassing van dit jaar genoemd worden. Het tweede solo-avontuur van het katachtige personage dat door acteur Antonio Banderas tot leven wordt gewekt scoorde als een malle aan de internationale box office en dat niet alleen: critici waren laaiend enthousiast! En terecht, want The Last Wish is meer dan een gemakzuchtig vervolg dat graag nog even teert op oud succes. Sterker nog, Puss in Boots: The Last Wish zou zo maar eens de reden kunnen zijn dat we over een paar jaar ook Shrek en de andere sprookjesfiguren uit Far Far Away weer terug gaan zien. Dreamworks Animation lijkt na een paar kwakkelende jaren met wisselend succes de weg weer naar boven te hebben gevonden en daar kunnen we als filmliefhebbers alleen maar heel erg blij van worden.

Maar wat maakt Puss in Boots: The Last Wish dan zo ontzettend goed? Ten eerste valt de animatiestijl op die we ook al zagen bij Spider-Man: into the Spider-Verse en het vorig jaar door Dreamworks zelf uitgebrachte The Bad Guys. Deze meer geschetste en stripachtige vorm van animeren laat een frisse wind door animatieland waaien en toont dat er meer mogelijk is dan strak gerenderde beelden met ongelooflijk veel detail. Het is een stijl die perfect past bij een film als Puss in Boots: The Last Wish en geeft de film weer een beetje een wat meer tekenfilm-achtige look. Een look die perfect aansluit bij de meer actiegeoriënteerde scenes en de boel daardoot net even wat spectaculairder weet te maken.

Maar niet alleen de animatiestijl is een groot pluspunt van dit tweede avontuur van De Gelaarsde Kat, ook het verhaal heeft genoeg te bieden om zijn volle speelduur interessant te blijven. En dat terwijl de film misschien wat overvol aanvoelt met maar liefst drie vijanden waarmee Puss in Boots te maken krijgt. Het lukt regisseur Joel Crawford echter meer dan prima om iedereen even goed uit de verf te laten komen en ze samen te brengen voor een spetterende climax. Puss in Boots: The Last Wish toont dat er wel degelijk nog rek zit in het universum van Shrek en zijn verzameling sprookjesfiguren, dus de kans dat we binnen afzienbare tijd zullen terugkeren naar Far Far Away lijkt na het succes van deze film haast een zekerheidje.

Extra’s: Iedere animatiefilm, of eigenlijk vrijwel iedere release, van Universal Home Entertainment, gaat gepaard met een vrije rits aan extra’s. Ook Puss in Boots: The Last Wish is daarop geen uitzondering.
· The Trident (04:01) Een miniverhaal over één van de sterfgevallen van De Gelaarsde Kat.
· Deleted Scenes (07:57) Een drietal scenes die de uiteindelijk film niet hebbebn gehaald. Inclusief een intro door regisseur Joel Crawford.
· A Cast of Characters (13:24) Een blik op de personages en de stemmen achter de figuren.
· In the Beginning (09:12) De cast en crew praten over Shrek, de film waar het allemaal mee begon, en hoe de serie zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Inclusief de meer geschilderde animatiestijl.
· Jack Horner’s Line-O-Rama 0(1:44) Acteur John Mulaney aan het werk om zijn stem aan Jack Horner te verlenen.
· Lyric Video (03:01) Een videoclip van het nummer “Fearless Hero”
· How to Draw the Purrfect Pawtrait (11:53) De regisseur legt uit hoe je de poesachtige personages van de film zelf kunt tekenen.
· How to Make a Paper Perrito (07:14) De uitleg voor een knutselwerk om thuis zelf mee aan de slag te gaan.
· Kitty Cam (14:28) Echte beelden van echte katten die lekker aan het spelen zijn.
· Audiocommentaar: Verzorgd door regisseur Joel Crawford en andere crewleden.

Puss in Boots: The Last Wish mag gerust de verrassing van het jaar genoemd worden. Het tweede avontuur van de roekeloze en vogelvrije Gelaarsde Kat is werkelijk een schot in de roos. Niet alleen door de nieuwe, meer geschilderde, animatiestijl die naadloos aansluit op de actie van de film, maar ook door het meer dan prima verhaal over zijn zoektocht naar een wensster in het Zwarte Woud waarmee hij hoopt zijn verloren levens weer aan te kunnen vullen. De film voelt als een heerlijke achtbaanrit die zijn volle speelduur weet te vermaken, maar pakt ook genoeg tijd om alle personages voldoende uit te diepen om ze niet als bordkartonnen personages te presenteren. Puss in Boots: The Last Wish laat zien dat er, met de juiste creativiteit, nog wel degelijk leven zit in het Shrek-universum, dus het lijkt slecht een kwestie van tijd voordat we de grote groen ogre weer welkom mogen heten op het witte doek.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 maart, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer