Violent Night

Informatie

RegieTommy Wirkola
Jaartal2022
Releasedatum15-02-2023
Speelduur112 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastDavid Harbour, John Leguizamo, Edi Patterson, Cam Gigandet, Alex Hassell, Alexis Louder en Beverly D'Angelo

Het is kerstavond en Jason Lightstone, zijn van hem vervreemde vrouw Linda en hun 7-jarige dochter Trudy bezoeken het landgoed van Jasons’ moeder Gertude om daar kerst te vieren met zijn zus Alva, haar nieuwe vriend en wannabe-actieheld Morgan Steel en haar vloggende zoon Bertrude. Bij het zoeken naar een walkietalkie voor Trudy, horen Jason en Linda dat Trudys’ enige wens is om weer een gezin te worden. Rond dezelfde tijd de dronken, gedesillusioneerde kerstman bij het Lighthouse landgoed aankomt om de presentjes af te leveren, openbaren de cateraars zich als huurlingen die het voorzien hebben op de 300 miljoen dollar aan contanten in de kluis. Onder leiding van ‘Mr. Scrooge’ slachten ze het personeel af en gijzelen ze de familie. Als vuurschoten zijn rendieren wegjagen, besluit de kerstman om Trudy en haar familie te redden van Scrooge.

Al jaren is er een discussie gaande of Die Hard een kerstfilm betreft. Nu is dat wat ons betreft geen discussie, maar Violent Night weet de wereld even om te draaien. Je zou je namelijk haast kunnen afvragen of Violent Night een Die Hard-film is. Dat klinkt natuurlijk belachelijk, maar als je Speed kan typeren als ‘Die Hard on a Bus’ en Under Siege als ‘Die Hard on a Boat’, dan is Violent Night op zijn minst in datzelfde hokje te duwen als ‘Die Hard meets Christmas’. Dit blijkt overigens niet alleen uit de heerlijke actiescènes. Zo bevindt Santa zich net als John McClane niet bepaald in de meest gelukkige fase in zijn leven en heeft hij de eigenschap om op het verkeerde moment, op de verkeerde plek te zijn. En dan zijn er nog de huwelijksproblemen van diverse personages in de film. En Santa? Die wil net als John McClane gewoon naar huis. Liefhebbers zullen de film dan ook ongetwijfeld zien als Die Hard-tribute.

De drijvende kracht in Violent Night is David Harbour, een acteur die we de laatste jaren steeds meer op de voorgrond zien treden. Zo speelde hij aan het begin van zijn carrière vooral bijrollen in (middel)grote films, maar had hij meer recent belangrijke grote rollen in Hellboy en Black Widow. Toch is hij vooral bekend van zijn rol als Jim Hopper in Netflix-serie Stranger Things. In Violent Night speelt hij de held tegen wil en dank. Zijn Santa is een alcoholistisch chagrijn, die zich eigenlijk neerlegt bij zijn situatie en zoiets heeft van ’nu ik hier dan toch vastzit, laat ik dan maar te hulp schieten’. Een manier waarop hij eigenlijk meer kerstman is dan hij zelf ooit had kunnen vermoeden. U begrijpt het al; de kerstboodschap is ondanks de actiefilm-vermomming nadrukkelijk aanwezig. En verrassend is het verder natuurlijk ook allemaal niet, wat dat betreft wordt de gehele bingo-kaart voor dergelijke films afgevinkt. Maar; vermakelijk is het wel!

Violent Night is namelijk een heerlijke, haast lompe actiefilm. En alles blijft kerstgerelateerd. Of het nou om snoepgoed of lichtsnoeren gaat; alles is geoorloofd om alles wapen te gebruiken. En natuurlijk worden de snedige oneliners met een knipoog naar kerst niet vergeten. De makers zijn duidelijk lekker los gegaan en hebben hun fantasie de vrij loop gelaten. En ja, het is soms allemaal wat simpel. Het heeft allemaal de diepgang van een stoeptegel. De gehele familie is verschrikkelijk karikaturaal neergezet, echt op het overdreven af, en de schurken hadden eigenlijk niet misstaan in Home Alone. Maar het mag de pret niet deren. David Harbour is in zijn element en dit alles maakt Violent Night gewoon tot een heerlijke hersenloze actiefilm, waar menig liefhebber zich mee zal kunnen vermaken.

Extra’s: Zoals je mag verwachten van een Universal-release zijn er enkele leuke toevoegingen te vinden op de Blu-ray release.
· Deleted and Extended Scenes (19:02) Een achttal verwijderde scenes; Family Arrives at the Mansion, Jason and Linda in Bedroom, Krampus Sees Trudy’s Radio, Santa on the Roof, Walk to the Manger, Family Resolution, Bad Dad en Cast Call Back. Alsmede enkele verlengde scenes.
· Quarrelin’ Kringle (03:45) Een featurette die zich vooral richt op de casting van David Harbour als Santa en de inbreng die hij had in zijn rol.
· Santa’s Helpers: The Making of Violent Night (05:56) Een nadere blik op het concept van de film, de helden en schurken, de cast, kostuums en natuurlijk het productie ontwerp.
· Deck the Halls with Brawls (06:04) Een blik op de vele vechtscènes en de choreografie
· Audiocommentaar: Regisseur Tommy Wirkola, producer Guy Danella, scriptschrijvers Pat Casey en Josh Miller gaan er samen voor zitten om de film te belichten vanuit meerdere perspectieven.

Violent Night is een heerlijke guilty pleasure zonder verrassingen, maar met vooral heel veel vermaak. Of Die Hard een kerstfilm is zal altijd een punt van discussie blijven, maar deze film draait het eigenlijk even helemaal om. Want hoeveel Die Hard zit er wel niet in deze kerstfilm? Niet dat de kwaliteit van die klassieker benaderd wordt overigens, daarvoor heeft het veel te weinig diepgang. Maar als dikke knipoog werkt het bijzonder goed. Het enige dat je de film zou kunnen verwijten is het complete gebrek aan memorabele personages en een plot. Het is allemaal zo plat als menig kersthitje. Vrolijke kerstmuziek die overigens een lekker bizar contrast vormt met de uitzinnige actie waarmee je als kijker om je oren wordt geslagen. Een mening die schijnbaar gedeeld werd, want de film deed het goed aan de box-office. Het is dan ook niet zo vreemd dat begin dit jaar het bericht naar buiten kwam dat er aan een sequel gewerkt wordt.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 februari, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer