The Nun II 4K

Informatie

RegieMichael Chaves
Jaartal2023
Releasedatum17-01-2024
Speelduur110 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastTaissa Farmiga, Jonas Bloquet, Storm Reid en Anna Popplewell

Vier jaar na de gebeurtenissen in het Saint Cartha Klooster in Roemenië dient Sister Irene in een klooster in Italië. Maurice werkt op zijn beurt op een kostschool in Tarascon in Frankrijk, waar hij bevriend is geraakt met de jonge Ierse studente Sophie en haar moeder Kate. Vlak nadat Irene een visioen heeft waarin Maurice haar vraagt om hem te redden, wordt ze door de kardinaal uitgezonden om een reeks sterfgevallen te onderzoeken waarbij Valak betrokken is. Samen met Sister Debra, een non in opleiding die worstelt met haar geloof in wonderen, reist Irene naar Tarascon. Ondertussen begint Maurice vreemd gedragen te vertonen en gebeuren er vreemde dingen op de kostschool.

Na het succes van The Conjuring in 2013 werd er aan de hand van geestelijk vader James Wan vrij gestaagd gebouwd aan een horror-universum, beter bekend als het The Conjuring Universe. Nog voor The Conjuring 2 in de bioscopen verscheen was daar al spin-off Annabelle en nadat ook deze een vervolg had gekregen werd besloten tot een nieuwe spin-off. Hierbij zou Valak centraal staan, de demonische non die eerder werd geïntroduceerd in The Conjuring 2. En waar de eerste Annabelle-film hardop deed afvragen of al deze plannen wellicht niet iets te hoog waren gegrepen, bleek het vervolg een stuk beter. En dus leek het opeens een erg interessante uitdieping van een personage dat de kijkers reeds eerder zo de stuipen op het lijf wist te jagen. Ondertussen weten we beter. The Nun was weliswaar financieel zeer succesvol en prachtig in beeld gebracht, maar had verhaaltechnisch maar weinig om het lijf. Met ook nog eens een tegenvallende derde The Conjuring-film was het het vooral de vraag of ben de kwaliteit weer terug zou weten te brengen.

Of er weer een nieuwe film zou komen was eigenlijk geeneens de vraag. Dat de duurste film in de reeks 40 miljoen dollar kostte en de laagste opbrengst aan de box-office in de reeks meer dan 200 miljoen dollar was zegt eigenlijk alles. Zelfs een mindere film in de reeks is vooralsnog gewoonweg een goede investering. Fijn voor de continuïteit is in elk geval dat Taissa Farmiga, Jonas Bloquet en Bonnie Aarons, de belangrijkste acteurs uit de eerste film, weer terugkeren in hun rollen als respectievelijk Sister Irene, Maurice en The Demon Nun. Wel spijtig is dat James Wan zijn rol beperkt blijft tot producent en hij de regie heeft overgedragen aan Michael Chaves, die eerder ook de regie op zich nam van The Curse of La Llorona en The Conjuring: The Devil Made Me Do it. Op zich fijn om iemand aan het roer te hebben die bekend is met de franchise, maar terugkijkend zijn dit wel films die te typeren zijn als stap terug in kwaliteit.

De film heeft wat tijd nodig om op gang te komen. Op zich niet gek voor een sequel natuurlijk, want na de eerste film hebben Irene en Maurice allebei hun eigen weg bewandeld en dus is er eerst een excuus nodig om de twee weer samen te brengen. Het moddert allemaal een beetje aan, al laat Chaves wel opnieuw zien dat hij er goed in is op een onheilspellende sfeer neer te zetten. De Europese locaties en sombere cinematografie van Tristan Nyby missen wat dat betreft hun uitwerking niet. Toch is een goed verhaal vertellen echt iets anders dan een sfeer neer zetten en opnieuw is dat waar Chaves spijtig genoeg mee door het ijs zakt. De film is weliswaar wat enger dan zijn voorganger, maar nog steeds voorspelbaar en moet het vooral hebben van simpele ‘jump scares’, waarbij het volume even flink wordt opengedraaid. Je weet dat het gaat komen en je schrikt toch. Spijtig wel, want tegenwoordig zijn er tal van voorbeelden te vinden die laten zien dat het een stuk subtieler, en dus ook enger, kan als je gaat voor het ‘less is more- principe’.

Extra’s: De 4K UHD uitgave wordt voorzien van een Blu-ray disc als bonus. Helaas loopt de release niet over van bonusmateriaal.
· The Nun II: Demon in Paradise (05:04) Een wel erg summiere blik achter de schermen. We zien wat storyboards, wat beelden vanaf de set en vooral interviews met cast- en crewleden. Hier had zeker wel meer in gezeten.
· Handcrafted Nightmares (07:02) Een toch wat specifiekere featurette, met medewerking van James Wan en Michael Chaves, die zich richt op de look van het personage The Nun en de keuze om vooral te kiezen voor praktische effecten boven het gebruik van GGI.

The Nun II 4K is een degelijke nieuwe aanvulling aan het The Conjuring Universe, maar het is allemaal weinig opzienbarend en het ontbreekt opnieuw aan originaliteit om er echt bovenuit te kunnen springen. Films als The VVitch: A New-England Folktale en Hereditary hebben laten zien hoe de lat echt een stuk omhoog kan. En ook de prachtige visuele stijl kan niet verhullen dat The Nun II toch vooral vaak de simpele weg verkiest, door een beroep te doen op jump scares om zijn doel te bereiken. En dat is toch bijzonder spijtig. Ergens is het te hopen dat James Wan het Universum weer een goed bij de hand pakt, want juist het beetje extra wat hij aan zijn films kan geven wordt ook hier weer nodig gemist. Zijn twee The Conjuring-films wisten een bepaalde standaard neer te zetten waar men nog steeds op teert, maar we kunnen er ook niet omheen dat het niveau van zijn twee films sindsdien nergens meer gehaald wordt. Daar kunnen ook mooie beelden en leuke cameos helaas niets aan veranderen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

31 januari, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer