The Last of Us – seizoen 1 4K

Informatie

RegieCraig Mazin, Neil Druckmann, Peter Hoar, Jeremy Webb, Jasmila Žbanić, Liza Johnson en Ali Abbasi
Jaartal2023
Releasedatum19-07-2023
Speelduur491 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastPedro Pascal, Bella Ramsey, Nico Parker, Lamar Johnson, Scott Sheperd, John Hannah, Anna Torv en Gabriel Luna

In 2003 heeft een gemuteerde schimmelinfectie gezorgd voor een wereldwijde pandemie, waarbij mensen veranderen in nietsontziende monsters die men ‘geïnfecteerden’ noemt. Terwijl de schimmel zich verspreidt, vlucht Joel samen met zijn dochter Sarah en broer uit hun huis in Texas. Twintig jaar later woont de geharde Joel in een quarantainezone en wordt hij ingehuurd door de Fireflies, een groep vrijheidsstrijders, om de veertien jaar oude Ellie uit de autoritaire zone te smokkelen, in ruil voor voorraden en wapens. Wat op papier een eenvoudige klus zou moeten zijn, krijgt al snel een totaal andere wending als blijkt dat Ellie immuun is voor de infectie. Samen ondernemen Joe en Ellie een genadeloze en hartverscheurende reis door de post-apocalyptische Verenigde Staten, waar zij alleen elkaar kunnen beschermen.

Toen op 14 juni 2013 het spel The Last of Us verscheen, kreeg deze vrijwel uitsluitend lovende recensies. Het spel werd geprezen voor de meeslepende verhaallijn, het acteerwerk en de emotionele diepgang. Ook commercieel was het spel een succes. Het was zelfs op dat moment de snelst verkopende Playstation 3-titel van 2013 en wereldwijd weden er meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. Amper een jaar later werd al aangekondigd dat de game verfilmd zou worden, waarbij ook het script van de film geschreven zou worden door Neil Druckmann. Het kwam echter nooit zover. Toen in 2018 schrijver en regisseur Craig Mazin, de man achter de succesvolle HBO-serie Chernobyl,  werd benaderd door PlayStation Productions, was hij teleurgesteld toen hij ontdekte dat er plannen waren om de game te verfilmen. Hij was van mening dat The Last of Us zich qua lengte en tempo beter zou lenen voor een televisieserie. Het idee kreeg al snel bijval en in maart 2020 werd door HBO een televisieserie aangekondigd.

Ondanks dat het er op papier allemaal prima uit leek te zien, was er nog een grote scepsis; gameverfilmingen vallen vaak enorm tegen. Een van de problemen die meestal boven water komt is dan de makers moeite hebben om een balans te vinden tussen het tevreden stellen van de fans van de game en anderzijds het bereiken van een nieuw publiek. Zo stonden de makers voor de schier onmogelijke taak om de visueel overweldigende game op een goede wijze naar het scherm te vertalen. Iets was zij overigens met vlag en wimpel voor slaagden, want de serie is werkelijk een lust voor het oog en daarnaast heb je bij iedere set het idee of deze rechtstreeks uit de game is gehaald. En dan is er natuurlijk nog een ander punt dat de serie kon maken of breken; de casting. Gelukkig is de aanstelling van Pedro Pascal en Bella Ramsey een schot in de roos. De twee zaten beide in Game of Thrones en al deelden zij daarin geen scène, de twee hebben een fenomenale chemie. En ook de gameliefhebbers kunnen hun lol op, want diverse acteurs uit de game mochten terugkeren.

Wat knap is aan de serie is dat de makers bepaald niet voor de veilige weg hebben gekozen. Zo is de serie niet volledig trouw aan de Naughty Dog-game. Nu kan je je daar verschrikkelijk mee in je vingers snijden, maar het pakt hier juist positief uit. En hoe! Mazin en Druckmann hebben het voor elkaar gekregen om direct vanaf de eerste aflevering meer diepgang toe te voegen aan de personages. Een van de beste voorbeelden hiervan zien we overigens in de derde aflevering, waarbij de focus ligt op de relatie tussen Bill en Frank. De versie alhier eindigt nog steeds in een tragedie, maar er zit een duister doch romantisch randje aan. Het voegt alleen maar toe aan de tragiek en ondanks de gewaagde keuze om al vroeg het verhaal van Joel en Ellie een halt toe te roepen is het opnieuw een schot in de roos. Betreft de actie moeten we constateren dat het er minder actierijk aan toe gaat dan in de toch. De focus ligt meer op de overlevenden en hoe deze hun draai proberen te vinden in de nieuwe wereld. Daarnaast zorgt het ervoor dat alles dubbel zo heftig binnenkomt als de geïnfecteerden zich laten zien.

Extra’s: Zoals je mag verwachten is er flink wat bonusmateriaal te vinden op de 4K UHD-release van The Last of Us, die opvallend genoeg zonder (de vaak toch overbodige) Blu-rays wordt geleverd.
· Inside the Episode (49:35) Per aflevering wordt een soort blik achter de schermen gegund, met veel aandacht voor de plek van bepaalde zaken in het grotere geheel.
· Controllers Down: Adapting The Last of Us (12:00) Een interessante featurette die, aan de hand van diverse cast- en crewleden, de reis van console naar het scherm volgt.
· The Last of Us: Stranger Than Fiction (24:00) Cast- en crewleden worden bij deze featurette vergezeld van experts in een boeiende discussie over de realiteit van de uitbraak van een dergelijke schimmelpandemie die we zien in de serie.
· From Levels to Live Action (12:00) Ontdek hoe de serie favoriete momenten uit de game weet in te passen in de serie.
 · Ashley Johnson Spotlight (02:30) Een blik op de actrice die in de game de stem van Ellie verzorgde en die hier terug mag keren als Ellies’ moeder.
·
Get to Know Me (15:37) Een viertal featurettes waarin diverse castleden hun personages bespreken; Gabriel Luna, Merle Dandridge, Nick Offerman & Murray Bartlett en Pedro Pascal & Bella Ramsey.
· Is This A The Last of Us Line? (07:52) Een tweetal vermakelijke featurettes waarin de acteurs worden getest op hoeveel zij weten van de show.
· The Last Debrief with Troy Baker (31:57) Een reeks videos waarin Troy Baker, die Joel van stem voorzag in de games zijn licht laat schijnen over de serie.

The Last of Us – seizoen 1 4K is een van de meest indrukwekkende game adapties ooit en zonder meer een van de beste series op dit moment! Het knappe is dat de makers het voor elkaar hebben gekregen om de serie aantrekkelijk te maken voor zowel de liefhebbers van de game als voor mensen die nog nooit de game hebben gespeeld. De serie is visueel gezien enorm aantrekkelijk en ook het acteerwerk is top notch, maar desondanks is het schrijfwerk met al zijn gelaagdheid de ster van de show. Mocht je jezelf nog geen kijkbeurt hebben gegund is deze van harte aan te beleven, want deze serie schiet raak op alle vlakken. De grote is nu wat een tweede seizoen ons gaat brengen. De verwachting is dat The Last of Us Part II aan de basis zal liggen, waar men een een flinke sprong in de tijd zal maken. Ook heeft Druckmann al aangegeven dat Part II meer dan een seizoen aan materiaal bevat, wat de deuren open zet voor meerdere seizoenen. Het lijkt in elk geval vast te staan dat Bella Ramsey terugkeert. Hoe en wat verder is nog maar de vraag. De stakingen in Hollywood hebben er namelijk vooralsnog voor gezorgd dat de opnames volledig zijn stilgelegd. Er zit dus weinig anders op dan nog wat meer geduld hebben. Feit is wel dat het eerste seizoen een sensationeel goede aftrap is van een serie met flink wat potentie. Als liefhebbers van zowel de game als de serie kunnen we enkel hopen dat het vervolg eer doet aan alles wat we al kennen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

16 augustus, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer