Dossier Filmdomein | Hoe nu verder met Bond 25?

Uit het niets kwam afgelopen dinsdag het nieuws naar buiten dat regisseur Danny Boyle niet meer betrokken zal zijn bij het maken van de vijfentwintigste Bondfilm. Creatieve meningsverschillen waren hier de reden voor al blijft het altijd gissen naar de ware redenen achter het ontslag. Het laatste gerucht gaat dat het verhaal dat Boyle samen met zijn vaste scenarist John Hodge iets te actueel zou zijn geweest en daar zagen de producenten uiteindelijk niet zoveel brood in. Boyle weigerde echter om zijn verhaal aan te passen, waarmee hij vervolgens de laan werd uitgestuurd. Maar hoe met het nu verder met de laatste Bondfilm van Craig? Wie zal nu het regiestokje van Boyle over moeten nemen? Filmdomein zet een paar geschikte kandidaten op een rijtje.

De eerste naam die veelvuldig opduikt is die van regisseur Christopher Nolan, verantwoordelijk voor filmklassiekers als The Dark Knight, Inception en Dunkirk. Nolan heeft in het verleden al eens aangegeven best een Bondfilm te willen maken, maar dan wel met een geheel nieuwe Bond. Aangezien Craig vooralsnog gewoon lijkt terug te keren voor een vijfde vertolking van 007 lijkt de kans niet erg aannemelijk dat Nolan plaats zal nemen in de regiestoel.

Een meer voor de hand liggende keuze is regisseur Christopher McQuarrie die op dit moment groot succes heeft met de zesde Mission: Impossible-film. Hij regisseerde tevens de vijfde titel in de reeks met Tom Cruise die eveneens een succes was. McQuarrie heeft daarnaast geen films op de planning staan waaraan hij op dit moment werkt en zou dus snel aan de slag kunnen gaan met Bond 25. Maar zal hij dat ook echt willen? Heeft hij na twee Mission: Impossible-films nog wel zin in weer een spionage-film?

Een andere man met ervaring in het spionage-genre is regisseur Paul Greengrass. Greengrass maakte in het verleden drie zeer succesvolle films rondom Jason Bourne en weet dus hoe om te gaan met en film gevuld met spectaculaire actiescènes. Bovendien kan zijn manier van filmen wellicht een nieuwe en verfrissende impuls geven aan de serie. Greengrass werkt op dit moment aan een Noorse film rondom de terroristische aanslag van Anders Breivik genaamd 22 July. De film bevindt zich op dit moment in post-productie, dus als Greengrass een optie is, dan zou uitstel voor de film in het verschiet kunnen liggen.

Uiteraard gonst ook de naam van regisseur Sam Mendes in de rondte, de succesvolle regisseur van de laatste twee Bondfilms Skyfall en Spectre. Mendes is echter op dit moment druk met de film 1917 die zich afspeelt tijdens de eerste wereldoorlog en heeft een andere film als volgende titel al op de agenda staan. Daarnaast is het niet echt aannemelijk dat Mendes wederom in de regiestoel zal plaatsnemen aangezien de producenten liever een andere regisseur aan het roer hebben voor de laatste film van Daniel Craig als de legendarische geheimagent.

Als we verder kijken dan de bekende namen hierboven dan zijn er zeker nog een paar interessante opties over voor de producenten. Daniel Craig heeft een flinke vinger in de pap als het aankomt op de keuze voor de regisseur, dus wellicht schuift hij nog een interessante naam naar voren. Vorig jaar werkte de 50-jarige acteur samen met regisseur Steven Soderbergh voor de film Logan Lucky, dus wie weet lukt het hem om de veelzijdige regisseur, ook bekend van titels als Ocean’s Eleven en Magic Mike, aan boord te halen. Zeker een interessante keuze in ieder geval. Een andere, en iets bekendere optie, is wellicht regisseur David Fincher (o.a. bekend van Zodiac, Seven en The Social Network) die ook een goede vriend is van Craig en op dit moment wacht om aan de slag te gaan met het vervolg op World War Z. Wellicht kan hij tijdens het wachten aan de slag met Bond 25? Het zou zo maar kunnen.

Het blijft op dit moment uiteraard nog gissen naar de regisseur die het stokje van Danny Boyle zal overnemen. Kiezen de producenten voor een regisseur die makkelijker naar hun pijpen zal dansen of nemen ze toch meer risico met een meer gevestigde naam? Met de daarbij behorende consequentie dat de première eind oktober 2019 mogelijk in gevaar zal komen? En blijft Craig in dat geval nog wel aan als James Bond of is dit wellicht het moment om niet alleen een nieuwe regisseur te zoeken, maar ook een nieuwe vertolker van de legendarische Britse geheimagent? De tijd zal het leren, maar laat ons vooral weten wie jij het liefst in de regiestoel ziet plaatsnemen van de aankomende Bondfilm.

23 augustus, 2018

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie