Scream VI

Informatie

RegieMatt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett
Jaartal2023
Releasedatum14-07-2023
Speelduur122 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastMelissa Barrera, Jenna Ortega, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding, Hayden Panettiere, Courteney Cox, Jack Champion, Henry Czerny, Liana Liberato en Dermot Mulroney

Een jaar na de meest recente golf Ghostface-moorden door Richie Kirch en Amber Freeman, hebben de overlevenden Woodsboro achter zich gelaten. De zussen Sam en Tara hebben een nieuw leven opgebouwd in New York City. Toch blijft het verleden hun achtervolgen. Zo wordt Sam in de ban gedaan vanwege een wilde complottheorie dat zij het brein was achter de moorden. Dan worden de zussen aangevallen door Ghostface, waarna hij een masker achterlaat dat werd gebruikt bij de moordgolf van 2011. Op het politiebureau ontmoeten Sam en Tara niet alleen special-agent Kirby Reed, een van de overlevenden van de moorden in 2011 maar ook verslaggeefster Gale Weathers. Net als eerder proberen zij samen om Ghostface een halt toe te roepen, maar deze brutaler en meedogenlozer dan ooit.

Ondanks dat de serie in eerste instantie bedoeld was als trilogie, verscheen in 2011 de vierde Scream-film. Ondanks dat de film kon rekenen op de terugkeer van Wes Craven als regisseur, Kevin Williamson als schrijver en een cast met David Arquette, Neve Campbell en Courtney Cox, bracht de film niet het gehoopte succes. Het overlijden van Craven in 2015 en de teloorgang van The Weinstein Company in de nasleep van het seksuele wangedrag van Harvey Weinstein liet het lot van de reeks vervolgens in het ongewisse. Dat veranderde toen Spyglass Media Group in november 2019 de rechten verwierf om een nieuwe Scream-film te maken. In 2022 verscheen vervolgens Scream, een film die zowel gezien kan worden als vijfde deel als een herlancering van de franchise. Het leverde een verrassend effectieve film op waarbij de makers maar al te goed wisten wat het publiek verwachtte van een nieuwe Scream-film. De film bleek een dusdanig succes dat een nieuw vervolg al snel werd aangekondigd.

In een poging eens een frisse wind te laten waaien door de reeks, is ervoor gekozen om Woodsboro te verlaten. Een gewaagde keuze, maar wel eentje die goed uitpakt. Anders is ook dat de film dit keer niet kan rekenen op Neve Campbell. In eerste instantie had zij zeker interesse om terug te keren, maar het (financiële) aanbod dat zij kreeg matchte voor haar gevoel niet met de waarde die zij aan de reeks had toegevoegd. Na het overlijden van Dewey in de vorige film blijft dus eigenlijk alleen nog Courteney Cox over van de oude garde. Op zich ook allemaal zo gek nog niet, want deze film dient eigenlijk vooral als direct vervolg op Scream. En dus volgen we opnieuw Sam en Tara Carpenter, uiteraard opnieuw gespeeld door Melissa Barrera en Jenna Ortega. Daarnaast worden er de nodige nieuwe gezichten geïntroduceerd die net zo snel weer het toneel mogen verlaten. Wel leuk is de terugkeer van Hayden Panettiere als Kirby Reed, een van de personages die Scream 4 wist te overleven.

Om even met de deur in huis te vallen kunnen we hier gerust stellen dat deze film toch echt beter is dan zijn voorganger. Natuurlijk is het allemaal wat minder Scream zonder ‘Sid’ en ‘Dewi’, maar aan de andere kant is de film nog steeds volledig Scream onder Woodsboro en dat is al een prestatie op zich. Ook krijgt Coxs’ Gale Weathers hier dan toch echt het einde wat ze verdient. Het maakt dat de ‘oude cast’ verleden tijd lijkt, al staat de deur nog altijd open voor een terugkeer van Sidney Prescott. Het zijn keuzes die de fans zonder meer verdelen, vooral ook omdat er anderzijds flink wat knipogen zijn naar de films van weleer. Maar toch, zeker als ‘sequel to the requel’ doet de film het uitermate goed. Enige van punt van kritiek is eigenlijk wel dat Ghostface als een kat over negen levens lijkt te beschikken. Natuurlijk staat er steeds weer een nieuwe wreker op die zich achter het masker verschuilt, maar wat we hier soms zien schuurt tegen het bovennatuurlijke aan. Maar goed, dat past ergens ook wel bij de slasher die deze Scream-film is.

Extra’s: Zoals je mag verwachten bevat de Blu-ray release van Scream 6 de nodige bonusmaterialen.
· Audiocommentaar: regisseurs Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett, Executive Producer Chad Villella en mede schrijvers James Vanderbilt en Guy Busick hebben een boeiende discussie over de film, waarin interessante perspectieven belicht worden.
· Death Comes to the City (07:57) Een featurette die zich richt op het verplaatsen van Scream naar de grote stad.
· The Faces of Death (14:10) Een blik op de belangrijkste personages van deze film, met uiteraard de meeste aandacht voor de ‘core four’.
· More Meta Than Meta (10:22) Een gesprek over de historie van de franchise, met veel aandacht voor de steeds weer terugkerende elementen.
· Bloodbath at the Bodega (04:53) Een blik achter de schermen bij een van de meest bloederige moorden in de film en hoe deze gespiegeld wordt aan de klassieker Scream-elementen.
· An Apartment to Die For (07:30) Volledige aandacht voor Ghostface, met veel aandacht voor het stuntwerk.
· The Night Train to Terror (06:18) Een featurette die volledige gaat over de subway scène.
· Theater of Blood (10:52) Een gedetailleerde blik op een van de belangrijkste sets van deze film.

Scream VI zal de fans verdelen, maar is een verrassend sterke sequel op de herlancering van de reeks. Natuurlijk, de film doet geen beroep meer op beste acteurs die we eerder nog zagen in de reeks en er wordt dit keer zelfs een flinke stap buiten Woodsboro gedaan. Zo lijkt de reeks steeds verder af te staan van hoe Scream ooit begin, maar er valt gelukkig nog van alles te genieten. Zo is de film een direct vervolg en mede daardoor zit het tempo er gelijk lekker in. Dit wordt overigens flink geholpen door een sterke ‘proloog’-scène. Geloofwaardiger wordt het er allemaal niet op trouwens, vooral niet om iedereen steeds maar weer aan elkaar te linken, maar goed. De makers hebben na Scream en Scream VI de hoop om een zevende film van de grond te krijgen, wellicht zelfs weer met medewerking van Neve Campbell. Of het zover komt is nog maar de vraag, maar als ze deze vorm vasthouden is er altijd een publiek voor te vinden.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

28 augustus, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer