Tom Clancy’s Jack Ryan – The Final Season

Informatie

RegieLukas Ettlin, Jann Turner en Shana Stein
Jaartal2023
Releasedatum26-04-2024
Speelduur317 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastJohn Krasinski, Wendell Pierce, Abbie Cornish, Michael Peña, Michael Kelly en Betty Gabriel

De nieuwe CIA-directeur Elizabeth Wright en haar waarnemend adjunct-directeur melden aan de Amerikaanse president dat de president van Nigeria is vermoord. Jack getuigt later voor een Amerikaanse Senaatscommissie dat de CIA mogelijk betrokken is geweest bij de moord, maar het is nu bijna onmogelijk om dit te bewijzen vanwege de invloed van voormalig CIA-directeur Miller. Het is nu aan Jack om de interne corruptie aan het licht te brengen. Daarbij wordt zijn geloof in het systeem waar hij altijd voor gevochten heeft behoorlijk op de proef gesteld. Terwijl hij onderzoek doet, ontdekt Jack namelijk een samenwerking tussen een drugskartel en een terroristische organisatie waardoor uiteindelijk een samenzwering veel dichter bij huis aan het licht komt.

Tom Clancy was een auteur van politieke thrillers. Hij werd op de kaart gezet toen toenmalig president Ronald Reagan zijn eerste roman The Hunt for the Red October aanprees als ‘perfect’. Het is dan ook geen toeval dat juist dit verhaal als eerste werd verfilmd. Toch werd het na drie succesvolle films, allen direct gebaseerd op een boek van Clancy, stil rondom Jack Ryan. Twee nieuwe films bleken dit millennium niet succesvol genoeg voor een vervolg en dus moest het over een andere boeg. Dat verscheen uiteindelijk in de vorm van deze serie, gebaseerd op personages uit het door Clancy bedachte ‘Ryanverse’, maar dus niet specifiek op een boek. De titelrol is dit keer voor John Krasinki, die hiermee na Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck en Chris Pine nu de vijfde acteur is om Jack Ryan gestalte te geven. Een personage dat ooit te groot werd bevonden voor het kleine scherm, maar uiteindelijk juist daar heel goed tot zijn recht bleek te komen.

Nadat tussen het tweede en derde seizoen nog een hiaat zat van maar liefst drie jaar, heeft men dit keer besloten om het richting het slot de hoogste versnelling in te zetten. Voorafgaand aan de première van het derde seizoen werd de serie al verlengd voor een vierde seizoen. Minder puntje aan dit alles is dat niet veel later ook bekend werd gemaakt dat dit direct het laatste seizoen zou betreffen, daarnaast is dit seizoen twee afleveringen korter dan zijn voorgangers. Maar niet getreurd, want dit seizoen is van hetzelfde niveau als zijn de eerdere seizoenen. Het tempo knalt er gelijk in en Krasinki is duidelijk de juiste man voor de rol; hij weet te overtuigen als analist, maar is duidelijk in zijn element als de innerlijke actieheld van de ex-militair naar voren komt. Net als in de eerdere seizoenen wordt hij bijgestaan door Wendell Pierce en Michael Kelly, beide acteurs die vooral hun werk vinden in het serielandschap. Nieuwe gezichten zijn er ook. Zo is Michael Peña te zien als Domingo Chavez, een voormalig Navy SEAL die nu diep undercover is bij een drugskartel.

Dit seizoen borduurt op zeer fijne wijze voort op de eerdere seizoenen, waarbij er uiteraard niet alleen alle ruimte is voor een nieuwe missie, maar de makers er ook alles aan doen om alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Zo raakte de relatie met dokter Cathy Mueller na het eerste seizoen op een zijspoor, maar heeft zij hier weer een wat grotere rol gekregen. Wel moet gezegd worden dat men een hierbij een iets te grote greep doet uit de toevalligheden. Toch is er ook qua missies nog weer het nodige te beleven, het seizoen zit overvol. Want waar we in het vorige seizoen met dreiging uit Rusland werden geconfronteerd, is het dit keer niet alleen een interne dreiging die Ryan te lijf gaat, maar ook een alliantie tussen een drugskartel en een terroristische organisatie. Het is allemaal net iets teveel en het doet vermoeden dat het team achter de serie er alles aan was gelegen het goed en snel af te ronden. Toch onderstreept dit seizoen ook wel de status die Jack Ryan ondertussen heeft opgebouwd. Het is wat dat betreft een slotstuk waar iedereen vrede mee zal hebben.

Extra’s: Naast de 6 afleveringen is er maar weinig ruimte voor bonusmateriaal op deze Blu-ray release.
· Deleted Scenes (03:16) Slechts een viertal korte verwijderde scènes.

Tom Clancy’s Jack Ryan – The Final Season is een bevredigend slotstuk en de definitieve bevestiging dat de analist in het veld beter tot zijn recht komt in serievorm. Net als in het eerdere seizoen is het allemaal niet zo hoogstaand als HBO-producties, maar de stevige basis is gelegd en de keuze voor Krasinki als Jack Ryan blijkt de enige juiste te zijn geweest. Hij neemt met ogenschijnlijk gemak de serie op de schouders, waarbij hij steun krijgt van vakmensen als Wendell Pierce en Michael Kelly. Verder wordt de serie opnieuw geholpen door goed schrijfwerk, dat inspeelt op de actualiteiten en wervelende actie. Het duurde door onzekere tijden even voordat het derde seizoen tot stand kwam, maar het is fijn dat men gelijk werk heeft gemaakt van dit vierde seizoen. Men raakt opnieuw flink op stoom en ondanks dat het goed is zo, is het aan de andere kant jammer dat dit het laatste seizoen betreft. Met maar zes aflevering is dit ongetwijfeld een seizoen dat menig serieliefhebber er binnen non-time doorheen jaagt.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

29 april, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer