Wonka 4K

Informatie

RegiePaul King
Jaartal2023
Releasedatum24-04-2024
Speelduur116 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastTimothée Chalamet, Calah Lane, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph, Matt Lucas, Mathew Baynton, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Jim Carter, Olivia Colman en Hugh Grant

Willy Wonka, een aspirant-goochelaar, uitvinder en chocolatier, arriveert bij de Galéries Gourmet met de droom om zijn eigen chocoladewinkel te beginnen. Zijn schamele spaargeld vliegt als water uit zijn portemonnee en hij sluit onwetend door zijn analfabetisme een wurgcontract met mevrouw Scrubitt en haar handlanger Bleacher om in haar pension te mogen verblijven. Toch weet hij al snel de mensen voor zich te winnen met zijn innovatieve specialiteiten. Een groot probleem zit hem echter in zijn drie concurrenten, de chocolatiers Slugworth, Prodnose en Fickelgruber, die een soort kartel hebben gevormd. Om hun bedrijf draaiende te houden gebruiken ze hun producten om de chocoladeverslaafde politiechef om te kopen, die Willy arresteert wanneer hij in het openbaar durft te pronken met zijn unieke lekkernijen.

In oktober 2016 werd bekend dat Warner Bros. Pictures de rechten had verworven voor Charlie and the Chocolate Factory van Roald Dahl en dat men de pre-productie voor een nieuwe verfilming in gang had gezet. Het waren plannen die met weinig enthousiasme ontvangen werden. Dit had vooral te maken met het feit dat acteur Gene Wilder, die Willy Wonka speelde in de verfilming uit 1971, net twee maanden ervoor was overleden. Toen vijf jaar later werd aangekondigd dat Paddington-regisseur Paul King zich bij het project had gevoegd en de film een prequel zou betreffen werd men toch wat nieuwsgieriger. King was het ook die prat ging op de aanstelling van Timothée Chalamet als Willy Wonka. En laat dat nou net Hollywoods’ Golden Boy zijn van deze generatie. In werkelijk iedere film waarin hij meespeelt laat hij zijn meerwaarde zien en met de twee Dune-films is hij de spil in twee moderne klassiekers.

Niet dat Chalamet goedkoop is, want ingegeven door alle successen in zijn nog jonge loopbaan neemt hij een stevig prijskaartje van 9 miljoen dollar met zich mee. Iets wat overigens snel terugverdiend werd, want ondanks een prijskaartje van 125 miljoen dollar werd deze inzet verveelvoudigd aan de box-office met maar liefs 632 miljoen dollar. Wie de film op zet zal snel ervaren waarom de film zo succesvol is geworden. Het spat allemaal van het scherm! Natuurlijk zijn er de vertolkingen van Chalamet, die tot in de kleinste bijrollen bijgestaan wordt door klasbakken als Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Olivia Colman en Hugh Grant. De laatste is opvallend genoeg overigens verantwoordelijk voor de Oompa-Loompa, de eerste die niet door een dwergacteur wordt gespeeld. Het kwam de film op wat kritiek te staan, maar hilarisch is het wel!

Toch zit er vooral vreselijk veel liefde in de film. Dat begint al met het schrijfwerk van Paul King en zijn Paddington 2-compagnon Simon Farnaby. Hij doet geen pogingen om de film uit 1971 opnieuw uit te vinden, maar brengt zijn film als een begeleidend werk. Een respectvolle keuze, waarbij hij voor zijn verhaal en vooral personages meermaals put uit het werk van geestelijk vader Roald Dahl. Zo is voor het trio schurken in de film overduidelijk inspiratie gehaald uit Fantastic Mr. Fox. Ook is de film werkelijk prachtig geschoten, met veel aandacht voor details. Zeker op het 4K UHD-medium komt alles maximaal tot leven. Wel zijn de vele liedjes iets wat niet aan iedereen besteed zal zijn. Het maakt de film soms teveel tot een musical, waar weliswaar de vrolijkheid vanaf spat, maar die je ook doet afvragen of ze film niet vooral voor kinderen of musicalliefhebbers bedoeld is.

Extra’s: Het is opvallend dat de amaray versie van 4K UHD-release enkel een 4K UHD-schijf bevat en deze dus niet langer vergezeld wordt van een Blu-ray. Gelukkig is het bonusmateriaal nu ook op de 4K UHD-schijf geplaatst.
· Unwrapping Paul King’s Vision (12:28) Cast- en crewleden bespreken de ontwikkeling van het project, welke een mix vormt van Roald Dahls’ bronmateriaal en nieuwe ideeën en personages om de kleurrijke wereld van Wonka tot leven te brengen.
· The Whimsical Music of Wonka (6:01) Regisseur Paul King bespreekt de samenwerking van The Divine Comedy songwriter Neil Hannon om de musicale uitstapjes van de film te belichten.
· Welcome to Wonka Land (10:51) Diverse cast- en crewleden bespreken hun introductie tot Roald Dahl, alsmede de uitdagingen om zijn wereld te vertegenwoordigen door middle van het productieontwerp.
· Hats Off to Wonka (06:47) Een featurrete die eigenlijk weinig meer dan een (terechte) veer in de bips is van Welshe kostuumontwerper Lindy Hemming, die in 1999 alreeds een Oscar wist te bemachtigen voor haar werk aan Topsy-Turvy.
· Wonka’s Chocolatier (08:51) Chocolatier Gabriella Cugno vertelt over het maken van zo’n 2.000 volledig eetbare lekkernijen voor de productie en demonstreert haar culinaire vaardigheden.
· Musical Moments (13 clips) Directe toegang tot de belangrijkste nummers en uitvoeringen van de film.

Wonka 4K is een creatieve en kleurrijke aanvulling op de geliefde klassieker uit 1971. Voor de kenners is het leuk om te zien dat de film regelmatig een link legt met deze film, iets wat getuigt van zeer veel respect. Toch is de film ook helemaal van nu. Wel moet gezegd worden dat de film beter werkt als avonturenfilm dan als musical. Het is allemaal erg vrolijk en kleurrijk, maar haalt je soms toch net iets teveel uit het avontuur. Toch houdt de uitstekende cast de film moeiteloos overeind, met Chalamet als dragend middelpunt. En alsof dat nog niet genoeg is, kan de film rekenen op een werkelijk fantastisch productie ontwerp. Gezien het succes van de film lijkt het makkelijk te rechtvaardigen om de film een vervolg te geven. Iets waar ook Paul King desgevraagd waar oren naar heeft. Zo zou hij graag meer tijd in deze wereld door willen brengen en meer Oompa-Loompas willen ontmoeten. Onze zegen heeft hij!

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

14 mei, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer