DOSSIER FILMDOMEIN | The Valentine Killer

Na anderhalf jaar zwoegen en zweten is het morgenavond eindelijk zo ver: De Nederlandse horrorfilm The Valentine Killer wordt eenmalig vertoond op het witte doek in het kader van een speciale screening voor cast, crew en hun familieleden en vrienden. The Valentine Killer is het passieproject van filmliefhebber Mike van Doorn die de film maakte voor een paar euro en vooral kon rekenen op de hulp van vrienden en familie. Mike vroeg ons of we de film wilden zien en hem zelfs eventueel wilden voorzien van een review. Uiteraard zijn we bij Filmdomein de beroerdste niet en dus hebben we ons vergrootglas erbij gepakt om de film eens flink onder de loep te nemen in een nieuwe Dossier Filmdomein.

Mike heeft de film niet gemaakt om nationaal door te breken als filmmaker, maar besloot dat het tijdens de eerste lockdown van vorig jaar tijd was om een film uit zijn jeugd maar eens te voorzien van een moderne reboot. Een eerste versie van de film maakte hij namelijk al in 2004, toen op 11-jarige leeftijd, met de digitale fotocamera van zijn ouders waarmee hij iedere keer vijftig seconden kon filmen. Samen met vriendjes en klasgenootjes werkte hij aan een verhaal over een wrede seriemoordenaar die een scholier vermoord op Valentijnsdag wat eindelijk resulteerde in een film van veertig minuten. Mike koestert nog steeds fijne herinneringen aan de opnames en de avonden die hij achter de PC doorbracht om de film met Windows Movie Maker aan elkaar te plakken.

Die fijne herinneringen werden tijdens de eerste lockdown van vorig jaar dus omgezet naar het plan om de film nogmaals te maken, maar dan met wat proffesioneler apparatuur tot zijn beschikking. Mike pende een aangepast script, belde zijn oude vrienden weer op en ging vol enthousiasme aan de slag om de film in een moderner jasje te steken. Daarbij was het voor Mike wel belangrijk om de eerste film in ere te houden en dus werd het geen letterlijke reboot, maar werd het script zo aangepast dat werkelijkheid en fictie in elkaar overvloeien. Een beetje zoals ook horror-meester Wes Craven dat deed met zijn Wes Craven’s New Nightmare uit 1994 waarin de acteurs uit A Nightmare on Elm Street zichzelf spelen en geteisterd worden door horroricoon Freddy Kreuger.
Het is overigens geen toeval dat de vergelijking met Wes Craven’s New Nightmare een opvallende is, Mike keek als kind veel horrorfilms zoals Scream en Halloween en die invloed is goed voelbaar in The Valentine Killer.

In The Valentine Killer kijken Mike, Jamie-Lee, Kelly en Denise na twintig jaar met weemoed terug op de film die ze in hun jeugd met veel plezier hebben gemaakt. Mike wordt door een lokaal televisiestation live geïnterviewd over zijn jeugdproject, maar dan verdwijnt hij plots uit beeld en verschijnt het masker van The Valentine Killer voor de camera. In eerste instantie wordt gedacht dat het om een grap gaat, maar al snel blijkt dat Mike echt vermist wordt. Terwijl het lokale tv-station zijn kans schoon ziet om hoge kijkcijfers te halen door een programma te maken waarin de verdwijning van Mike centraal staat, vrezen de andere vrienden voor hun leven. The beruchte Valentine Killer die ze in 2004 tot leven wekte in hun eigen film, blijkt echt te bestaan en heeft maar één enkel doel: het uitmoorden van de totale cast en crew.

The Valentine Killer is een passieproject en dat is iedere minuut van de film voelbaar. Mike is geen professioneel filmmaker, hij is werkzaam als uitvoerend producent voor verschillende programma’s van SBS6 en RTL4, maar gooit al zijn filmkunde, en liefde voor horrorfilms, in de strijd om The Valentine Killer de reboot te geven die het verdient. Het is een professionele reboot geworden vol met nostalgische gevoelens, maar daar wringt wel een klein beetje de schoen. Voor de originele cast en crew moet het een feestje zijn geweest om de film te maken (en morgenavond op het witte doek te bekijken in de Cinerama in Rotterdam), maar als leek kijkt het geheel daardoor wel wat moeilijker weg. Helemaal door de hoeveelheid personages die opgeroepen worden, maar te weinig introductie krijgen om als kijker de puzzelstukjes goed op hun plek te kunnen leggen. Maar uiteindelijk maakt dat laatste niet zo heel veel uit. Mike heeft de film tenslotte voor zichzelf en zijn vrienden gemaakt en daar mag de 30-jarige filmliefhebber met recht trots op zijn.

Nieuwsgierig geworden naar The Valentine Killer? De film staat in zijn geheel op YouTube. Klik op de video hieronder om de film te bekijken.24 november, 2021

Meepraten over dit artikel

Eén reactie op “DOSSIER FILMDOMEIN | The Valentine Killer”

  1. […] Voor het verhaal wilde Mike de eerste film in ere houden, en dus werd het script zo aangepast dat werkelijkheid en fictie in elkaar overvloeien. De website Filmdomein vergeleek deze zet met wat Wes Craven deed met zijn film Wes Craven’s New Nightmare uit 1994. In die film spelen de acteurs uit A Nightmare on Elm Street zichzelf en worden ze geteisterd door het iconische horrorpersonage Freddy Krueger. Ben je benieuwd naar wat Filmdomein vind van The Valentine Killer reboot? Lees dan ook hun recensie via deze link. […]

Geef een reactie