The Beekeeper 4K

Informatie

RegieDavid Ayer
Jaartal2024
Releasedatum23-04-2024
Speelduur105 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJason Statham, Emmy Raver-Lampman, Josh Hutcherson, Bobby Naderi, Phylicia Rashad en Jeremy Irons

Als de gepensioneerde onderwijzeres Eloise Parker in een phishing zwendel stapt en zodoende haar pensioen, spaargeld alsmede het geld dat zij beheert voor een liefdadigheidsorganisatie kwijtraakt, ziet ze haar leven in duigen vallen en pleegt zelfmoord. Adam Clay, een gepensioneerde agent die als imker een schuur van haar huurt, vindt haar en wordt prompt gearresteerd door FBI-agent Verona Parker, de dochter van Eloise. Nadat de dood van Eloise als zelfmoord wordt bestempeld, wordt Adam vrijgelaten. Verona vertelt Adam daarop dat de groep die Eloise heeft beroofd al een tijdje op de radar van de FBI staat, maar moeilijk te volgen is. Adam gaat op zoek naar gerechtigheid en neemt contact op met de Beekeepers, zijn voormalig werkgever en een machtige en geheime organisatie. Al snel stuit hij op een politieke samenzwering op het hoogste niveau.

De films met Jason Statham in de hoofdrol hebben ondertussen een eigen soort sub-genre gekregen. Steevast levert hij namelijk een kwaliteit die de b-film overstijgt, maar ook nergens als hoogstaand kan worden versleten. Aangezien de geboren Brit nog steeds mateloos populair is halen de films niet alleen keer op keer de bioscoop, maar weten ze zowaar ook nog eens ruim uit de kosten te komen. Dat hij daarnaast met regelmaat zijn gezicht laat zien in in franchises als The Expendables en Fast & Furious helpen die populariteit ongetwijfeld in stand te houden. En we kunnen gerust stellen dat Statham-fans in 2023 goed verwend werden. Met Operation Fortune: Ruse de Guerre, Fast X, Meg 2: The Trench en Expend4bles waren er maar liefst 4 films van hem op het witte doek te doen. En even gas terugnemen is er duidelijk niet bij, want al in januari was daar The Beekeeper, welke nu dus ook thuis te bekijken is.

Groot verschil met sommige van zijn films is dat The Beekeeper met David Ayer een ervaren en succesvol regisseur aan het roer heeft staan. Zo was Ayer als regisseur verantwoordelijk voor films als End of Watch, Fury en Suicide Squad. Toch brak hij door als scenarioschrijver met films als U-571 en Training Day, waarbij het des te opvallender is dat hij die rol hier niet op zich heeft genomen. Naast Statham is het in zijn solo-films altijd een beetje zoeken naar kwaliteit, maar de film heeft een leuke mix van jonge talenten en veteranen. Zo zien we daar Jeremy Irons als foute man in pak die gaat over het geld en mag Josh Hutcherson, vooral bekend als Peeta Mellark uit de The Hunger Games-films, zich uitleven als roekeloze zoon van die zijn hand niet omdraait voor vieze zaakjes.

Echt origineel is het overigens allemaal niet wat The Beekeeper te vertellen heeft. Heel zwart-wit gezien is het gewoon weer een actiefilm met Statham in de hoofdrol. Gelukkig moeten we wel concluderen dat het in dat segment wel een van de betere is geworden. Vooral de vondst van Beekeepers als speciale geheime eenheid is natuurlijk briljant, want er vallen veel links te maken met een dergelijke eenheid en de rangen en standen in een bijenkorf. Leuk gevonden natuurlijk. En ondanks dat de CGI niet altijd even overtuigend is, ziet de actie er ook geweldig uit. Naast het nodige wapengekletter wordt er met regelmaat gekozen voor een hand- of messengevecht en daarin is duidelijk de ervaring van Ayer terug te zien. Als het plot zich ontvouwt blijkt het allemaal niet bijster geloofwaardig, maar goed; wie kwam daar ook alweer voor bij een film als deze?

Extra’s: Zoals ondertussen bekend van releases van The Searchers, is er naast de film geen bonusmateriaal op de 4K UHD-release te vinden, wel is er een Blu-ray bijgesloten en is de release gestoken in een nette sleeve.

The Beekeeper 4K is heerlijk vermaak dat nog maar eens aantoont dat bij Statham de angel er nog steeds niet uit is. We kunnen zelfs stellen dat mede dankzij de vaardige hand van Ayer dit een van de betere actiethrillers met Jason Statham als leading man is geworden. Natuurlijk blijft het allemaal formulematig, we zien niets wat we niet al veel eerder hebben gezien, maar het is goedgemaakt, in een fijn tempo en doet precies wat het moet doen. Vooral de vondst om The Beekeepers te introduceren, een speciale eenheid met een die opvallend veel paralellen heeft met de rangen en standen in een bijenkorf is erg leuk bedacht. Verder is The Beekeeper een film die je thuis zonder meer kan opzetten als je even behoefte hebt aan een kleine twee uur luchtig vermaak. Wat dat betreft stelt Statham weer niet teleur en zijn we benieuwd naar zijn volgende zet.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

24 mei, 2024

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer