Dossier Filmdomein | Moet Gunn terugkeren voor Guardians of the Galaxy Vol. 3?

Op 21 juli kwam redelijk onverwacht het nieuws naar buiten dat regisseur James Gunn niet langer plaats mocht nemen in de regiestoel van Guardians of the Galaxy, Vol. 3 en door Disney op staande voet was ontslagen. Reden voor dit snelle besluit waren een aantal Tweets van Gunn die tien jaar naar dato weer opdoken en niet strookten met de normen en waarden van filmstudio Disney, de moedermaatschapij van Marvel Films. Is hiermee definitief het doek gevallen voor de succesvolle regisseur of gloort er nog hoop aan de horizon? Filmdomein zocht het voor je uit.

Regisseur James Gunn werd in 2014 één klap wereldberoemd toen de film Guardians of the Galaxy een gigantische hit werd en tevens uitgroeide tot één van de meest geliefde films uit het Marvel Cinematic Universe. De film was een perfecte combinatie van onvergetelijke personages, leuke humor en een zeer fijne soundtrack die klassiekers van weleer weer in de spotlights zette. Voor dat succes was het ouvere van Gunn echter gevuld met wat obscuurdere titels als PG Porn, Troma’s Edge TV en de bizarre horrorfilm Slither. Het was een tijd waarin Gunn vooral leek te doen waar hij zin in had en de meest gekke dingen bedacht om zijn vreemde gevoel voor humor over te brengen. Het is die humor die hem nu bij Disney zijn baan lijkt te hebben gekost.

Gunn bood een paar jaar geleden al zijn excuses aan voor zijn vreemde gedrag op social media van een paar jaar daarvoor en distantieerde zich van zijn berichten over kinderporno en pedofilie en verklaarde dat het niet meer was dan “een totaal mislukte en ongelukkige inspanning om provocerend te zijn”. Zijn aanstelling als schrijver en regisseur van de Marvel-film Guardians of the Galaxy bood Gunn de kans om het roer in zijn leven om te gooien en een beter mens te worden. Een kans die hij met beiden handen aangreep. Een beter mens werd Gunn zeker al liet hij op Social Media veel van zich horen over zaken in de wereld die hem aangrepen. Vooral zittend president Donald Trump was een dankbaar onderwerp voor zijn vurige betogen op Twitter en Facebook. Niet zo gek dus dat aanhangers van Trump gingen graven in het verleden van Gunn en met resultaat.

De alt-right social media persoonlijkheid en pro-Trump schrijver Mike Cernovich was degene die de oude Tweets van Gunn weer naar boven haalde wat er in resulteerde dat Disney haast niet anders kon dan Gunn te ontslaan van de regie van Guardians of the Galaxy, Vol. 3. Dat deden ze dan ook vrijwel meteen door een statement naar buiten te brengen waarin stond dat “De aanstootgevende houding en uitspraken die op de Twitter-feed van James zijn ontdekt, onverdedigbaar zijn en niet consistent met de waarden van onze studio. We hebben daarom onze zakelijke relatie met hem verbroken”. Met die uitspraak leek het einde van de carrière van de 52-jarige filmmaker in zicht, maar niet als het aan zijn fans en vrienden lag…

Mensen reageerde geschokt op het snelle besluit van Disney dat duidelijk in het verkeerde keelgat schoot bij veel fans van de regisseur. Want waarom zou je iemand ontslaan voor een reeks Tweets van tien jaar oud waar hij zijn excuses al meerde malen voor had aangeboden? En waarom zo snel tot dit besluit komen terwijl er in andere soortgelijke zaken eerst de boel rustig op een rij werd gezet? Het was in ieder geval duidelijk dat fans het niet eens waren met het besluit van Disney en ondertekenden massaal een petitie om James Gunn weer terug te halen voor de derde film rondom de Guardians of the Galaxy. Maar ook zijn collega’s maakten hun ongenoegen duidelijk. De volledige cast van de Guardians of the Galaxy-films ondertekenden een openbare brief waarin ze hun steun betuigden voor de regisseur en Disney verzochten om hem weer plaats te laten nemen in de regiestoel. Vooral acteur Dave Bautista, die de rol van Drax speelt, laat duidelijk van zich horen door publieke aan te geven liever niet te komen opdraven in een derde avontuur als Gunn niet wordt teruggehaald of zelfs zijn script niet zal worden gebruikt. Bautista noemde het zelfs “misselijkmakend om te werken voor een studio die zich zo makkelijk laat beïnvloeden door fascistische cybernazis”. Harde woorden, maar hebben ze ook effect?

Het lijkt er op, want Disney schijnt op het moment druk met Gunn in gesprek te zijn om te kijken hoe ze hun zakelijke band precies kunnen verbreken. Als Disney dat nog echt wil, want het lijkt er op dat het huis van de muis twijfelt over haar snelle besluit. Er is in ieder geval aangeven dat het script van Gunn naar alle waarschijnlijkheid sowieso gebruikt zal worden en dat er nog wordt gekeken naar andere mogelijkheden om Gunn toch te betrekken bij de derde Guardians-film. De reden voor het vele getwijfel zit hem namelijk in de populariteit van de regisseur bij andere filmstudio’s. Een rondvraag van The Hollywood Reporter langs verschillende studio’s leert ons namelijk dat veel filmbazen maar al te graag met James Gunn willen samenwerken. In dat geval verliest Disney dus de creatieve filmmaker aan de concurrent. Daarnaast schijnt er een clausule in het contract te staan waarbij Disney een beste smak geld op tafel moet leggen als ze Gunn ontslaan. Het zou daarbij gaan om een bedrag van rond de tien miljoen Dollar. De vraag is dus of Disney het dat allemaal waard vind voor een paar oude Tweets waar de regisseur zijn excuses voor heeft aangeboden en duidelijk veranderd is in een beter mens. En is dat niet datgene waar Disney juist achter zou moeten staan? Een man die een tweede kans heeft gekregen en deze met beiden handen heeft aangegrepen om een beter mens te worden? Is dat niet ook de moraal van de Guardians-films waarin een stel ruimtecriminelen veranderen in de redders van het melkwegstelsel als ze een tweede kans krijgen?

Het lijkt er op dat we nog even moeten wachten op een definitief besluit van Disney en of ze inderdaad zullen blijven samenwerken met de filmmaker. Daarnaast hebben we ook nog steeds geen reactie gehoord van Kevin Feige, de baas van Marvel Studios, dus wellicht speelt ook dat nog mee op de achtergrond? Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat Gunn een tweede kans lijkt te krijgen bij Disney, maar of dat voor Guardians of the Galaxy, Vol. 3 zal zijn blijft voorlopig nog even de vraag…

Wat vind jij? Moet James Gunn inderdaad terugkeren of moet Disney bij haar besluit blijven? Laat ons je mening horen in de comments!

11 augustus, 2018

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie