The Super Mario Bros. Movie 4K

Informatie

RegieAaron Horvath en Michael Jelenic
Jaartal2023
Releasedatum21-06-2023
Speelduur93 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastChris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key en Set Rogen

De broers Mario en Luigi zijn onlangs een loodgietersbedrijf begonnen in Brooklyn. Nadat ze op het nieuws een bericht voorbij zien komen over een lek in de waterleiding die voor de nodige problemen zorgt in de stad, gaan Mario en Luigi ondergronds om dit te repareren. Ze worden echter in een warp pipe gezogen en van elkaar gescheiden. Mario belandt in Mushroom Kingdom, geregeerd door prinses Peach. Luigi daarentegen belandt in Dark Lands, geregeerd door de kwaadaardige Koopa-koning Bowser. Bowser zet Luigi gevangen en hoopt uiteindelijk met Peach te trouwen om samen met een Super Star Mushroom Kingdom te vernietigen. Het brengt Mario op een waanzinnig avontuur waarin hij Toad ontmoet, die hem meeneemt naar Peach. Samen proberen ze zich te verenigen met Kongs om de machtzuchtige slechterik Bowser te kunnen verslaan.

Een gameverfilming, het was jarenlang een heikel punt in Hollywood. Diverse malen werd gepoogd om een succesvolle game naar het witte doek te vertalen, maar vrijwel zonder uitzondering was zowel het box-office resultaat als de film zelf teleurstellend. Toch zien we dit de laatste jaren veranderen. Zo zijn de Angry Birds-films uiterst amusant en zijn de twee Sonic-films zelfs zeer goed te noemen en ook financieel werden zeer goede resultaten behaald. En dus leek de tijd eindelijk daar om ook Super Mario een nieuwe film te geven. Nintendo stond daar echter niet zo om te springen na de nog altijd voelbare totale mislukking van de live-actionfilm Super Mario Bros. uit 1993. Toen Shigeru Miyamoto, de maker van Mario, echter Chris Meledandri ontmoette, de CEO van Illumination (lees: Minions en co.), werden er echter in vlot tempo grote stappen gezet.

Het resultaat is deze animatiefilm in een stijl waarin de Mario-wereld, zoals we die in 3D kennen van onder andere de Switch-console, even herkenbaar als kleurrijk is. Het plot heeft bar weinig om het lijf en is eigenlijk vooral een kapstok om zoveel mogelijk personages uit de games voorbij te laten komen. Natuurlijk is Peach weer de love interest van Mario en natuurlijk neemt hij het weer op tegen Bowser. Wat dat betreft is het allemaal niks nieuws onder de zon. Ook qua spanning hoef je hier weinig te verwachten. Of het moet de opening van de film zijn, waarin Bowser zich presenteert. De rest van de film is echter behoorlijk luchtig, mikt op de herkenbaarheid en zorgt met aardige grapjes met regelmaat voor een lach op het gezicht. Het moge duidelijk zijn de film zich hierbij richt op een jongere doelgroep, maar dan wel op een manier waarbij je het als ouder geen enkel moment vervelend vindt om je kroost te begeleiden.

Het resultaat mag ondertussen bekend zijn; de film heeft ondertussen meer dan 1,3 miljard dollar in het laatje gebracht en er wordt niet alleen gesproken over een of meerdere vervolgen, maar zelfs over mogelijke spin-offs met de focus op personages als Luigi en Donkey Kong. Of het zover gaat komen is altijd afwachten, maar aan het einde van de credits kunnen we in elk geval afleiden dat men nog plannen heeft met Yoshi, een van de personages die hier niet te zien zijn. We kunnen dan ook gerust concluderen dat deze eerste film verhaaltechnisch wellicht niet perfect is en je ook zo je vraagtekens kan hebben bij de keuze voor Chris Pratt als stem van Mario. Aan de andere kant wordt dit ruimschoot goedgemaakt door een excellerende Jack Black. Verder is de film een succes gebleken  op alle vlakken en biedt dan ook flink wat potentie om uit te groeien tot een heuse filmfranchise.

Extra’s: Zoals je mag verwacht van een Universal-release is ook deze speciale Power Up Edition in een ‘collectable steelbook’ goed verzorgt, met niet alleen een Blu-ray disc naast de 4K UHD-disc, maar ook het nodige aan bonusmateriaal.
· Getting to Know the Cast (18:26) Diverse castleden bespreken hun verantwoordelijkheden voor de film, met vooral veel aandacht voor het stemmenwerk.
· Leveling Up: Making The Super Mario Bros. Movie (27:32) Een interessante, zesdelige making of van de film, verdeeld in: Level 1 – Inspiration, Level 2 – Design, Level 3 – Music, Level 4 – Locations, Level 5 – Power Ups en Level 6 – Easter Eggs.
· The Super Mario Bros. Movie Field Guide (06:41) Een reis door alle bekende locaties, geluiden en andere herkenbare zaken voor liefhebbers die in de film voorbij komen.
· “Peaches” Lyric Video (02:28) Het nummer Peach gezongen door Jack Blacks’ Bowser.
· Leadership Lessons from Anya Taylor-Joy (03:07) De actrice die Peach van stem voorziet in de film deelt wat leuke lessen betreft leidinggeven.

The Super Mario Bros. Movie 4K is een kleurrijk avontuur voor jong en oud! Je zou haast denken dat je weinig fout kan doen met een filmavontuur van Mario en zijn vrienden, maar het verleden heeft helaas wel anders laten zien. Toch vallen hier alle puzzelstukjes op zijn plaats. Het verhaal is misschien niet zo bijzonder en je kan je vraagtekens hebben bij Chris Pratt als stem van Marion, maar verder is de film eigenlijk alles wat je ervan zou mogen verwachten. Het is een heerlijk kleurrijk avontuur dat bijna uit elkaar spat van herkenbaarheid, iets wat overigens geldt voor zowel beeld als geluid, want Brian Tyler heeft een heerlijke soundtrack afgeleverd. Wetende hoe de Despicable Me-avonturen in een rap tempo werden uitgebreid door Illumination, lijkt het een kwestie van tijd voor we meer avonturen van de loodgietersbroers Mario en Luigi tegemoet mogen zien. Als ze voor net zo’n glimlach zorgen als dit kleurrijke spektakel hoor je ons niet klagen.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 juli, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer