Scooby-Doo! and Krypto, Too!

Informatie

RegieCecilia Aranovich Hamilton
Jaartal2023
Releasedatum11-10-2023
Speelduur72 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastFrank Welker, Gray Griffin, Matthew Lillard, Kate Micucci, PJ Byrne, Charles Halford, Victoria Grace, Nolan North, Tara Strong, Fred Tatasciore, James Arnold Taylor en Niccole Thurman

Het is maanden geleden dat de Justice League op mysterieuze wijze zijn verdwenen. Als Lois Lane en Jimmy Olsen de zaak onderzoeken in de Hall of Justice worden ze daar weggejaagd door een spook, wat hun ertoe aanzet om Mystery Inc. te benaderen. Onderweg naar Metropolis ontdekken de Deense dog Scooby-Doo en zijn vrienden Shaggy, Velma, Fred en Daphne dat de stad overspoelt wordt door superschurken die het hoofdkwartier van de Justice League bedreigen. Het is aan de bende om het mysterie van de verdwenen Justice League op te lossen en onze helden te redden. Gelukkig staan ze niet alleen in hun strijd tegenover de schurken. Ze krijgen namelijk hulp van Krypto, de superhond van Superman, die patrouilleert door de stad.

De release van Scooby-Doo! and Krypto, Too heeft een verhaal dat menig wenkbrauw zal doen fronsen. Ze werd in 2022 bekend gemaakt dat de film in ontwikkeling was. Maar in maart van dit jaar werd opeens bekend gemaakt dat de film zou zijn geannuleerd zou zijn wegens fiscale redenen. Er was weinig geloof dat de productiekosten zouden kunnen worden terugverdiend. Het is feitelijk hetzelfde wat eerder ook Batgirl overkwam. In tegenstelling tot bij die film, die waarschijnlijk ergens diep in de kluizen van Warner Bros. terecht is gekomen, kwam Scooby-Doo! And Krypto, Too! wel boven water. Niet lang na het nieuws werd de film namelijk online gelekt. Nog mooier werd het verhaal toen op 26 juli werd bevestigd dat de film helemaal niet was geannuleerd. Het is z’n zachtst gezegd een opvallend verhaal.

Scooby-Doo! And Krypto, Too! is een direct to video film die eigenlijk de verhaallijnen uit Scooby-Doo and Guess Who? voortzet. Bij die serie lag de focus op de Mystery Inc. bende terwijl ze mysteries oplossen waarbij ze verschillende beroemdheden en fictieve personages tegenkomen en worden bijgestaan. Dit keer zien we namelijk een crossover waarbij Scooby-Doo en zijn vrienden Shaggy, Velma, Fred en Daphne in het DC-universum belanden en de samenwerking aan gaan met Krypto, de superheldenhond van Superman. Het levert een leuke nieuwe variant op van de welbekende Scooby-Doo- formule waarbij de bekende speurneuzen in een wereld voor superkracht terecht komen. Uiteraard zijn het niet alleen superkrachten die we hier zien, want er is ook ruimte voor een griezelelement met de aanwezigheid van een fantoom, een spookverschijning die rondwaart in de Hall of Justice.

Ondanks dat het artwork van de DVD doet vermoeden dat de film in het verlengde ligt van DC Club of Super-Pets, zeker in combinatie met het DC-decor, blijkt al snel dat de film vooral weer een lekker herkenbaar Scooby-Doo verhaal is. Daarbij wordt overigens niet gepoogd een nieuwe doelgroep aan te boren, want ondanks dat de film toch wel werd opgenomen in de releaseplanning lijkt het erop dat Warner Bros. weinig geld wilde uitgeven aan de film. Zo verschijnt deze niet alleen op DVD, maar ontbreekt ook een Nederlands taalspoor. Dit zorgt er dan weer voor dat de film niet geschikt zal zijn voor een jongere doelgroep, in ons land althans. Het doet je ergens toch vooral afvragen wat nou de doelgroep is van deze release. Nu is Scooby-Doo in Nederland lang niet zo populair als in de Verenigde Staten, maar men lijkt hier toch vooral te richten op jeugdsentiment bij fans van DC en Scooby-Doo.

Extra’s: Gezien de beperkte speelduur van de film is het leuk dat er drie bonus afleveringen van de Scooby-Doo and Guess Who? met gastrollen voor DC Super Heroes aan de dvd zijn toegevoegd.
· The Scooby of a Thousand Faces (22:11) Aflevering 6 van het eerste seizoen, met een gastrol voor Wonder Woman
· What a Night, for a Dark Knight! (22:24) Aflevering 13 van het eerste seizoen, met een gastrol voor Batman
· One Minute Mysteries! (22:30) Aflevering 16 van het eerste seizoen, met een gastrol voor The Flash

Scooby-Doo! and Krypto, Too biedt vertrouwd vermaak voor fans van DC en Scooby-Doo! Gezien de releasegeschiedenis mogen we wellicht allang blij zijn dat deze film het levenslicht heeft gezien, ook in Nederland. Toch blijft het een beetje gissen wat de doelgroep nou is. Toch is de film zelf een erg vermakelijke variant op de klassieke Scooby-Doo-formule, waarbij ondanks het DC-sausje natuurlijk ook het bekende puzzelwerk en de gebruikelijke rits aan verdachten niet ontbreken. Een flinke handvol aan leuke grappen en slimme plotwendingen doen de rest, al moeten we wel constateren dat Krypto er wat bekaaid vanaf komt. Toch is het voor mensen die zijn opgegroeid met Scooby-Doo fijn dat de film inzet op sentiment in plaats van vernieuwing, al doet het artwork anders vermoeden. De liefhebbers van Scooby-Doo zullen ongetwijfeld blij zijn dat deze film toch nog het levenslicht heeft gezien.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

14 november, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer