Sisu

Informatie

RegieJalmari Helander
Jaartal2022
Releasedatum07-09-2023
Speelduur91 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastJorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo en Onni Tommila

Veteraan en goudzoeker Aatami Korpi leeft alleen met zijn paard en zijn trouwe bedlingtonterriër in de afgelegen wildernis van Lapland. Nadat hij een grote hoeveelheid goud heeft ontdekt besluit hij om gepakt en gezakt richting het zuiden te trekken. Onderweg stuit hij echter op een Wehrmacht-peleton onder leiding van de meedogenloze SS-Obersturmführer Bruno Helldorf. Helldorf en zijn ondergeschikte hebben tijdens hun terugtrekking een spoor van vernietiging achtergelaten en diverse Finse vrouwen gevangen hebben genomen. In eerste instantie laat Helldorf Korpi passeren, maar als hij wordt aangesproken door een tweede groep soldaten en zij zijn zadeltassen vol goud ontdekken is dat het begin van een eenzame strijd en kat-en-muisspel tegen de Duitsers.

Nadat de coronapandemie zijn plannen verstoorde om sciencefiction-komedie Jerry and Ms. Universe te maken, verlegde Jalmari Helander zijn aandacht richting Sisu. Sisu is een actiethriller die afspeelt in Finland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een periode waarin Finland een wapenstilstand heeft afgesproken met de Sovjet-Unie. De Duitsers werden verjaagd en moesten zich terugtrekken waarop zij de tactiek van de verschroeide aarde toepaste en alle zaken van militaire of economische waarde werden vernietigd of weggehaald. Het maakte dat de film vol zit prachtige shots van het weidse landschap, allen opgenomen op locatie in Finland. De rest van het budget van 6,5 miljoen dollar is verder duidelijk op gegaan aan explosies en liters bloed.

In de hoofdrol zien we de Finse, 64-jarige acteur Jorma Tommila als de zwijgzame Aatami Korpi. Jorma had ook een bijrol in Helanders’ vorige fim Big Game, maar waar zijn zoon toen nog een hoofdrol had is daarvoor hier geen plaats. De film draait namelijk volledig om Korpi, een personage dat overduidelijk is geïnspireerd op Sylvester Stallones’ personage Rambo uit First Blood. Maar waar dat personage pas echt los kwam in de vervolgfilms, gaat Korpi al vrij snel helemaal los. Hij blijkt een heus eenmansdoodseskader die werkelijk iedere nazi te lijf gaat die hij tegenkomt om zijn goud te beschermen of terug te krijgen. De manier waarop dit gebeurt is soms even explosief als creatief. Zo worden man-tegen-man gevechten getoond, maar toont Korpi zich ook creatief met landmijnen en allerhande steek- en vuurwapens. En alles wordt ons op een heerlijke brute overdreven manier voorgeschoteld.

Daar moet je natuurlijk van houden, maar het maakt Sisu wel tot een enorme aanrader van dergelijke brute actiefilms met een dikke knipoog. Kom je voor een oorlogsfilm met een diepgaand verhaal, dan ben je hier absoluut niet aan het goede adres. Het verhaal, voor zover je daarvan kan spreken, wordt verteld in zeven hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is puur als introductie bedoeld, waarbij we kort kennis maken met Korpi als hij op het goud stuit. Zodra het tweede hoofdstuk bereikt wordt en Korpi op de Duitsers stuit gaat de film vrijwel direct helemaal los, om je vervolgens de resterende speelduur om de oren te slaan met de ene na de andere brute over de top actiescène. Geloofwaardig is het niet, want de door kenners tot een mythe uitgeroepen Korpi is meer dan eens op sterven na dood, maar voor wie ervan houdt is Sisu goedgemaakt topentertainment. En dat is gewoon dusdanig genieten dat we het de makers direct vergeven dat de Nazi’s doodleuk Engels praten.

Sisu is heerlijk over de top bruut entertainment! Met een beperkte speelduur van anderhalf uur verveelt de film geen seconde. Voor wie op basis van de eerste minuten een serieuze oorlogsfilm verwacht komt bedrogen uit. De mooi gefilmde landschappen zijn op zijn meest een fraaie achtergrond voor de klopjacht van handenvol nazis op een eenmansdoodseskader. Geloofwaardig wordt het nergens. Zo weet Korpi werkelijk de gekste situaties te overleven, maar de creativiteit in de heerlijke over de top actie moet de liefhebber een lach van oor tot oor bezorgen. Sisu is een guilty pleasure die aan kan sluiten in een rij illustere personages als Rambo en zelfs John Wick. Men schijnt een vervolg te overwegen, maar misschien is het beter om het hier lekker bij te laten voor een keer. Korpi zijn verhaal lijkt wel rond, of zou hij met zijn goud op zak richting Berlijn trekken om nog wat nazi’s af te slachten?  

6 september, 2023

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer