The Walking Dead – seizoen 11

Informatie

RegieGreg Nicotero, David Boyd, Michael Cuditz, Laura Belsey, Dan Liu e.a.
Jaartal2021 - 2022
Releasedatum31-08-2023
Speelduur1005 minuten
DistributeurWW Entertaiment
CastNorman Reedus, Melissa McBride, Jeffrey Dean Morgan, Christian Serratos, Seth Gilliam, Khary Payton, Josh McDermitt & Ross Marquand

Terwijl de voedselvoorraad van Alexandria steeds verder slinkt onderneemt een groep, onder andere bestaande uit Maggie, Daryl en Negan, een gevaarlijke reis naar Meridian: een plek waar Maggie heeft geleefd voordat ze terugkeerde naar Alexandria. De reis zet niet alleen de reisgenoten in moeilijke situaties lijnrecht tegenover elkaar, maar ook tegen een zeer bedreigende groep voormalige huurlingen die zichzelf The Reapers noemt. Het wordt helemaal een ingewikkelde tocht als blijkt dat zich onder The Reapers een oude bekende van Daryl bevindt waarmee een splitsing in de kleine groep op de loer ligt. Kilometers verderop lukt het Eugene, Ezekiel, Yumiko en Princess om te ontsnappen uit de goederentrein waarin ze opgesloten werden en maken ze deel uit van een gigantische stad vol overleven die bekend staat als The Commonwealth. In deze gemeenschap lijkt zowaar het leven zoals het voor de uitbraak was met een flinke voorraad aan eten, een democratisch rechtssysteem en hoop op een toekomst zonder de ondoden. Maar hoe langer de groep verblijft in de gemeenschap van de Commonwealth, hoe meer ze ontdekken wat de echte plannen zijn en de wereld binnen de muren van Commonwealth zo waarlijk nog gevaarlijk lijken die die erbuiten. De groep uit Alexandria zal alles op alles moeten zetten om het dreigende gevaar het hoofd te bieden en de wereld te behoeden van een nieuw einde der tijden.

Het is dan nu echt gedaan met de serie die al vanaf 2010 liep en flink wat kijkers aan zich wist te verbinden: The Walking Dead. Ondanks dat de kijkcijfers in een dramatisch tempo omlaag liepen vanaf het zevende seizoen, bleven de makers geloof houden in de kracht van hun serie en leek er geen einde te komen aan de verhalen van Rick, Daryl, Carol, Maggie en de andere overlevenden van de apocalypse die de wereld voorgoedt veranderde. Toch werd er, na een grillige periode rondom het coronavirus waarin het maken van opnames niet bepaald makkelijk leek, uiteindelijk toch besloten om met het elfde seizoen het boek dan toch definitief te sluiten. Voor de moederserie in dat geval, want het universum van The Walking Dead is nog steeds springlevend met allerhande spin-off series die inmiddels al het levenslicht hebben gezien of nog steeds in aantocht zijn. De fans hoeven voorlopig dus nog niet te treuren al is het nog even onduidelijk over de series uiteindelijk ook in Europa te zien zullen zijn. De serie die op dit moment rondom Norman Reedus’ personage Daryl Dixon wordt uitgezonden is bijvoorbeeld enkel in Amerika te zien.

Het elfde seizoen van The Walking Dead heeft er lang over gedaan om tot diens finale te komen. De eerste aflevering werd eind augustus 2021 uitgezonden, maar beleefde uiteindelijk zijn apotheose pas in november 2022. Niet dat er meer dan 24 afleveringen werden gemaakt, maar er waren vooral veel grote pauzes te bespeuren waarmee het seizoen tot het maximale werd uitgerekt. Het maakte het er voor de kijker niet bepaald makkelijker op om lekker in het verhaal te komen, maar gelukkig heeft de kijker daar met de inmiddels uitgebrachte boxset op blu-ray geen last van. Toch blijft The Walking Dead moeite houden om tot eenzelfde hoogtepunt te komen als de eerste seizoen van de serie. Dit elfde seizoen is absoluut genieten geblazen, maar er valt helaas ook ditmaal weer bijzonder veel op aan te merken. Het blijft blijkbaar nog steeds erg lastig om de juiste spanning in de serie te pompen om daarmee de kijker op het puntje van diens stoel te krijgen.

Het doel van dit afsluitende seizoen lijkt er vooral op gebrand te zijn om de boel van een bevredigend einde te voorzien en daar zijn de makers in zekere zin in geslaagd. Al moet gezegd worden dat er tot het einde nog flink veel opgebouwd wordt waarmee het een lastige opgave lijkt om alle vragen en mysteries op een fijne manier af te ronden of te beantwoorden. De makers richten zich vooral op een happy end voor de groep waarmee de kijker al zolang op pad is en laat eventuele vragen nog open voor de toekomst om beantwoord te worden door de wagonlading aan spinoffs die nog in aantocht zijn. Het doek is voor de moederserie dan misschien eindelijk gevallen maar van de wereld van The Walking Dead hoeven we voorlopig nog echt geen afscheid te nemen. En dat maakt dit elfde seizoen toch een beetje een vreemde afsluiter van een serie die de afgelopen jaren op een bepaalde manier absoluut televisiegeschiedenis wist te schrijven.

Extra’s: De uitgave van dit elfde seizoen is met recht een kleine aanfluiting te noemen. Qua bonusmateriaal was de set van het vorige seizoen al behoorlijk karig, zeker in vergelijking met de eerdere seizoenen, maar ditmaal lijkt er helemaal geen energie in gestoken te zijn. Het ergste is nog wel de belofte van een “In Memoriam” en “audiocommentaar” volgens de achterkant van de hoes, maar beiden zijn in geen velden of wegen te bekennen op één van de schijven. Foei!
· Deleted Scene “New Haunts” (01:00) Een korte scene rondom het personage Magna
· Deleted Scene “Rogue Element” (00:27) Een erg korte scene waarin we Eugene een hek zien doorknippen.

The Walking Dead – seizoen 11 luidt dan toch echt het einde in van de serie die het tv landschap behoorlijk op zijn kop wist te zetten. Toch begon het geheel na zeven seizoenen behoorlijk te wankelen en is het nu na elf seizoenen echt definitief over voor The Walking Dead. Gelukkig valt er in dit laatste seizoen een hoop te genieten voor de fans die nog steeds verknocht zijn aan de serie en werkt de boel niet alleen toe naar een bevredigende finale maar ook naar een wagonlading aan spin-offs en films die in de toekomst nog moeten verschijnen. Met dit meer dan prima elfde seizoen (met wel een erg karige uitgave op blu-ray) nemen we dan wel afscheid van de moederserie, voor de wereld van The Walking Dead is het voorlopig nog niet gedaan.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 september, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer