The Flash 4K

Informatie

RegieAndy Muschietti
Jaartal2023
Releasedatum17-10-2023
Speelduur144 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastEzra Miller, Ben Affleck, Sasha Calle, Michael Shannon, Michael Keaton, Ron Livingston, Kiersey Clemons, Maribel Verdú & Antje Traue

Barry Allen worstelt met zijn leven als superheld in combinatie met die van de gewone man. Wachtend tot hij weer in actie mag komen als onderdeel van de Justice League, moet hij een andere strijd onder ogen zien. Zijn vader hoort namelijk de uitspraak in de rechtszaak die tegen hem is aangespannen omdat hij wordt gezien als degene die zijn vrouw, Barry’s moeder Nora, heeft vermoord. Gebroken door emoties dat hij naast zijn moeder ook zijn vader dreigt te verliezen besluit Barry om zo hard te rennen als hij kan om ‘Speedforce’ te activeren dat hem in staat stelt om terug naar het verleden te reizen. Barry besluit om een kleine aanpassing te doen in het verleden om zo niet alleen zijn moeder, maar ook zijn vader te redden. Helaas blijkt zijn actie niet zonder gevolgen. Barry wordt door een onbekende entiteit naar 2013 geslingerd waarin hij niet alleen oog-in-oog komt te staan met zichzelf maar ook met een compleet andere wereld.

Dat de verfilmingen van de verhalen over de superhelden DC Comics in zwaar weer verkeren mag rustig een understatement genoemd worden. Iedere productie lijkt te maken te hebben met veel gedoe achter te schermen waardoor studio Warner Brothers inmiddels een aardige lijst aan flops aan elkaar heeft weten te rijgen. Niet bepaald een fijn record om in handen te hebben. Terwijl regisseur James Gunn (Guardians of the Galaxy) achter de schermen druk werkt aan een frisse start voor het universum van superhelden als Superman en Batman hadden we echter nog een paar titels tegoed in het huidige DCEU (DC Comics Extended Universe) die al te ver in productie waren om volledig van de releaselijst te schrappen. Daar waar Aquaman 2 al een tijdje in development hell verkeert (onder andere door het gedrag van actrice Amber Heard) en eind van dit jaar naar alle waarschijnlijk toch het witte doek gaat halen kunnen we inmiddels genieten van de film die deze zomer in de bioscoop geen hoge ogen wist te gooien: The Flash.

Het uitgangspunt waar de solofilm van The Flash over zou gaan deed menig liefhebber opspringen van geluk. De geliefde comic Flashpoint zou dan eindelijk zijn weg naar het witte doek hebben gevonden, ware het niet dat de productie al vanaf de start met de nodige problemen in aanraking kwam waarmee het enthousiasme steeds verder wegzakte. Niet in de laatste plaats ingegeven door het gedrag van acteur Ezra Miller buiten de camera’s om. Het resultaat was een zeer dure flop voor de studio deze zomer door alle negatieve buzz, maar is The Flash eigenlijk wel zo slecht als de tegenvallende cijfers doen geloven? Nee, The Flash is an sich zeker geen slechte film, maar echt lekker uit de verf wil het als geheel ook allemaal niet komen. Er zijn teveel zaken die een goede film in de weg zitten waardoor The Flash, met zijn stevige en veel te lange speelduur van 144 minuten, zeker niet de film is geworden waar iedereen op voorhand toch op had gehoopt.

Qua verhaal is het allemaal nog prima te pruimen voor The Flash. Barry Allen knoeit met de tijd waardoor een kleine aanpassing in het verleden grote gevolgen heeft voor de toekomst. Een tof uitgangspunt dat, tot zeker hoogte, prima uit de doeken wordt gedaan. Het gaat voor The Flash echter mis op alle andere vlakken. Zo is het acteertalent van hoofdrolspeler Ezra Miller nog veel te mager om een film als deze op diens schouders te kunnen dragen en worstelt hen duidelijk met het nemen van de leiding in een film die toch echt om hen draait. Maar het grootste punt van ergernis zijn de digitale effecten die op zeer beroerde wijze uit de computer zijn komen rollen. Het is onbegrijpelijk hoe deze op dit niveau door de commissie zijn gekomen. Het is te hopen dat James Gunn de boel precies de juiste boost weet te geven om de boel voor het DCEU weer op de rails te krijgen waarmee films als The Flash snel tot het verleden behoren.

Extra: Ondanks dat The Flash geen goede zaken in de bioscoop heeft gedaan is de film wel verkrijgbaar in een zeer fraaie steelbook. En dat niet alleen, er is een wagonlading aan extra’s aan deze uitgave toegevoegd.
· Making The Flash: Worlds Collide (36:55) Een zeer uitgebreid kijkje achter de schermen waarin vooral regisseur Andy Muschietti aan het woord is en de kijker meeneemt achter de schermen.
· Flashpoint: Introducing the DC Multiverse (06:21) Schrijver Sterling Gates en anderen leggen uit hoe de The Flash baanbrekend was als het aankomt op het tonen van het mulitversum.
· Let’s Get Nuts: Batman Returns, Again! (08:31) Een blik op de terugkeer van Michael Keaton als Batman.
· The Bat Chase (06:50) Een blik op de scene waarin Batman strijdend door Gotham City trekt.
· Saving Supergirl (06:47) Een blik op de scene waarin Supergirl in Siberië wordt bevrijdt.
· Battling Zod (05:36)- Een blik op de scene in de woestijn en hoe deze ten tijde van Covid is opgenomen.
· Fighting Dark Flash (07:14) En tenslotte een blik op de grote climax van de film en diens digitale uitdagingen.
· The Flash: The Saga of the Scarlet Speedster (38:26) Een toffe feature over de superheld waarin het in deze film allemaal omdraait. Van comic tot film en alle andere vormen van media waarbij de superheld betrokken is.
· Supergirl: The Last Daughter of Krypton (16:00) Ook Supergirl heeft een eigen feature die kijkt naar haar geschiedenis en haar oorsprong in de comics.
· Deleted Scenes (14:13) Maar liefst tien scenes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald.
· The Flash: Escape the Midnight Circus Trailer (01:03) Een kleine promotie voor de gescripte podcasts met Max Greenfield.
· The Flash: Escape the Midnight Circus (93:43) De complete reeks bestaande uit zes afleveringen van de podcast staat ook op de schijf om te beluisteren.
· The Flash in Session: Escape the Midnight Circus (01:58) Een korte blik achter de schermen van bovengenoemde podcast en hoe deze tot stand is gekomen.

The Flash 4K had tijdens diens productie behoorlijk te kampen met de nodige problemen en dat is helaas wel aan de film af te zien. Regisseur Andy Muschietti doet enorm zijn best om de geliefde comic Flashpoint in filmvorm te gieten, maar het resultaat is niet zonder de nodige mankementen. Zo is Ezra Miller duidelijk nog niet in staat om een film op zijn schouders te nemen en is de humor soms te geforceerd. Toch zijn het vooral de digitale effecten die de film de das om doen. The Flash is een film wiens development hell duidelijk is doorgesijpeld in het eindresultaat. Het resulteert in niet meer dan een dappere poging maar uiteindelijk strandt door teveel hobbels in de weg die niet meer glad te strijken bleken te zijn.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 oktober, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer