The Stranger

Informatie

RegieThomas M. Wright
Jaartal2022
Releasedatum28-03-2023
Speelduur116 minuten
DistributeurRemain in Light
CastJoel Edgerton, Sean Harris, Jada Alberts, Cormac Wright, Steve Mouzakis, Matthew Sunderland en Fletcher Humphrys

Als Paul Emery zich tijdens een lange busrit aan Henry Teague voorstelt, is dat het begin van een vriendschap. Wat Teague echter niet weet, is dat Emery een undercoveragent is die probeert om zijn vertrouwen te winnen en zo alsnog een bekentenis af te dwingen. Henry wordt namelijk verdacht van de ontvoering en moord op een jonge tiener, maar de zaak moet het doen zonder enige vorm van bewijs. Nadat hij het vertrouwen van Teague heeft gewonnen, stelt Emery hem voor aan Mark Frame, een criminele kennis. Frame, eveneens een undercoveragent, biedt Teague een baan aan in hun vermeende criminele organisatie. Ze benadrukken dat de organisatie waarde hecht aan eerlijkheid en proberen Teague ertoe aan te zetten om zijn criminele geschiedenis die hun in gevaar zou kunnen brengen te onthullen. Teague laat echter niet zomaar het achterste van zijn tong zien.

The Stranger is de nieuwe film van Thomas M. Wright, een Australische duizendpoot die als acteur vooral bekend is van zijn rol in de serie Top of the Lake. Naast de regie heeft hij ook het script voor zijn rekening genomen, welke bij baseerde op het non-fictieboek The Sting: The Undercover Operation That Caught Daniel Morcombe’s Killer, geschreven door Kate Kyriacou. Direct vanaf de ontwikkeling werden de ouders van Morcombe benaderd, maar zij weigerden enige betrokkenheid. Op zich geen groots probleem, gezien de film zich vooral richt op de undercoveragenten die van de zaak een succes wisten te maken. Maar de makers hebben wel besloten om uit respect voor de familie de naam van Morcombe niet in de film te noemen, alsmede details van de moord. Nu valt die beslissing zeker te begrijpen, maar het noopte de filmmakers om de film toch wat fictieve elementen mee te geven.

De film stond al even in de steigers, maar het filmen werd uitgesteld tot de beperkingen rond de COVID-19- pandemie in Australië werden opgeheven. De hoofdrollen in de film zijn voor Joel Edgerton en Sean Harris, waarbij Harris de rol van hoofdverdachte speelt en Edgerton die de undercoveragent. Beide bebaarde mannen laten hier ijzersterk acteerwerk zien, met name Harris die nog maar eens een nerveus en ongemakkelijk ogend personage uit zijn mouw schudt. Het is een soort rol waar hij toch wel patent op lijkt te hebben, maar dat is dan ook niet voor niets. Doordat beide mannen hier niet al te spraakzaam zijn, moet de film het vooral van de beklemmende sfeer hebben. Alles wordt daarbij flink geholpen door het prachtige Australische landschap dat zoals zo vaak eerder ook een hoofdrol opeist.

Het plot van de film steekt slim in elkaar, waarbij de makers soms hun oog voor detail laten zien. Toch gaat het allemaal niet bijzonder vlot. Daarnaast krijg je als kijker flink wat niet chronologische beelden op ons afgevuurd, waardoor je zeker het eerste half uur echt even moet aftasten naar het hoe en wat. Maar gaandeweg wordt er steeds een klein stukje meer van de sluier opgelicht. Het maakt de film een spannende zit. En daarom is het ook jammer dat de film een echte climax ontbeert. Het verhaal is wel rond, maar het maakt eigenlijk niet de indruk die er misschien wel in had gezeten. We kunnen dan ook concluderen dat de hele operatie an sich een stuk interessanter is dan de uiteindelijke uitkomst. Maar dat doet eigenlijk maar weinig af aan het geheel van deze beklemmende thriller.

Extra’s: Zoals we eigenlijk altijd zijn releases van The Searchers, bevat ook de Blu-ray release van The Stranger geen bonusmateriaal.

The Stranger is een broeierige thriller met uitstekend acteerwerk. Afgezet tegen het Australische landschap wordt het verhaal van een nogal intensieve jacht op een bekentenis neergezet. De makers kiezen er hierbij voor om dit in een vrij traag tempo te doen, op een manier waarbij je als kijker toch even goed in de film moet raken. Nu vallen de puzzelstukjes later wel op hun plek, maar eigenlijk is het een onnodig complexe wijze van opbouwen. En toch pakt de film je wel, iets wat vooral ook te danken is aan het ijzersterke acteerwerk van Joel Edgerton en Sean Harris. De twee baardmannen houden elkaar goed in balans en zorgen ervoor dat de broeierige sfeer tot een climax wordt gebracht. Dat deze niet zo spetterend uitvalt als had gekund is jammer, maar anderzijds is het bevredigend genoeg om te spreken van een bijzonder goed geslaagde thriller.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

22 maart, 2023

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer