DOSSIER FILMDOMEIN | Spider-Man: No Way Home

Begin deze week brak er bij Marvel Studios en Sony Pictures lichte paniek uit toen bleek dat een onafgewerkte trailer van de aankomende Spider-Man film No Way Home op het internet was beland. Fans weten inmiddels dat Marvel maar al te graag het één en ander aanpast in trailers om de verrassing zo groot mogelijk te houden, dus je kunt je voorstellen dat een onafgewerkte trailer onbedoeld een heleboel kan prijsgeven. Uiteindelijk werd besloten om de juiste trailer online zetten zodat deze prima zou kunnen fungeren als bliksemafleider voor de onofficiële versie. En met succes, want de trailer, die eigenlijk meer een teaser is, werd binnen een uur al meer dan tien miljoen keer bekeken. De drie minuten die de trailer duurde had voor de fans een heleboel te bieden al blijft er gelukkig nog een heleboel onduidelijk over waar de film precies over zal gaan. En nog belangrijker: wie allemaal hun opwachting in de uiteindelijke film van regisseur Jon Watts zal maken. Filmdomein zet vier opvallende vragen naar aanleiding van de trailer voor je op een rijtje.

Let op: dit artikel bevat mogelijk spoilers voor Spider-Man: No Way Home.

Hoe zit het nou met het multiverse?
We weten inmiddels dat het in de vierde fase van het MCU (Marvel Cinematic Universe) allemaal draait om het multiversum waarbij verschillende tijdlijnen dwars door elkaar heen zullen lopen en vrijwel alles mogelijk is. De grote vraag voor fans was uiteraard hoe Marvel dit precies zou introduceren. Het antwoord leek te liggen in de series van Marvel die exclusief te zien zijn op Disney Plus. Zo werd eerst aangenomen dat Scarlett Witch in de serie WandaVision voor scheuren in het universum zou zorgen in haar zoektocht naar haar kinderen, maar Loki gaf weer een hele andere verklaring. Daarin bleek dat de mysterieuze ‘He Who Remains’ de Heilige Tijdlijn bewaakte, maar na zijn dood brak deze in verschillende vertakkingen waarmee het multiverse dus echt een feit was. Tot de trailer van Spider-Man: No Way Home dus, waarin we Dr. Strange een spreuk zien uitoefenen die niet helemaal gaat zoals gepland en daarmee verschillende realiteiten dwars door elkaar beginnen te lopen. Er liggen dus drie verschillende verklaringen klaar waarmee het dus de grote vraag is hoe deze precies in de gezamenlijke puzzel zullen vallen. Fans gaan er vanuit dat alle drie de gebeurtenissen gelijktijdig hebben plaatsgevonden. Iets wat ook wordt bevestigt door het feit dat het moment dat Wanda Maximoff in Scarlett Witch veranderd in WandaVision op exact hetzelfde moment plaatsvindt als ‘He Who Remains’ aan Loki vertelt dat ze een belangrijke ‘drempel’ zijn overgegaan. Voor wie beiden afleveringen gelijktijdig zal afspelen, zal ontdekken dat dit in beiden series exact op 27:55 gebeurd. Toeval? Bij Marvel weet je het maar nooit…

Wat is er aan de hand met Dr. Strange?
Dat de rol van Dr. Strange (Benedict Cumberbatch) wat groter zou worden in het MCU na de dood van Tony Stark was al duidelijk, maar welke rol de Sorcerer Surpreme precies zou spelen nog niet. Fans kijken al reikhalzend uit naar zijn tweede solofilm In The Multiverse of Madness (waarin ook Scarlett Witch en vermoedelijk Loki te zien zullen zijn) die volgend jaar zal verschijnen, maar eerst duikt hij dus op in de derde solofilm van Spider-Man. Maar op welke manier precies? Uit de trailer blijkt dat hij Peter helpt om zijn geheime identiteit weer terug te krijgen door de hele wereld te laten vergeten dat hij eigenlijk Spider-Man is, maar die spreuk gaat klaarblijkelijk mis waardoor het universum openscheurt. De vraag die fans daarbij bezig houdt: waarom doet Strange zoiets onverantwoords, wetende dat de spreuk veel gevaar met zich meebrengt? Of is Strange gewoon een beetje arrogant door te denken dat het hem wel lukt? Of zitten we wellicht naar iemand te kijken die zich voordoet als Strange? Duikt dan nu eindelijke Mephisto op waar fans al zolang naar uitkijken? Een hoop vragen dus, maar het is vrijwel zeker dat Strange in de film een heleboel heeft uit te leggen. Of wordt dat bewaard voor The Multiverse of Madness?

Wie duikt er allemaal op in de film?
Mocht je onbevangen in december de bioscoopzaal willen betreden, dan is het raadzaam om nu te stoppen met lezen. De trailer gooit namelijk een hoop balletjes op naar iedereen die in de film zijn opwachting zal maken, al blijft Marvel in de teaser gelukkig nog vaag genoeg over wie dat allemaal precies zullen zijn (iets dat ze hopelijk in de uiteindelijk trailer niet alsnog zullen doen). De meest in het oog springende opwachting is uiteraard die van Dr. Octopus, wederom gespeeld door Alfred Molina die dat ook al deed in de tweede Spider-Man film met Tobey Maguire in 2004. Dit was al min of meer bevestigt door Marvel en dus niet echt meer een verrassing. De andere mogelijke (bij)rollen zijn dat wel, want de teaser gaf genoeg stof tot nadenken. Als we alle hints even voor waarheid aannemen dan verschijnen in ieder geval de volgende personages (wederom gespeeld door dezelfde acteurs als in de vorige Spider-Man-films): Electro (Jamie Foxx), Sandman (Thomas Haden Church), Lizard (Rhys Ifans) en Willem Dafoe als de Green Goblin. Daarmee komt het totaal aan ‘schurken’ uit op vijf, waardoor fans er dus vanuit gaan dat er minimaal nog één schurk onthuld dient te worden om eindelijk tot de Sinister Six te komen. Zal als verrassing dan toch ook Venom opduiken? Of is het inderdaad waar dat we niet te maken hebben met de echte Dr. Strange en Mephisto dus inderdaad de zesde schurk zal zijn?

Hoe zit het nou met al die verschillende versies van Spider-Man?
Misschien wel de allerbelangrijkste vraag die Marvel-fans hebben op dit moment: zitten ook de Spider-Man’s van Tobey Maguire (Spidey van 2002 – 2007) en Andrew Garfield (Spidey van 2012 – 2014) in deze derde solofilm van Tom Holland’s Spider-Man? De teaser geeft daar nog geen duidelijk antwoord op, maar fans zullen geen echte fans zijn als ze de teaser niet compleet zouden ontleden om alsnog naar een antwoord te zoeken. Die menen ze gevonden te hebben in de woorden ‘Hello Peter’ die Dr. Octopus doet in de trailer. De manier waarop de markante schurk deze uitspreekt kan alleen maar bedoeld zijn voor de Spider-Man van Tobey Maguire. Helemaal omdat Dr. Octopus de Spidey van Tom Holland eigenlijk helemaal niet kent. Maar zien we in de teaser niet dat Tom Holland hier op reageert door snel te veranderen in Spider-Man? Iets dat Marvel ons ongetwijfeld graag wijsmaakt, maar fans weten inmiddels wel beter. Staat Marvel er immers niet om bekend om haar trailers flink aan te passen? En lekte er begin deze week niet een onbewerkte versie uit die iets teveel leek prijs te geven? Fans hebben de optelsom in ieder geval snel gemaakt en zijn overtuigd van Maguire’s aandeel in de film. En als hij al meedoet, dan gaan fans er eigenlijk van uit dat ook Garfield zijn opwachting zal maken. Niet in de laatste plaats door het feit dat Garfield een enorme fan van het personage is en altijd heeft aangegeven eigenlijk nog lang niet klaar te zijn met het personage toen hij in 2014 noodgedwongen moest afzwaaien.

Uiteraard zit de teaser vol met nog veel meer (verborgen) aanwijzingen die de fans tot december zoet zullen houden. Is iemand bijvoorbeeld al de behaarde armen opgevallen tijdens het politieverhoor van Parker die wel heel erg lijken op die van Matt Murdock, beter bekend als Daredevil? Zal dus ook Charlie Cox, die de rol speelde in de gelijknamige Netflix-serie, zijn opwachting maken? en daarmee dus ook schurk Kingpin van Vincent D’Onofrio? Is hij dan de zesde schurk in de film? En hoe zit het met de verschillende versie van Mary Jane Watson? Of duikt wellicht Spider-Gwen ook nog op met een eventuele terugkeer van actrice Emma Stone? Genoeg stof dus tot nadenken waarbij het Marvel hopelijk lukt om een heleboel voor de fans nog geheim te kunnen houden.26 augustus, 2021

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie