To Kill a Mockingbird 4K – 60th Anniversary Edition

Informatie

RegieRobert Mulligan
Jaartal1962 | 2022
Releasedatum07-12-2022
Speelduur129 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastGregory Peck, Mary Badham, Phillip Alford, John Megna, Frank Overton, Rosemary Murphy, Ruth White en Brock Peters

Atticus Finch woont samen met zijn kinderen Jem en Scout in een dorp in Alabama in de jaren 30. Ondanks de bescheiden middelen van het gezin genieten de kinderen een gelukkige jeugd. In zijn positie als advocaat is Atticus ervan overtuigd dat alle mensen een eerlijke behandeling verdienen, waardoor veel van zijn klanten arme boeren zijn die hem betalen met goederen. Zijn positie als geliefd persoon in het dorp komt plots ter discussie te staan als hij wordt aangesteld om Tom Robinson te verdedigen, een zwarte man die wordt beschuldigd van het verkrachten van een blank meisje. Robinson lijkt al veroordeeld te zijn door de racistische dorpelingen en zij proberen Atticus op diverse manieren op andere gedachten brengen, maar hij besluit toch door te zetten.

To Kill a Mockingbird is een van de grote Amerikaanse filmklassiekers. De film werd geregisseerd door Robert Mulligan, veelal bekend door zijn humanistische drama’s, en is uiteraard gebaseerd op de gelijknamige roman van Harper Lee, dat met een Pulitzer werd bekroond. Al ten tijde van de release in 1962 werd de film overweldigend positief onthaald door zowel critici als publiek. Dit maakte dat de film het niet alleen aan de kassa goed deed, maar ook mocht rekenen op acht Oscarnominaties, waarvan er uiteindelijk drie werden verzilverd. De film heeft ondanks dat deze reeds zestig jaar oud is nergens aan kracht verloren en de goed uitgevoerde boodschap staat nog steeds als een huis.

De grote ster van de film is natuurlijk Gregory Peck, die opvallend genoeg pas aan bod kwam nadat James Stewart de rol had afgewezen omdat hij bang was dat het verhaal te controversieel was. En laten we wel zijn; wie had de rol beter kunnen spelen dan Peck. Hij kreeg niet voor niets de Oscar voor Beste Acteur voor deze rol. Toch ligt het focus in het eerste deel van de film eigenlijk helemaal niet op Peck. De aandacht gaat vooral uit naar zijn opgroeiende kinderen en de buurt waarin zij opgroeien. Gespeeld door Mary Badham (Scout), Phillip Alford (Jem) en hun vriendje John Megna (Dille) zien we ook een verhaal over de kinderlijke onschuld en eeuwige nieuwsgierigheid, wat uiteindelijk door het leven om hun heen steeds meer wordt opgeslokt. Interessant om te zien en vooral ook ijzersterk geacteerd door de jonge cast. Oh en let op Robert Duvall, die maakt hier zijn acteerdebuut in een kleine maar belangrijke rol.

Het mooie aan de film is dat het drama nooit in de weg wordt gezeten door het sociale en vice versa. En natuurlijk kan je er vandaag de dag wat voor zeggen dat de blanke man als held van de dag wordt neergezet, maar feit blijft natuurlijk dat de film 60 jaar oud is. Een totaal andere tijd. Juist het feit dat een blanke man opkomt voor iedere mens en er prat op gaat dat een ieder gelijke rechten heeft maakt de film zo tijdloos. En ja, de leefomstandigheden in het zuidelijke deel van Amerika worden wellicht wat geromantiseerd, maar het zit de film nergens in de weg. Het maakt de film tot een prachtig drama dat in 60 jaar nog absoluut niets aan kracht heeft ingeboet. En beter dan de 4K UHD-presentatie zal het waarschijnlijk niet meer worden. Zo valt geregeld te merken dat men echt wel tegen de max aanloopt van het bronmateriaal, zeker op momenten dat er wordt ingezoomd.

Extra’s: Naast de toevoeging van een Blu-ray is er flink wat bonusmateriaal te vinden op de 4K UHD release. Dit is deels gekopieerd van de eerdere Blu-ray release, maar aangevuld met een nieuwe featurette.
· NEW! To Kill a Mockingbird: All Points of View (25:06) Een geweldige nieuwe featurette, welke de roman behandelt waarop de film is gebaseerd, maar ook in gaat op de tijdloze boodschap van de film en meer.
· Fearful Symmetry (1:30:13) Een documentaire van Charles Kiselyak. Aan de hand van interviews met cast- en crewleden zien een uitgebreide terugblik op de tijd waarin de film zich afspeelt in het Amerikaanse zuiden.
· A Conversation with Gregory Peck (1:37:37) Een interessante feature rond een gesprek met Peck in Boston, waarbij hij vragen uit het publiek beantwoord, Ook haalt hij met familieleden zijn lange carrière aan.
· Academy Award Best Actor Acceptance Speech (01:31) De korte, maar krachtige Oscar-speech van Peck.
· American Film Institute Life Achievement Award (10:01) Een deel van de Peck’s AFI tribute, met een speech van de acteur zelf.
· Excerpt from Tribute to Gregory Peck (10:09) Nogmaals een tribute, ditmaals een speciale Academy-tribute, met medewerking van zijn vier kinderen.
· Scout Remembers (12:01) Actrice Mary Badham blikt aan de hand van haar persoonlijke herinneringen terug op de film.
· Theatrical Trailer (02:52)
· 100 Years of Universal: Restoring the Classics (09:13) Een leuke promo feature over de restauratie van diverse filmklassiekers ter ere van het 100-jarig bestaan van Universal.
· Audiocommentaar: Een uiterst informatieve commentaartrack, ingesproken door regisseur Robert Mulligan en producer Alan Pakula.

To Kill a Mockingbird 4K – 60th Anniversary Edition staat nog steeds als een huis, met een even sterke als tijdloze boodschap. Opvallend is dat de film vooral herinnert wordt om de performance van Peck en zijn rol als advocaat, terwijl het eerste deel zich eigenlijk voornamelijk richt op zijn  kinderen en het verlies van onschuld. De film heeft een redelijk traag tempo, maar juist de kleine dingen die voorbij komen vallen aan het eind mooi op hun plaats, zeker betreft het personage Boo. Op de uitgebreide 60th Anniversary Edition valt werkelijk niets af te dingen. De beeldkwaliteit is nooit beter geweest en ook het bonusmateriaal is uitgebreid en zal voorzien in ieders behoefte. We kunnen dan ook gerust spreken van een definitieve en vooral ook fantastische release die eigenlijk bij geen filmliefhebber mag ontbreken.              

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 februari, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer