Shazam! Fury of the Gods 4K

Informatie

RegieDavid F. Sandberg
Jaartal2023
Releasedatum27-07-2023
Speelduur130 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastZachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Rachel Zegler, Adam Brody, Ross Butler, DJ Cotrona, Grace Caroline Currey, Meagan Good, Lucy Liu, Djimon Hounsou en Helen Mirren

Vier jaar nadat Thaddeus Sivana werd verslagen breken de naar aarde gekeerde Hespera en Kalypso, twee dochters van Atlas, in bij het Acropolis Museum in Athene. Nadat ze de gebroken staf van de Wizard hebben weten te bemachtigen, gaan ze naar de Wizard en dwingen zij hem de staf te repareren en diens krachten te heractiveren. In Philadelpia worstelen Billy Batson en zijn ‘Shazamily’ ondertussen om tegelijkertijd gewone tieners en volwassen superhelden te zijn. Ook heeft ieder zo zijn eigen interesses, waardoor ze wat uit elkaar beginnen te groeien. Als blijkt dat de dochters uit zijn op wraak omdat de Wizard hun vader heeft vermoord zullen Billy en zijn familie moeten vechten voor het behoud van hun superkrachten, hun levens en zelfs het voortbestaan van de wereld.

Dat de films uit het DC Extended Universe niet kunnen opboksen tegen al het superheldengeweld uit de stal van Marvel Cinematic Universe mag geen nieuws meer heten. Niet alleen begonnen ze op een achterstand, ook is het bij veel van hun projecten zo dat DC veel te gehaast een film wil uitbrengen om hun concurrent maar niet uit het oog te verliezen. Het resulteerde meer dan eens films die hooguit vermakelijk waren te noemen. Zonde, zeker gezien er zoveel potentie in de DC-films zit. Toch zijn er lichtpuntjes geweest, waarvan het in 2019 verschenen Shazam! zonder meer een van de opvallendste was. De film kreeg overwegend positieve recensies en haalde bij een budget van pakweg 100 miljoen dollar er ruim 367 miljoen dollar op. DC zag direct mogelijkheden en kwam op de proppen met de spin-off Black Adam. Ondanks de aanwezigheid van superster Dwayne Johnson en een behoorlijke opbrengst kon deze echter niet bekoren. Tijd dus voor de volwaardige sequel.

Het eerste wat opvalt is dat de cast van de ‘Shazamily’ volledig mag terugkeren, iets wat natuurlijk altijd goed werkt voor de continuïteit van het geheel. En uiteraard keert Zachary Levi terug als voornaamste gezicht van de film als Shazam. Nieuwe gezichten zien we vooral aan de andere kant, want nadat Dr. Thaddeus Sivana is er natuurlijk nieuw schurkenvoer nodig. Deze worden gevonden in de Dochters van Atlas, die op gewelddadige wijze de krachten van de Wizard voor eigen doeleinden willen gebruiken. Naast een erg mager acterende Lucy Lui als middelste zus Kalypso zien we de onverwoestbare Helen Mirren als oudste zus Hespera. En ondanks dat ze ondertussen 77 jaar is ziet Mirren er niet alleen nog geweldig uit, ook lijkt ze intens veel plezier te beleven aan dergelijke rollen. De rol van jongste zus wordt gespeeld door West Side Story-actrice Rachel Zegler, maar haar aandeel lijkt vooral aanwezig voor een randverhaal met ‘Freddy’. En zo zien we ook in deze sequel dat Shazam! zich overduidelijk richt op een jongere doelgroep.

Maar waar de eerste Shazam!-film vooral opviel met zijn cheesy humor en leuke invalshoek is dat frisse er hier overduidelijk wel een beetje vanaf. Iedereen is geïntroduceerd en eigenlijk krijgen we nu weer een nieuwe schurk en verder is het toch vooral een beetje ‘goede tijden, slechte tijden’ in de ‘Shazamily’. Het is allemaal onderhouden vermaak, maar nergens vernieuwend. Daarnaast verzandt de film zo nu en dan ook weer in een groots CGI-fest. Kort: dit vervolg op Shazam! maakt de toch wel redelijke verwachtingen nergens helemaal waar en komt ook nergens in de buurt van de eerste film. En dit alles onderstreept nog maar eens hoe onstabiel het DCEU is. Want nadat eerder Wonder Woman 1984 bij lange na niet kon tippen aan het eerste deel, zien we hier nu de geschiedenis zich herhalen. Het doet je wat dat betreft het ergste vrezen voor het vervolg op Aquaman, dat we aan het eind van het jaar tegemoet mogen zien.

Extra’s: De film wordt geleverd in een aanlokkelijke steelbook, met naast de 4K UHD-disc ook een Blu-ray, waardoor er nog aardig wat bonusmateriaal op het totaalpakket te vinden is.
· Audiocommentaar: Een uiterst informatieve commentaartrack voorzien door regisseur David F. Sandberg, die niet alleen ingaat op de cast, maar ook op setdesign, verwijderde scènes en cameos.
· Shazam! Let’s Make a Sequel (24:29) Een making of zoals je mag verwachten, met de medewerking van de nodige cast- en crewleden.
· The Rock of Eternity: Decked Out
(05:42) Een kort stuk over dit setstuk dat is meegenomen uit de eerste film.
· The Zac Effect (04:20) We zien Zachary Levi lekker gek doen en flink wat veren in zijn bips krijgen van mede cast- en crewleden.
· Sisterhoofd of Villains (07:54) Producent Peter Safran en actrice Helen Mirren, Lucy Lui en Rachel Zegler bespreken het aandeel van de Dochters van Atlas in deze film.
· Shazam! Scene Deconstruction (10:06) Een uiterst boeiende, maar veel te korte featurette die dieper ingaat op de visual effects van scènes als “Ben Franklin Bridge”, “School Rooftop”, “Philly Cheesesteak Scene”, “Unicorns and Monsters” en “Shazam vs. Kalypso”
· Mythology of Shazam! Fury of the Gods (04:59) Een korte uitleg waarom Sandberg liever kiest voor Griekse mytholische figures in plaats van personages uit de comics.
· Shazamily Reunion (05:01) Sandberg en alle foster familieleden van de Shamily praten over het hernieuwde samenkomen en verwelkomen van nieuwe castleden.
· Deleted Scenes
(31:06) Net als bij de eerste film is er flink wat extra material beschikbaar in de vorm van verwijderde-, alternatieve- en verlengde scènes, alles ook nog in verschillende stadia van afronding. Erg interessant, zeker door het optionele commentaar van Sandberg.

Shazam! Fury of the Gods 4K is een degelijk, maar weinig opzienbarend vervolg op een van de weinige wel succesvolle films in het DCEU. Ondanks dat de film de frisheid van de eerste film ontbeert, en nergens het niveau haalt van zijn voorganger, is het ons een volstrekt raadsel waarom de film zo geflopt is in de bioscoop. Ook dit vervolg heeft weer een aangename mix van nieuwe en vertrouwde elementen, uiteraard vermengd met een flinke dosis CGI-geweld. Met het DCEU dat op zijn einde loopt is het nog maar de vraag of we Shazam! terug zullen zien in het nieuw op te zetten DCU. DC Comics maakt het er in elk geval allemaal niet overzichtelijker op met al die bokkesprongen en dat blijft zonde, want de potentie is er zonder meer. En wat voor veel films in het DCEU geldt, dat geldt ook weer voor deze Shazam! Fury of the Gods; perfect is de film zeer zeker niet, maar het is wel opnieuw een leuke vermakelijke film, zeker voor thuis!  

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 augustus, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer