Dossier Filmdomein | Pathé Thuis

Vroeger renden we massaal naar de videotheek om de nieuwste films te kunnen huren op videoband of DVD. Tegenwoordig hoeven we hiervoor de deur niet meer uit en blijven we lekker thuis op de bank en halen we de meeste films binnen met een simpele klik op de afstandsbediening en streamen we rechtstreeks op onze tv of beeldscherm. Zo ook met Pathé Thuis, de video-on-demand service van de gelijknamige bioscoopketen. Maar hoe fijn is de thuisservice van Pathé? Is het een goed alternatief voor de thuiskijker tussen al die andere streamingsdiensten als Netflix en Videoland? Filmdomein zocht het voor je uit.

Pathé Thuis is groeiende op het moment, met ruim 111.000 nieuwe accounts in de afgelopen drie maanden. Daarmee heeft de service een totaal aantal accounts bereikt van maar liefst 1.4 miljoen. Niet gek voor een dienst die niet handelt in maandelijkse abonnementen zoals de meeste concurrenten. Bij Pathé Thuis kost het aanmaken van een account niets en reken je slechts af per film. Maar hoe fijn is dat? En over welke films hebben we het dan precies? We testen de dienst uit aan de hand van drie onderdelen: Gemak, Aanbod en Prijs.

Wie in het bezit is van een SmartTV zal ongetwijfeld de gele app met de haan al een keer voorbij hebben zien komen. Deze app is de makkelijkste manier om Pathé Thuis te gebruiken, al is het uiteraard ook mogelijk om de app te installeren op gameconsoles, iPads en laptops. Een account is in een paar simpele stappen aan te maken door het invullen van je gegevens, waarna je meteen door het ruime aanbod aan films kan bladeren. Op de home-pagina zijn in een paar overzichtelijke lijsten de meest populaire titels te zien, de meeste recente titels en welke aanbiedingen er zijn. Na het selecteren van een film kun je kiezen of je de film enkel wilt huren (waarmee de film voor een periode van 48 uur beschikbaar is) of digitaal wilt aanschaffen. Daarnaast is er keuze tussen SD- of HD-kwaliteit, wat weer invloed heeft op de prijs.

Het zoeken van een bepaalde film is gelukkig ook niet heel ingewikkeld. Door de sneltoets voor “zoeken” in te drukken (bij onze test met de Playstation 4 het “driehoekje” van de controller) verschijnt er een toetsenbord waarmee de films op titel zijn te zoeken. Zoeken op een acteur of actrice gaat in principe niet, maar als we zoeken op bijvoorbeeld Chris Pratt dan verschijnt grappig genoeg wel Jurassic World als beste zoekresultaat.

Misschien wel het belangrijkste van een video-on-demand service is het aanbod en met een catalogus van ruim 2.000 films is die van Pathé Thuis goed gevuld. Daarnaast beschikt Pathé Thuis als een van de weinige over een aanbod van zeer recente films die net, of bijna, op Blu-ray en DVD zijn verschenen. Het maakt Pathé Thuis tot de ideale oplossing voor mensen die graag de nieuwste films lui op de bank willen bekijken en geen zin hebben om de film fysiek aan te schaffen. De meest recente titels die we ten tijde van dit artikel konden vinden waren animatiefilm Coco en Star Wars: The Last Jedi. Toch konden we het niet laten om te onderzoeken hoe het gesteld is met het aanbod aan klassiekers op Pathé Thuis.

We zochten de tien titels op die bovenaan de IMDB Top 250 staan en verrassend genoeg konden we de helft terugvinden om te huren of aan te schaffen. Het gaat daarbij wel om recente films als The Dark Knight (plek 4) en The Lord of the Rings-trilogie (plek 7). Echte klassiekers als The Shawshank Redemption (plek 1), 12 Angry Men (plek 5) of Pulp Fiction (plek 8) waren helaas niet te vinden. Wellicht is het aanbrengen van meer diversiteit dan ook een puntje ter verbetering.

We kunnen inmiddels concluderen dat Pathé Thuis een gebruiksvriendelijke interface heeft en het aanbod ruim genoeg is om de filmliefhebber te bedienen. Belangrijke vraag die overblijft is echter: wat kost Pathé Thuis precies? Zoals al eerder vermeld is het niet mogelijk om een abonnement op de dienst te nemen en dient er per film afgerekend te worden. Recente titels kosten bij Pathé Thuis €5,99 in HD kwaliteit. Voor wie wat minder geeft om het scherpste beeld heeft waarschijnlijk genoeg aan de film in SD-kwaliteit die een euro goedkoper is. Dit zijn echter de huurprijzen. Voor wie de film digitaal wil aanschaffen moet wat dieper in de buidel tasten. Recente titels, zoals Coco, kosten rond de €18,- Titels die al wat ouder zijn, zijn scherper geprijsd al is de prijs van rond de €14,- voor sommige titels nog best aan de forse kant. In dat geval is het toch een goedkopere optie om de film op Blu-ray of DVD aan te schaffen.

Het is overigens, vooral bij animatiefilms, wel belangrijk om te weten dat je de film huurt of koopt met slechts één audiospoor. Met andere woorden: wil je een film in zowel de originele als de Nederlandstalige versie bekijken, dan zul je de titel tweemaal aan moeten schaffen. Daarnaast zijn verrassend genoeg niet alle films standaard te huren of te kopen. Sommige titels, zoals Spider-man: Homecoming, wordt alleen maar te koop aangeboden en zijn dus niet voor een paar euro te huren. Waarom dit voor sommige titels zo is werd ons helaas niet helemaal duidelijk.

Pathé Thuis is een prima oplossing om de meest recente films in huis te halen en lekker vanaf de bank te bekijken. Het aanbod is groot, al moet je er niet zijn als je vooral ben geïnteresseerd in klassiekers. De prijs per titel is redelijk en niet extreem duur zolang je de film enkel huurt. Voor een digitale aanschaf zul je iets dieper in de buidel moet tasten en kun je je afvragen of een aanschaf op Blu-ray of DVD niet een beter alternatief is.

Wil je meer informatie over Pathé Thuis, bezoek dan uiteraard hun website via www.pathe-thuis.nl waar je binnen een paar tellen een account kunt aanmaken om het aanbod te bekijken.

21 april, 2018

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie