The Quiet Girl

Informatie

RegieColm Bairéad
Jaartal2022
Releasedatum01-09-2023
Speelduur94 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastCatherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric en Kate Nic Chonaonaigh

De negenjarige Cáit is een van de vele kinderen in een groot gezin dat leeft op het platteland en waar ze wordt opgevoed door haar arme en verwaarloosde ouders. Het meisje is stil en op zichzelf en heeft moeite om zich aan te passen op school. Als haar moeder opnieuw zwanger blijkt, wordt besloten om Cáit voor een zomer weg te sturen naar een boerderij van verre familie. Cáit wordt zonder enige bagage achtergelaten, maar wordt liefdevol opgevangen door Eibhlín. Net als Cáit is Eibhlins’ echtgenoot Seán meer op zichzelf en heeft hij even de tijd nodig om te wennen aan de aanwezigheid van negenjarige. Als hij haar echter meer en meer betrekt bij kleine klusjes op de boerderij stelt ook Cáit zich steeds meer open voor Seán en de twee worden steeds hechter.

In 2010 verscheen de novella Foster van de hand van Claire Keegan. Het 88 pagina’s tellende korte verhaal werd lovend ontvangen en kreeg zelfs het stempel ‘boek van het jaar’ bij The New Yorker. Het schrijver werd naar een filmscript vertaald door Colm Bairéad, die hiermee tevens debuteert als regisseur van een feature film. Het is een opmerkelijk debuut geworden, zowel in kwaliteit als door het hanteren van de Iers-Gaelische taal. De film groeide al snel uit tot de best scorende Ierstalige film aller tijden en werd zelfs ingezonden namens Ierland bij de meest recente Oscars in de categorie Best International Feature Film. De film werd uiteindelijk genomineerd en schopte het tot de laatste vijf, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen de Duitse inzending All Quiet on the Western Front.

De filmmakers hadden geen makkelijke taak bij de casting. Zo werd voor de hoofdrol gezocht naar een meisje rond de 10 jaar die de Ierse taal machtig is. De rol ging uiteindelijk naar Catharina Clinch, die al vanaf jonge leeftijd acteerlessen volgde. De producenten waren er na het zien van haar auditieband al snel van overtuigd dat zij de rol zou kunnen dragen. En daar is niets teveel mee gezegd. Het is, zeker haar leeftijd in acht nemende, indrukwekkend om te zien hoe ze met een uiterst beperkt dialoog een breed scala aan emoties laat zien. Zo zien we enerzijds hoe ze zich enorm terughoudend opstelt, maar ook hoe zij uiteindelijk meer en meer opbloeit en zich leergierig toont. Zij wordt ondersteund door Carrie Crowley en Andrew Bennett die Eibhlín en Seán spelen. Beide zijn relatief onbekend buiten Ierland, waarbij Crowleys belangrijkste wapenfeit is dat zij in 1997 het Eurovisie Songfestival presenteerde samen met Ronan Keating. Toch zijn beide uitmuntend goed gecast als de bieders van een warm onderkomen met zelf ook een rugzakje.

De film speelt zich af in 1981, maar is een tijdloos verhaal. Aan het begin zien we hoe Cáit worstelt op school en ook thuis niet de aandacht krijgt die ze verdient. Haar vader is een stevige drinker die zijn kinderen vooral negeert en haar moeder kan alles in haar eentje ook niet bolwerken. Het is een situatie die menig kijker, en vooral kijkers die zelf ook ouder zijn, direct aan het hart gaan. Ergens doet het je dan ook goed als de ouders besluiten het meisje onder te brengen bij familie. Toch wordt haar weinig vertelt, zo heeft ze geen idee voor hoe lang ze elders verblijft. De film laat hiermee op bescheiden doch intense wijze zien wat het als kind met je doet als je niet wordt gezien door degene die aandacht en liefde zouden moeten geven. Toch zien we al snel het positieve als het meisje ontdekt hoe anders het leven ook kan zijn. De vrouw des huizes vertroetelt haar als ware het haar eigen dochter. De man gaat er anders mee om, mede ingegeven door hun verleden. Maar al snel krijgt ook hij een band met het meisje. De slotscène zal menigeen een brok in zijn of haar keel bezorgen.

Extra’s: Helaas is het zo dat Cinéart geen Blu-rays meer uit zal brengen en dvd’s nog selectiever, meteen als onderdeel van ‘De Collectie’. Het is een jammerlijk gevolg van een markt waarin de consument steeds minder waarde hecht aan fysiek product. Bijkomend gevolg is dat er geen bonusmateriaal aanwezig is op deze in een slimline uitgegeven dvd release.

The Quiet Girl is een goed voorbeeld van een klein verhaal met een grote emotionele impact. Het hartverscheurende coming of age-verhaal over kindertijd neemt je op treffende wijze mee in de leefwereld van een negenjarige. We zien haar onzeker en bescheiden zowel thuis als op school, waarbij ze zichzelf helemaal teruggetrokken heeft van alles. Hoe mooi is het dan als we haar helemaal zien opbloeien als ze haar wereld in mag ruilen voor een vol liefde en aandacht. Catharine Clinch zet het met haar jonge leeftijd voortreffelijk neer. Wat ook maakt dat het slot menig kijker niet onberoerd zal achterlaten. Colm Bairéad levert met The Quiet Girl een ijzersterke film af, waarbij ook het sfeervolle camerawerk vol stemmige landschappen alle lof verdient. The Quiet Girl is zonder meer een van beste films die dit jaar in Nederland wordt uitgebracht.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

7 september, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer