The Flash – seizoen 8

Informatie

RegieEric Dean Seaton, Menhaj Huda, Chris Pepe, Chad Lowe, David McWhirter, Stefan Pleszczynski, Kellie Cyrus, Greg Beeman, Philip Chipera, Vanessa Parise, Eric Wallace, Caity Lotz, Danielle Panabaker, Marcus Stokes en Jeff Byrd
Jaartal2021-2022
Releasedatum21-06-2023
Speelduur800 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastGrant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Danielle Nicolet, Kayla Compton, Brandon McKnight, Jesse L. Martin en Brandon Routh

Zes maanden nadat hij Godspeed versloeg, zijn de vaardigheden van Barry Allen geleidelijk aan verbeterd. Nadat hij in recordtijd een treinbotsing heeft gestopt, arresteert hij de Royal Flush Gang tijdens een cryptocurrency-overval. Toen doemen er al snel nieuwe, grotere uitdagingen op als een krachtige, buitenaardse dreiging onder mysterieuze omstandigheden op aarde arriveert. Barry, Iris en de rest van Team Flash bij STAR Labs worden al snel tot het uiterste gedreven in een wanhopige strijd om de wereld te redden tegen oude en nieuwe vijanden in Central City.

The Flash is een serie met de nodige ups en down. Na een wat minder derde en vierde seizoen, wist The Flash voor het vijfde seizoen terug te keren naar de hoge standaard van de eerste seizoenen. Het is een verhaal dat zich herhaalde met een bijzonder matig zevende seizoen. Het valt niet te ontkennen dat bijna geen van de serie in de zogenaamde “Arrowverse” franchise van The CW hiermee te maken heeft gehad. Of het nou Legends of Tomorrow, Supergirl of Arrow is, steeds weer zien we dezelfde mankementen terug; namelijk dat de shows teveel actie en spektakel bevatten, en veel te weinig aan sterk geschreven verhaallijnen. Door een overdaad aan irrelevante subplotjes viel het in sommige gevallen dan ook amper nog te rechtvaardigen als er weer een seizoen met meer dan 20 afleveringen werd neergezet. Toch hadden we hoop op een nieuwe opleving, wellicht tegen beter weten in.

Dit seizoen is op z’n zachts gezegd wat chaotisch, iets wat vooral ingegeven wordt door de opzet. Zo zien we namelijk een drietal Graphic Novel -verhaallijnen, onder de liefhebbers bekend als de vijfde, zesde en zevende graphic novel. Het is een vervolg op de eerste vier Graphic Novels die we in seizoen zes en zeven reeds zagen. De eerste Graphic Novel van het seizoen is een vijf afleveringen durende crossover-event getiteld Armageddon, waarin meerdere acteurs uit het Arrowverse hun rol opnieuw vertolken. We zien hier een nieuwe tijdlijn waarin Barry het opneemt tegen The Reverse Flash en Despero. Vervolgens krijgen we een wat vreemde overgang waarbij men de basis legt voor Iris en haar tijdziekte. Ook zien we hier een nieuwe slechterik in de vorm van Death Storm, een van de hoogtepunten van dit seizoen. Vervolgens schakelen we over naar de ziekte van Iris, overigens uitstekend gespeeld door Candice Patton. Helaas is haar verblijf maar kortstondig door een toch wat opvallend contract uit de coronapandemie. Het laatste deel van dit seizoen bestaat vervolgens uit de terugkeer van The Reverse Flash.

Wat dit seizoen beter maakt dan zijn voorganger is vooral ook dat The Flash zelf, in de persoon van Grant Gustin hier geweldig naar voren komt. Dat waar hij flinke concurrentie heeft. Een ander pluspunt zijn beide versies van Eobard Thawne, die steeds weer een brute meedogenloze toon verspreiden over dit seizoen. Sowieso doet het vele tijdreizen dit seizoen goed, al maakt het er allemaal niet persé overzichtelijker op. Zo geeft het Armageddon-event leuke alternatieven in Central City. Het maakt dat we toch nog enigszins uitkijken naar het negende en tevens laatste seizoen. Deze werd eerder dit jaar al vertoond in de Verenigde Staten en de eerste berichten hierover zijn niet bepaald geruststellend. Men spreekt zelfs over het minste seizoen van de gehele serie. Het is natuurlijk spijtig dat The Flash op die manier in mineur zou eindigen. Maar goed, we moeten nog even wachten om dit zelf vast te kunnen stellen. Vooralsnog is dit seizoen boeiend genoeg om onze interesse vast te houden.

Extra’s: Naast de 20 aflevering van dit seizoen is er wat bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release. Helaas is het lang niet meer zoveel als we zagen bij eerdere seizoenen.
· Deleted scenes (22:13) Een aantal verwijderde scènes, waarvan sommigen gezien de niet voltooide visuel effects duidelijk al in een vroeg stadium zijn afgevallen.
· The DC Heroes – Path to Glory (17:19) Een featurette die verder gaat dan The Flash alleen, zo is er ook aandacht voor Batwoman, DC’s Legends of Tomorrow en Superman & Lois. Er is vooral een grotere discussie gaande over het zijn van een held en hoe ze in de wereld worden weergegeven.
· The Flash – Standing the Test of Time (08:36) Een featurette met vooral aandacht voor het tijdreizen in dit seizoen.
· Gag Reel (09:54) Bijna tien minuten met bloopers vanaf de set.

The Flash – seizoen 8 is een meer dan aardige rebound na een tweetal formulematige seizoenen waarin we ons vaak door zich maar voortslepende en in herhaling vallende plots moesten slepen. Dit seizoen kent zeker wat dipjes en er valt genoeg op aan te merken, maar mag toch gezien worden als een van de betere seizoenen in de serie. Zo was seizoen zeven met de beste wil niet goed te noemen. De keuze om dit achtste seizoen op te splitsen in meerdere verhalen die ieder een afgesloten deel hebben blijkt in elk geval een goede keus. Het zijn positieve veranderingen waardoor we met een enigszins goed gevoel uitkijken naar het negende en laatste seizoen. Of dit geduld beloond zal worden is nog maar de vraag, maar als je fan bent van The Flash en/ of het Arrowverse zorgt dit seizoen er in elk geval zeker niet voor dat je af zal haken.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

25 augustus, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer